Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

"Ιερέας άρπαξε την ομιλία από τα χέρια της προέδρου παρόντος του Μάξιμου"!!! Η Μητρόπολη ματαίωσε στα Καρδαμίτσια το πανηγύρι ανήμερα του Προφήτη Ηλία που γίνονταν επί 20 χρόνια!!!

Επειδή τύχαινε Παρασκευή!!! Ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου

Σκληρά ερωτήματα προς τη Μητρόπολη και το Μάξιμο από τον εξαιρετικά δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο Καρδαμιτσίων.
Μεταξύ άλλων ο σύλλογος διερωτάται: «Πως να εξηγήσουμε και πως να εξηγήσει και ο κόσμος που παρευρίσκονταν την παραμονή της γιορτής που οργανώθηκε το πανηγύρι, την συμπεριφορά του ιερέα Ηλία Σέπερη, που άρπαξε κυριολεκτικά από τα χέρια της προέδρου μας την ομιλία της την ώρα που την εκφωνούσε και μάλιστα παρόντος του Μητροπολίτη?»
Ακολουθεί αναλυτικά όλη η ανακοίνωση:...
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΙΩΝ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΤΑΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ  ΣΤΑ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΙΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας σε ειδική συνεδρίαση του για το θέμα της ματαίωσης του πανηγυριού ανήμερα της γιορτής του Προφήτη Ηλία στα Καρδαμίτσια και επειδή δέχεται πληθώρα ερωτήσεων από τους συμπολίτες μας μια και ήταν ο διοργανωτής του πανηγυριού επί είκοσι χρόνια, αποφάσισε να τοποθετηθεί δημόσια και να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν έγινε το πανηγύρι.
Στις 26 Απρίλη 2018 καταθέσαμε στην εκκλησιαστική επιτροπή του Προφήτη Ηλία γραπτή αίτηση για την παραχώρηση του περιβάλλοντα χώρου του Ναού για την οργάνωση του πανηγυριού στις 19 και 20 Ιουλίου. Είχε προηγηθεί συζήτηση του Δ.Σ. του συλλόγου μας με τον Ιερέα Ηλία Σέπερη στην οποία μας δόθηκε η διαβεβαίωση, ότι ο χώρος θα δοθεί και η γραπτή έγκριση είναι μια τυπική διαδικασία. Όπως είναι γνωστό η οργάνωση ενός διήμερου πανηγυριού που μάλιστα συγκεντρώνει πολύ κόσμο, απαιτεί πολύ χρόνο και μεγάλη προετοιμασία και με βάση την προφορική διαβεβαίωση ο σύλλογος μας προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες οι οποίες μας δημιουργούσαν και τις ανάλογες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.
Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, τελικά η απόφαση μας δόθηκε μόλις στις 12 Ιουλίου 2018 και μόλις έξι ημέρες πριν το πανηγύρι. Ήταν το απόσπασμα του υπ’ αριθ. 95 πρακτικού της συνεδρίας της 4ης Ιουλίου 2018 του Μητροπολιτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων η οποία ενέκρινε την απόφαση της εκκλησιαστικής επιτροπής του ναού του Προφήτη Ηλία και  στο οποίο μας γνωστοποιούσαν ότι ο χώρος μας παραχωρείται μόνο για τις 19 Ιουλίου 2018. Αιτιολογικό δεν υπήρχε. Προφορικά ο ιερέας Ηλίας Σέπερης μας ενημέρωσε ότι ο χώρος δεν δίδεται, διότι η 20η Ιουλίου είναι ημέρα Παρασκευή, δηλαδή ημέρα νηστείας και επομένως δεν γίνεται να ψήνουμε. σουβλάκια και να έχουμε κλαρίνα.
Μετά από αυτή την εξέλιξη έπρεπε άμεσα να αποφασίσουμε τι έπρεπε να κάνουμε. Να οργανώσουμε το πανηγύρι μόνο την παραμονή, να αναζητήσουμε άλλο χώρο? Και αποφασίσαμε να γίνει το πανηγύρι μόνο την παραμονή με κίνδυνο να υποστούμε και τις οικονομικές συνέπειες. Γιατί εμείς δεν είμαστε επιχείρηση, είμαστε Πολιτιστικός Σύλλογος και στήσαμε  το πανηγύρι αυτό με την επανίδρυση του Συλλόγου  από το 1998 για να αναβιώσουμε την παράδοση που λέει ότι το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία γινόταν πάντα σ΄ αυτόν το χώρο από την εποχή της τουρκοκρατίας. Την εποχή που ήταν ένας μικρός ναός στην ιδιοκτησία  της μεγάλης συντεχνίας των γουναράδων. Αξίζει να παραθέσουμε εδώ απόσπασμα από το βιβλίο του Κ.Φώτου όπως καταγράφεται στην εργασία της Α΄τάξης(σχολ. Έτη 2015-2016,2016-2017) του Γυμνασίου Καρδαμιτσίων με τίτλο «Καρδαμίτσια Ιστορία-Πολιτισμός».
«...Την παραμονή ή ανήμερα της γιορτής του Προφήτη Ηλία ξεκινούσαν τα μέλη της συντεχνίας με τις οικογένειες τους για να λειτουργηθούν, προσδίδοντας έτσι και εκδρομικό χαρακτήρα στην έξοδο τους, αλλά και γιορταστική ατμόσφαιρα. Υστερα από τον εκκλησιασμό, την αγρυπνία και την αρτοκλασία ακολουθούσε το φαγοπότι και ο χορός. Έψηναν αρνιά και κατσίκια στη σούβλα, έπιναν άφθονο ντόπιο κρασί και το προάυλιο του παρεκκλησίου μεταβαλλόταν σε χοροστάσι μέχρι το απόβραδο με οργανοπαίχτες που είχαν  καλέσει ειδικά για το σκοπό αυτό. Οι εκδηλώσεις αυτές έπαιρναν τη μορφή πανηγυριού με αποτέλεσμα να προσέρχονται και ξένοι επισκέπτες από τα γύρω χωριά που διασκέδαζαν μαζί με τους προσκυνητές της συντεχνίας ιδιαίτερα από τα Γιάννινα, τη Σαντοβίτσα(Μάρμαρα), Σταυράκι και Βουνοπλαγιά...» (ΦώτουΚ.2003,σ.75).

Είχε αξία λοιπόν για μας να συνεχίσει για λόγους παράδοσης να γίνεται το πανηγύρι σε αυτό τον χώρο. Και γεννιούνται ορισμένα ερωτήματα.

  • Γιατί η εκκλησιαστική επιτροπή του παρεκκλησίου Ναού του Προφήτη Ηλία που αποτελείται από γείτονες μας, δεν μας ενημέρωσε ότι το πανηγύρι δεν θα γίνει ανήμερα της γιορτής και να μας εξηγήσει το σκεπτικό της?  Γιατί δεν μας κάλεσε ο ίδιος ο Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Κωνστάνταρος που ηγείται της επιτροπής, να μας εξηγήσει, αν μάλιστα ο σκοπός του είναι να διδάξει χριστιανική συμπεριφορά?  Αλήθεια γιατί εμεις συναλασσόμαστε με τον ιερέα Ηλία Σέπερη ενώ δεν είναι μέλος της εκκλησιαστικής επιτροπής?

  • Όλα αυτά τα χρόνια που ο Σύλλογος οργανώνει το πανηγύρι η εκκλησία δεν είχε κανένα όφελος? Δεν έγιναν έργα στο ναό και με την δική μας οικονομική συνεισφορά, μια και πάντα ο Σύλλογος μας διέθετε  αξιόλογο μέρος των εσόδων  στις εκάστοτε εκκλησιαστικές επιτροπές? Δεν αυξήθηκαν τα έσοδα της εκκλησίας με την οργάνωση του πανηγυριού? Δεν έγινε γνωστή η ίδια η ύπαρξη του ναού σε χιλιάδες κόσμου στα Γιάννενα?

  • Αν το σκεπτικό που μας ανακοινώθηκε προφορικά ισχύει, πώς γίνεται να μη το επικαλέσθηκε καμία προηγούμενη επιτροπή τις χρονιές που συνέπιπτε η γιορτή Παρασκευές και Τετάρτες? Πώς έγιναν τα πανηγύρια του Προφήτη Ηλία σε άλλες περιοχές του Νομού? Εκεί δεν ισχύει η νηστεία?

  • Σε ποιους χώρους γίνονται τα πανηγύρια? Δεν γίνονται στους αύλειους χώρους των ναών ή στις πλατείες των χωριών που συνήθως είναι όμορες των ναών?  

  • Το Μητροπολιτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων που ενέκρινε την απόφαση της εκκλησιαστικής επιτροπής γνώριζε το σκεπτικό της? Αν ναι, να θεωρήσουμε ότι είναι κατεύθυνση της Μητρόπολης να μη γίνονται πανηγύρια Τετάρτες και Παρασκευές? Γιατί βέβαια πανηγύρια χωρίς κλαρίνα και βιολιά, ψημένο κρέας και κρασί δεν γίνονται. Αν είναι έτσι, μήπως πρέπει αυτό να ανακοινωθεί δημόσια? Αν πάλι το Μητροπολιτικό Συμβούλιο δεν συμφωνούσε με αυτό το σκεπτικό εφ΄όσον το γνώριζε, γιατί δεν απέρριψε ή δεν τροποποίησε την απόφαση σύμφωνα με το δικαίωμα που είχε με βάση το άρθρο 12 του υπ’άριθ.8/1979 Κανονισμού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος?

  • Πως να εξηγήσουμε και πως να εξηγήσει και ο κόσμος που παρευρίσκονταν την παραμονή της γιορτής που οργανώθηκε το πανηγύρι, την συμπεριφορά του ιερέα Ηλία Σέπερη, που άρπαξε κυριολεκτικά από τα χέρια της προέδρου μας την ομιλία της την ώρα που την εκφωνούσε και μάλιστα παρόντος του Μητροπολίτη?
Αναρωτιόμαστε ήταν αψυχολόγητη πρωτοβουλία του?  Δεν έπρεπε να εξηγήσουμε στα μέλη, τους φίλους του συλλόγου, τους προσκυνητές, τους συμπολίτες μας για ποιο λόγο δεν θα γινόταν την επομένη μέρα το πανηγύρι? Τι το μεμπτό υπήρχε σε αυτό?
Ταιριάζει τέτοια εξουσιαστική συμπεριφορά σε εκπρόσωπο της εκκλησίας? Δεν πρέπει και η εκκλησία να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεων της? Δεν πρέπει και η εκκλησία να κερδίζει και να εμπνέει τον σεβασμό ? Αρκεί γι αυτό, από μόνη της η χριστιανική πίστη?

 Και για να αποφευχθεί κάθε παρεξήγηση για το τι τέλος πάντων περιείχε αυτή η ομιλία που τόσο ενόχλησε, παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα που αναφερόταν στη ματαίωση του πανηγυριού στις 20 Ιουλίου:            
 «....Όπως είναι γνωστό όλα τα χρόνια το πανηγύρι γινόταν δύο βραδιές, την παραμονή και ανήμερα της γιορτής. Δυστυχώς φέτος θα γίνει μόνο απόψε. Όχι με δική μας ευθύνη. Με εισήγηση της εκκλησιαστικής επιτροπής του ναού και απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου δεν μας παραχωρήθηκε ο χώρος με το αιτιολογικό ότι η Παρασκευή είναι ημέρα νηστείας. Δεν είναι της ώρας να κρίνουμε ή να σχολιάσουμε αυτή την απόφαση. Εμείς συνεπείς οργανώνουμε το πανηγύρι μόνο απόψε, παρ΄ότι είχαμε και άλλη λύση...»

Τέλος να αναφέρουμε ότι τα έσοδα από το πανηγύρι αποφασίσθηκε να διατεθούν στους πυρόπληκτους.

Καρδαμίτσια 27 Ιουλίου 2018