Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

«Όχι» των οπτικών στα voucher του ΕΟΠΥΥ

Έντονη είναι η αντίδραση των οπτικών – οπτομετρών σε όλη τη χώρα, στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, στο οποίο προβλέπεται ο νέος τρόπος πληρωμής των γυαλιών οράσεως που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι με την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ. Οι οπτικοί – οπτομέτρες και των Ιωαννίνων αποφάσισαν να μη δέχονται τα voucher για την πληρωμή των γυαλιών οράσεως εξηγώντας τους λόγους και αξιώνοντας καταρχάς την...
αποπληρωμή των οφειλών από το 2011, την συνέχιση του διαλόγου με το υπ. Υγείας για να βρεθεί λύση και την διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος, μέχρι νεωτέρας.
Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι οπτικοί – οπτομέτρες των Ιωαννίνων το νομοσχέδιο προβλέπει, ότι στο εξής θα δέχονται «χαρτιά» αντί χρημάτων, αλλά οι ίδιοι θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν μετρητά.
«Δεν θα ξέρουμε πότε θα πληρωνόμαστε από τον ΕΟΠΥΥ. Δεν θα εισπράττουμε το ποσό του voucher αλλά μειωμένο ποσό λόγω κουρέματος και της υποχρεωτικής έκπτωσης προς τον ΕΟΠΥΥ. Βέβαια εμείς θα κόβουμε τιμολόγιο για όλο το ποσό. Δεν υπάρχει πλέον, μετά από 8 χρόνια άγριας λιτότητας, ρευστότητα στις επιχειρήσεις μας για να χρηματοδοτήσουμε τον ΕΟΠΥΥ για αδιόρατο χρονικό διάστημα. Συνάδελφοι οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση δεν θα μπορούν να εισπράττουν και οι επιχειρήσεις τους καταδικάζονται σε κλείσιμο. Κατ’ ουσίαν δεν μειώνεται η γραφειοκρατία προς τον ασφαλισμένο, αφού είναι υποχρεωμένος να συναλλάσσεται πάλι με τον ΕΟΠΥΥ (πιστοποιημένος οφθαλμίατρος, ελεγκτής ιατρός, κτλ)
Τι επιδιώκει όμως η κυβέρνηση με τον συγκεκριμένο νόμο:
Να μας τιμωρήσει γιατί δεν σκύψαμε το κεφάλι και δεν υπέγραψε κανείς οπτικός-οπτομέτρης την λεόντειο σύμβαση που μας είχε προτείνει ο ΕΟΠΥΥ.
Να μας βάλει απέναντι από τους ασφαλισμένους για να πετύχει να μην έχουμε άλλη επιλογή από την υποταγή στις επιδιώξεις της.
Να κάνει κοινωνική πολιτική ανέξοδα με τα δικά μας χρήματα.
Και το σπουδαιότερο θέλει να περιορίσει τις μικρές επιχειρήσεις και παράλληλα να μειώσει τις δαπάνες για την υγεία», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους οι οπτικοί των Ιωαννίνων.