Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Ο πόλεμος των σκουπιδιών άρχισε!!! Τα μέτωπα και οι ομάδες

Το “μέτωπο των δημάρχων” και η “ομάδα Καχριμάνη”. Ποιοι, με ποιόν και γιατί…
Από τη μια μαζί οι 4 δήμαρχοι (Άρτας, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας) και ο πρόεδρος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ (δήμαρχος Ν. Σκουφά) Στάθης Γιαννούλης, αλλά και άλλοι δήμαρχοι.
Από την άλλη Αλ. Καχριμάνης, Σπ. Κωνσταντόπουλος, Μ. Πλιάκος, Αν. Παπασπύρου και Β. Σπύρου.
Ποια αυτοδιοίκηση, η Α΄βάθμια (Δήμοι) ή η Β΄βάθμια (Περιφέρεια) θα διαχειρίζεται τα στερεά απόβλητα;;;
Το ερώτημα είναι απλό: η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ασκήσει τις αρμοδιότητές της ή θα αποδεχτεί τον χαρακτηρισμό του «άχρηστου» και «φτωχού συγγενή»;;;
Μέσα σε όλα αυτά, ένα κλίμα αλληλοκαταγγελιών προμηνύεται ένας πόλεμος πολιτικός ή συμφερόντων στο εξής, με φόντο τα σκουπίδια…
Το εργοστάσιο επεξεργασίας ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι...
θα είναι έτοιμο ως το τέλος του χρόνου. Θα μπει στη φάση της κανονικής λειτουργίας του, το πολύ ως την άνοιξη του 2019. Όμως οι ΣΜΑ (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) ΔΕΝ κατασκευάστηκαν!!! «Μια τέτοια υπαναχώρηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα σήμαινε ουσιαστικά πως την εποπτεία της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο, οι Δήμοι την εκχωρούν στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση! Με την ίδια λογική, οι Δήμοι θα μπορούσαν να αρχίσουν να δημοπρατούν κόμβους και οδικά έργα που κατασκευάζει η Περιφέρεια…»

Όλα αυτά αναλύονται στο εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του Παναγιώτη Μπούρχα
(το άρθρο δημοσιεύτηκε στο pbnews)




Ο πόλεμος των σκουπιδιών άρχισε!!! Τα μέτωπα και οι ομάδες
Ο πρόεδρος του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ και του ΦΟΔΣΑ της 2ηςΔιαχειριστικής Ενότητας Απορριμμάτων (Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά) Στάθης Γιαννούλης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου (και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας) Γιάννης Λώλος και λογικά οι τρεις Δήμαρχοι (Ιωαννιτών, Άρτας και Πρέβεζας) των άλλων τριών μεγαλύτερων Δήμων της Ηπείρου (βάζω ένα ερωτηματικά μόνο στον Δήμαρχο Πρέβεζας), συγκροτούν ένα «μέτωπο» που υποστηρίζει την ουσιαστική ανάληψη της αρμοδιότητας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων από την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Από την άλλη, υπάρχει μια τάση – δεν θα πω «μέτωπο» – Δημάρχων στην Ήπειρο που είτε φοβούνται την ανάληψη της δικής τους αρμοδιότητας είτε θέλουν να κάνουν απλά, το χατίρι στον Περιφερειάρχη Ηπείρου και λένε «απελθέτω απ’ εμού, το ποτήριον τούτο…».
Αποτέλεσμα αυτής της σοβούσας σύγκρουσης, μπορεί να είναι σύντομα, το αδιέξοδο που πνίγει την Κέρκυρα στα σκουπίδια και φέρνει τα ΜΑΤ αντιμέτωπα με τους πολίτες, παρ’ ότι η Ήπειρος είναι μπροστά στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, σε σχέση με πολλές περιοχές της χώρας.
Το εργοστάσιο επεξεργασίας ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι, θα είναι έτοιμο ως το τέλος του χρόνου και μετά από ένα διάστημα δοκιμαστικής λειτουργίας, θα μπει στη φάση της κανονικής λειτουργίας του, το πολύ ως την άνοιξη του 2019.
Ως τότε, θα έπρεπε να έχει προχωρήσει ο διαγωνισμός για την ανάθεση της λειτουργίας των υπό κατασκευή Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Πριν από έναν μήνα, ο πρόεδρος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Στάθης Γιαννούλης δήλωνε πως ο διαγωνισμός για το έργο 25ετους διάρκειας, θα πρέπει να ανατεθεί ως το τέλος Ιουνίου. Βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες του Ιουλίου και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα, ούτε καν στην κατεύθυνση της συμφωνίας για το ποιος θα «τρέξει» το διαγωνισμό: οι Δήμοι; Οι ΦΟΔΣΑ με προγραμματική σύμβαση με Δήμους που έχουν οργανωμένες τεχνικές υπηρεσίες ή η Περιφέρεια Ηπείρου;
Το ερώτημα είναι απλό: η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ασκήσει τις αρμοδιότητές της ή θα αποδεχτεί τον χαρακτηρισμό του «άχρηστου» και «φτωχού συγγενή» που χρησιμοποιούν γι’ αυτήν τρίτοι;

Οι διαφορετικές απόψεις
Ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και η αντιπεριφερειάρχης Τ. Καλογιάννη το τελευταίο διάστημα, εμφανίζονται «ζεστοί» στο ενδεχόμενο να κάνουν αυτοί το διαγωνισμό για τη λειτουργία των ΣΜΑ.
Μια τέτοια υπαναχώρηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα σήμαινε ουσιαστικά πως την εποπτεία της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο, οι Δήμοι την εκχωρούν στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση! Με την ίδια λογική, οι Δήμοι θα μπορούσαν να αρχίσουν να δημοπρατούν κόμβους και οδικά έργα που κατασκευάζει η Περιφέρεια…
Στα τέλη Μαΐου, το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Απορριμμάτων (Νομού Ιωαννίνων) αποφάσισε κατόπιν εισήγησης του προέδρου του, να συνάψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια για να διενεργήσει εκείνη το διαγωνισμό.
Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 5 έναντι 3 και στους 5 συμπεριλαμβάνονταν εκτός του προέδρου Σπ. Κωνσταντόπουλου, οι Δήμαρχοι Ζίτσας, Ζαγορίου και Κόνιτσας και ο αντιδήμαρχος Δωδώνης. Μειοψήφησαν οι Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές, Κατηρτσίδης και Δοβανάς (Δήμος Ιωαννιτών).
Υπάρχει ωστόσο μια άποψη που λέει πως η απόφαση θα καταπέσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, γιατί σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» (πλαίσιο λειτουργίας Συνδέσμων) πρέπει να ερωτηθεί ο μεγαλύτερος οικείος Δήμος. Αν ωστόσο υπερισχύσει το νομικό πλαίσιο περί Νομικών Προσώπων, η απόφαση θα περάσει από την Αποκεντρωμένη.
Στο μεσοδιάστημα, ο πρόεδρος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Στάθης Γιαννούλης έστειλε επιστολή προς τους τρεις Νομαρχιακούς ΦΟΔΣΑ (στον έναν προεδρεύει ο ίδιος), με την οποία τους γνωστοποιεί πως τον διεθνή διαγωνισμό μπορεί να διενεργήσει ακόμα και ο Δήμος Νικολάου Σκουφά.
Επιμένει δηλαδή πως η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να ασκήσει τις αρμοδιότητές της. Θερμούς συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια να πείσει τους συναδέλφους του να… ξυπνήσουν, έχει τα μέλη της δημοτικής αρχής των Ιωαννίνων, του μεγαλύτερου Δήμου της Ηπείρου. Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών απείλησε προ εβδομάδων τους συναδέλφους του, πως αν δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους για να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να ομονοήσουν στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, ο ίδιος θα αναγκαστεί να ακολουθήσει ένα plan b, όπως είχε πει.
Στη μέση, βρίσκεται ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Απορριμμάτων Σπύρος Κωνσταντόπουλος που δεν ξέρει, αν συνεχίζει να είναι ακόμα πρόεδρος, μιας και η θητεία του έχει τυπικά λήξει. Όντας ευχαριστημένος από τη μέχρι τώρα συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου εισηγήθηκε τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας. Το βάρος στις πλάτες του είναι μικρότερο από εκείνο που κουβαλάνε οι Δήμαρχοι, αποποιούμενοι τις ευθύνες τους. Σε λίγους μήνες, κάποιοι από αυτούς θα ξαναζητήσουν τη στήριξη των συνδημοτών τους. Ας δηλώσουν τότε, στις προεκλογικές τους εξαγγελίες, πως είναι ανίκανοι να διεκπεραιώσουν προβλεπόμενες αρμοδιότητές τους και ας εισηγηθούν στο κράτος την αυτοκατάργησή τους… Θα το πράξουν;
Δεν πρέπει να ξεχνάνε τέλος και κάτι ακόμα:
Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ διαχειρίζεται τα θέματα του ΦΟΔΣΑ, τον ΧΥΤΑ Ιωαννίνων και τα οικονομικά του. Από τον ισολογισμό του 2017 προκύπτει ένας χρέος που αγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ: χρέος των Δήμων των Ιωαννίνων προς τον ΦΟΔΣΑ. Κάποιοι Δήμοι δηλαδή, εισπράττουν τα ανταποδοτικά από τους πολίτες και δεν πληρώνουν τον ΦΟΔΣΑ, για να δεχτεί τα σκουπίδια τους στο ΧΥΤΑ του Ελληνικού. Μήπως αυτό καθορίζει τη στάση των Δημάρχων και για το ποιος θα κάνει κουμάντο με τα σκουπίδια; Αν όχι, πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους άπαντες. Και να πουν πως θα αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος της διαχείρισης απορριμμάτων από τον Ιανουάριο του 2019, όταν αδυνατούν να ανταποκριθούν σήμερα, με το μισό τουλάχιστον κόστος;

Η περίπτωση του Δήμου Ιωαννιτών και οι καταγγελίες…
Όσον αφορά το Δήμο Ιωαννιτών, ο κ. Κατηρτσίδης μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας, στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση, έβαλε στη θέση τους ορισμένα πράγματα:
  • Κατ’ αρχάς, δήλωσε πως η απόφαση για τα σκουπίδια του Δήμου Ιωαννιτών πρέπει να ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο και δε μπορεί να δεσμεύσει τους επόμενους η σημερινή δημοτική αρχή.
  • «Plan b», όπως το είχε υπονοήσει ο Δήμαρχος είναι η παράκαμψη του ΣΜΑ της Μπάφρας. Εκών άκων ο Δήμος Ιωαννιτών θα πάει σε λίγο καιρό, τα πρώτα του σκουπίδια στο εργοστάσιο του Ελευθεροχωρίου, απευθείας με τα απορριμματοφόρα του και όχι μέσω του ΣΜΑ, άρα θα δοκιμάσει στην πράξη – «καλή άσκηση» την είπε – ο Δήμος Ιωαννιτών τα διαφορετικά κόστη, της ολοκληρωμένης και της μη ολοκληρωμένης διαχείρισης.
  • «Θα είναι πολιτικά ανήθικο», είπε ο κ. Κατηρτσίδης, ο Δήμος Ιωαννιτών να σηκώσει μπαϊράκι και να πει πως δε μετέχει στο σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, αν δεν τα βρει με τους υπολοίπους. «Είναι η τελευταία, έσχατη απόφαση αυτή…» σημείωσε, για την περίπτωση που οι άλλοι Δήμοι δεν αφυπνιστούν εγκαίρως.
  • Στα 400.000 ευρώ εκτιμάται από τον κ. Κατηρτσίδη, η διαφορά στο κόστος της διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Ιωαννιτών, με το εργοστάσιο. Σε απόλυτα νούμερα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θ. Γιωτίτσας το είχε ανεβάσει στα 1,6 εκατ. ευρώ – εδώ. Η διαφορά μπορεί να καλυφθεί με πολιτικές εξοικονόμησης στους λογαριασμούς ρεύματος και με την αύξηση της ανακύκλωσης, τόνισε ο κ. Κατηρτσίδης.
Μέσα σε όλα αυτά, ένα κλίμα αλληλοκαταγγελιών προμηνύεται έναν πόλεμο πολιτικό ή συμφερόντων στο εξής, με φόντο τα σκουπίδια…
Ο μεν Δημήτρης Κατηρτσίδης καταγγέλλει την διοίκηση του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων για τον ισολογισμό του 2017 που έφερε προς ψήφιση προ ημερών, ο δε Στέφανος Μάντζιος κατήγγειλε στο δημοτικό συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη, πως ο διαγωνισμός για την ανάθεση της διαχείρισης του βιοαερίου του ΧΑΔΑ της Δουρούτης, ήταν «φωτογραφικός». Την ίδια ώρα, ο Δημήτρης Κατηρτσίδης πιέζει τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ να βγάλει στον αέρα και το δικό της διαγωνισμό για το βιοαέριο του ΧΥΤΑ του Ελληνικού που έχει καθυστερήσει.