Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Με προτάσεις στη διαβούλευση για το φυσικό αέριο ο Δήμος Ιωαννιτών

Τις θέσεις του επί της διαβούλευσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σχετικά με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύου Διανομής της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε. για την περίοδο 2018-2022 κατέθεσε ο Δήμος Ιωαννιτών, αναπτύσσοντας μάλιστα προτάσεις για το πως τα Γιάννενα και η Ήπειρος θα συνδεθούν με το φυσικό αέριο μέσα από έναν ρεαλιστικό σχεδιασμό. 
Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, τόνισε ότι για το Δήμο Ιωαννιτών αποτελεί...
θετική συγκυρία το γεγονός πως η διαβούλευση για την ανάπτυξη δικτύου διανομής φυσικού αερίου συμπίπτει χρονικά με την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ενέργειας του Δήμου, όπου εξετάζονται οι δράσεις για τη μείωση του δημοτικού ενεργειακού αποτυπώματος με ορίζοντα το 2030 και το 2050. Όπως εξήγησε, και σε σχέση με την διαβούλευση, ο Δήμος Ιωαννιτών, αφενός, υποστηρίζοντας θερμά το θεσμό της δημόσιας διαβούλευσης, έστειλε τα σχόλιά του επιθυμώντας να ληφθούν υπόψη και να ενσωματωθούν στα επόμενα βήματα του στρατηγικού σχεδιασμού. Αφετέρου, κρίνει ότι ο διάλογος για τον σχεδιασμό της επέκτασης και κατασκευής του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου σε όλη την Ηπειρωτική χώρα, αποτελεί εξόχως στρατηγικό και αναπτυξιακό ζήτημα και ειδικότερα για το Δήμο Ιωαννιτών, ο οποίος βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ελλάδος-Βαλκανίων-Ιταλίας.Επισήμανε όμως και τους προβληματισμούς του για τον τρόπο με τον οποίο προχωρά ο σχεδιασμός.
«Σε αυτό το πλαίσιο, η εν λόγω διαβούλευση είναι κρίσιμη αφού διαπραγματεύεται, πέρα από τεχνικά ζητήματα του δικτύου και κορυφαία θέματα όπως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η ενεργειακή ανεξαρτησία και η γεωπολιτική σταθερότητα. Ωστόσο επιτρέψετε μου να τονίσω ότι ο χρόνος της διαβούλευσης ήταν ελάχιστος, ενώ και τα δεδομένα πάνω στα οποία κληθήκαμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας ήταν ελλιπή.
Όπως και να έχει πάντως είναι ξεκάθαρο ότι ο Δήμος Ιωαννιτών τάσσεται θετικά προς την απόφαση της ΔΕΔΑ να αναπτύξει το δίκτυο διανομής Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Ηπείρου, αναγνωρίζοντας ότι
• Το φυσικό αέριο είναι η καθαρότερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας, μετά τις ανανεώσιμες μορφές.
• Η χρήση του φυσικού αερίου θα έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις στη δομή του ενεργειακού ισοζυγίου της Περιφέρειας Ηπείρου και φυσικά του Δήμου Ιωαννιτών, μειώνοντας την εξάρτησή από το πετρέλαιο.
• Εξασφαλίζει την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Όσον αφορά τους δημότες μας, αναγνωρίζουμε πως η έλευση του Φυσικού Αερίου θα «ανακουφίσει» τα νοικοκυριά της πόλης, τα οποία, κατά μέσον όρο δαπανούν κάθε χρόνο για θέρμανση περισσότερα από 2.000 ευρώ ανά νοικοκυριό», είπε ο κ. Μπέγκας.

Η χρηματοδότηση
Ο Δήμαρχος συνέχισε τονίζοντας τη σημασία που έχει, στο σημείο αυτό του σχεδιασμού της υλοποίησης ενός έργου πνοής, να υπάρχει το δυνατόν η μέγιστη ακρίβεια ανάλυσης του τρόπου χρηματοδότησης του έργου. Δυστυχώς όμως-είπε ο κ. Μπέγκας- το κείμενο της διαβούλευσης είναι αρκετά αόριστο και αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα φανερώνοντας πως η χρηματοδότηση δεν είναι εξασφαλισμένη.
Για το λόγο αυτό ο Δήμος, στην παρέμβασή του, ζήτησε να καθοριστεί επακριβώς ο τρόπος χρηματοδότησης από αποδεικτικά μέσα ύπαρξης κεφαλαίων, ώστε να εξαλειφθούν οι υπόνοιες περί μη εξασφαλισμένης χρηματοδότησης.Παράλληλα ζητά να γίνει γνωστή η μελέτη που συνοδεύουν τον σχεδιασμό των υποδομών και του δικτύου.«Με τον τρόπο αυτό, οι δημότες μας θα μπορούν να έχουν πλήρη επίγνωση των δεδομένων σχεδιασμού και κρίσιμων παραμέτρων όπως:
- Η αναμενόμενη ζήτηση.
- Το κόστος των απαιτούμενων υποδομών.
- Η αναμενόμενη κατανάλωση Φυσικού Αερίου ανά κατηγορία καταναλωτή.
Τα παραπάνω δεδομένα δεν απαιτούνται μόνο για την χρηματοοικονομική ανάλυση της επένδυσης αλλά και για να εξασφαλίσουμε πρωταρχικά, ότι το απομακρυσμένο δίκτυο, όπως αυτό της Ηπείρου, δεν θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο και δευτερευόντως, ότι οι τιμές του φυσικού αερίου δεν θα είναι υψηλότερες για τους κατοίκους των περιοχών αυτών σε σχέση με τους συνδεδεμένους καταναλωτές», επισήμανε ο Δήμαρχος.


Χρονοδιάγραμμα κατασκευής του Δικτύου Διανομής
Ο κ. Μπέγκας υπογράμμισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών αναγνωρίζει πως η έλλειψη υποδομών και κατασκευασμένου δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ηπείρου και η μεγάλη απόσταση από το κοντινότερο δίκτυο μεταφοράς αυξάνει το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων.

Επιπλέον, αναγνωρίζει πως λόγω της τοπολογίας και της μορφολογίας της περιοχής, τα έργα υποδομής πρέπει να σχεδιαστούν με μεγάλη ακρίβεια, ώστε να αποφευχθούν οι σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους.
Συνεπώς, κρίσιμα στρατηγικά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν και αφορούν τόσο τη χάραξη του δικτύου όσο και την εγκατάσταση των κύριων υποδομών λειτουργίας του.
«Ο Δήμος Ιωαννιτών θα σταθεί σύμμαχος σε αυτή τη διαδικασία και θα υποστηρίξει τη διαδικασία για την εύρεση γης και την αδειοδότηση των υποδομών.
Ωστόσο σε ότι αφορά το σύνολο των επενδύσεων και των χρονοπρογραμματισμό τους, με έκπληξη παρατηρήσαμε στο υπό διαβούλευση σχέδιο ότι η Περιφέρεια Ηπείρου βρίσκεται με διαφορά στις τελευταίες θέσεις τόσο στον αριθμό συνδέσεων όσο και στο κόστος επένδυσης, με ελάχιστη διαφορά από τις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας μας.
Επίσης, με λύπη παρατηρούμε, πως ενώ στην Περιφέρεια και πλησίον του Δήμου Ιωαννιτών φιλοξενούνται ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, με τεράστιες ενεργειακές ανάγκες (Πτηνοτροφικές και Τυροκομικές επιχειρήσεις, εμφιαλωτήρια νερού κ.τλ.) δεν υπάρχει πρόβλεψη για συνδέσεις βιομηχανικών χρηστών», σημείωσε.
Καταλήγοντας, ο κ. Μπέγκας, απηύθυνε για μια ακόμη φορά δημόσια έκκληση σε όλους τους φορείς της Ηπείρου να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την περιοχή. «Επιτέλους για τόσο μεγάλα ζητήματα πρέπει να συνεργαζόμαστε. Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή που όλοι οι φορείς πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες, να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Δεν επιτρέπεται στον ενεργειακό σχεδιασμό να μην έχει η Ήπειρος- μια απ’ τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης- σημαντικό μερίδιο στην επένδυση για την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου», κατέληξε ο Δήμαρχος.