Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία: Αυστηρή απάντηση σε Μπέγκα για ΦΟΔΣΑ

Αυστηρή ήταν η απάντηση προς τον Δήμαρχο τόσο του κ. Γκόντα όσο και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Κωνσταντόπουλου, με αφορμή την καταγγελία που έκανε ο κ. Μπέγκας για την απόφαση του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ νομού Ιωαννίνων στην  σύναψη  προγραμματικής σύμβασης, για την ανάδειξη αναδόχου για την εκμετάλλευση του βιοαερίου στο ΧΥΤΑ Ελληνικού, με τον...
διαπιστευμένο φορέα όπως είναι η Περιφέρεια Ηπείρου.
«Δεν αντιλαμβάνομαι την αντίδραση του Δημάρχου για την συνεργασία ΦΟΔΣΑ-Περιφέρειας Ηπείρου με την οποία δεν είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση αλλά σε καλή συνεργασία.  Στο κάτω κάτω δεν γίνεται συνεργασία με κάποιον ιδιώτη αλλά με την Περιφέρεια, που δεν θεωρούμε ότι βλάπτει τα συμφέροντα του Δήμου» τόνισε σε αυστηρό τόνο  ο κ. Γκόντας, απαντώντας στις καταγγελίες του Δημάρχου.
Από την πλευρά του ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Κωνσταντόπουλος, κατήγγειλε τον Δήμαρχο για τρείς  προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες που είχαν προηγηθεί και ότι ο ΦΟΔΣΑ, εμπιστεύθηκε τον διαπιστευμένο φορέα για την  σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου. «Από το 2011 που πρόεδρος ήταν ο κ.Μπέγκας και μέχρι το 2014, μέσω προγραμματικών συμβάσεων, συνεργάζονταν με την Περιφέρεια Ηπείρου και όχι με τον δήμο Ιωαννιτών. Φτάσαμε στο 2018  για να δείξει ενδιαφέρον συνεργασίας με τον δήμο και όχι με την περιφέρεια. Τι συνέβη και άλλαξε  θέση ξαφνικά; Ποιος ο λόγος και η εμμονή του δημάρχου, που όψιμα θυμήθηκε την σύναψη της προγραμματικής σύμβασης με τον δήμο Ιωαννιτών;» Τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Στη συνέχεια της συνεδρίασης, ζητήθηκαν εξηγήσεις από την Δημοτική Αρχή σχετικά με την πορεία της μελέτης του μεγάλου δακτυλίου της πόλης  Γεννηματά-Πανηπειρωτικού και κυρίως με το αποτέλεσμα της συνεδρίασης που είχε η αντιπροσωπεία του Δήμου με τον αρμόδιο Υπουργό.
Δυστυχώς το σώμα δεν έλαβε καμιά απάντηση στο συγκεκριμένο ζήτημα, κάτι που έφερε την οξύτατη αντίδραση των Δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε χρόνο και ευκαιρίες» τόνισε ο κ. Γκόντας μεταξύ άλλων.

Ο Σπ. Κωνσταντόπουλος
Ο κ. Κωνσταντόπουλος με γραπτή ανακοίνωση, επισημαίνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα αποτελεί ένα συλλογικό όργανο, το οποίο αποφασίζει με ψηφοφορία.
Θυμίζει δε στον δήμαρχο Ιωαννίνων ότι η διαχείριση απορριμμάτων δεν απασχόλησε ουσιαστικά τον Δήμο Ιωαννιτών και ότι ο ίδιος, στη θητεία του ως πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, συνυπέγραφε προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια, ώστε αυτή να έχει σήμερα την καθολική διαχείριση.
«Ξαφνικά μετά από τόσα χρόνια ο Δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε πως θέλει να έχει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων πράγμα αξιοσημείωτο, που δημιουργεί ερωτήματα», αναφέρει ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Ο πρόεδρος του Φορέα θυμίζει ότι είχαν προηγηθεί τρεις συναντήσεις των δημάρχων της Ηπείρου, με αντικείμενο την διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς όμως να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα.
«Όσον αφορά περί παραιτήσεως μου έπειτα από καταγγελία του Δημάρχου φαίνεται ξεκάθαρα πως θίγονται συμφέροντα (βγες εσύ να μπω εγώ), με μικροπολιτικά στοιχεία από τον Δήμαρχο με φόντο προεκλογικές κινήσεις κάτι που δε με αγγίζει προσωπικά τόσο εμένα όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα.
Αντιθέτως καταγγέλλω τον Δήμαρχο για την αδιαφορία που έδειξε όλα αυτά τα χρόνια για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, τις τρεις άκαρπες συνελεύσεις των δημάρχων και την απαράδεκτη νοοτροπία πως ¨ρίξε τις ευθύνες αλλού και βλέπουμε¨.
Κλείνοντας επισημαίνω πως σημασία δεν έχει ποιος διαπιστευμένος φορέας θα ¨βγάλει¨ έναν διαγωνισμό αλλά ποια τα οφέλη από την υλοποίηση ενός διαγωνισμού με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο συμφέρον των πολιτών», καταλήγει ο κ. Κωνσταντόπουλος.