Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

“ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ” για Καχριμάνη: «Ξέρουν καλά έναν τρόπο: Αναθέσεις παντού!» - Ξεκάθαρο μήνυμα σύγκρουσης

«Έτσι ικανοποιείται η εκλογική πελατεία των εργολάβων και όλων εκείνων που σιτίζονται γύρω από το Διοικητήριο. Συντηρούν ένα σύστημα που απλώνει τη σκιά του στην περιφέρεια και δεν την αφήνει να αναπνεύσει»
Συνολική τοποθέτηση – αποτίμηση 4ετίας για την παρουσία της στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου έκανε η παράταξη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, με τον επικεφαλής Γιώργο Ζάψα και τους περιφερειακούς της συμβούλους.
Αναφέρθηκαν λεπτομερώς όλα τα σημαντικά θέματα που εισηγήθηκε και ταυτόχρονα ασκήθηκε δριμύτατη κριτική στα “έργα και τις ημέρες” του κ. Καχριμάνη και της περιφερειακής αρχής.
Η παράταξη έθιξε τα ζητήματα των απευθείας αναθέσεων έργων και των παρατάσεων που αποτελεί επιλογή και πάγια τακτική της Περιφερειακής Αρχής. Επίσης, των έκτακτων και επιλεκτικών αναθέσεων έργων μικρής κλίμακας και της μίσθωσης μηχανημάτων, καθώς και των προγραμματικών συμβάσεων.
Ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Ζάψας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σύγκρουσης κατακρίνοντας σφοδρά τη συγκεντρωτική αντίληψη διαχείρισης στην Περιφέρεια Ηπείρου που...
έχει επιβάλλει η σημερινή περιφερειακή αρχή. «Δεν έχουν μάθει να συνεργάζονται. Διακατέχονται από πολιτικό εγωισμό. Ενθουσιάζονται με τη δική τους αλήθεια. Η εξουσία τους έχει καταστεί δόγμα»

Για τις συνεργασίες
Ναι είπε η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ στις συνεργασίες. Χαρακτηριστικά τονίστηκε «Το θεσμικό ζήτημα είναι αυτό που δεν διορθώνεται με τίποτα. Η πλειοψηφία αποφασίζει και η αντιπολίτευση παρακολουθεί. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να ηττηθεί στην κάλπη. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για ένα διαφορετικό μέλλον για την Ήπειρο.
Εμείς θα εργαστούμε γι αυτό. Ναι, θα υποστηρίξουμε προεκλογικές συνεργασίες με όσους συναντηθούμε προγραμματικά και δεν θα αρνηθούμε μετεκλογικές συνεργασίες - ανεξάρτητα από την αριθμητική της κάλπης. Ο νέος εκλογικός νόμος το επιτρέπει και θα κινηθούμε στην κατεύθυνση των συνεργασιών.
Η Ήπειρος πρέπει να κυβερνηθεί με ένα οραματικό σχέδιο και με διαφορετικό μοντέλο από το σημερινό που την αδικεί και την φέρνει στις τελευταίες θέσεις όλων των περιφερειών της χώρας και της Ευρώπης»

Αναλυτικά οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ Γιώργου Ζάψα:
«Με αυτήν την δημόσια παρουσία μας θέλουμε να τοποθετηθούμε συνολικά για το έργο μας στο περιφερειακό Συμβούλιο αυτά τα 4 χρόνια και επίσης να ενημερώσουμε τους πολίτες που μας ψήφισαν το 2014, αλλά και αυτούς που παρακολουθούν τη δραστηριότητα μας, για τις προθέσεις μας το επόμενο διάστημα και μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τον Μάιο του 2019.

Πριν 15 ημέρες, στην ετήσια συνάντηση του συνδυασμού (2 Ιουλίου), οι περιφερειακοί Σύμβουλοι και τα ενεργά μέλη της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, συζητήσαμε για όλα τα θέματα. Για τη διαδρομή της παράταξης, για το παρόν και το μέλλον.  Αποφασίσαμε, στην παρούσα χρονική στιγμή, να προχωρήσουμε σε μια αποτίμηση της πορείας της παράταξης. Περαιτέρω αποφάσεις θα παρθούν στην συνάντηση του Φθινοπώρου, αλλά ήδη υπάρχει αρκετό υλικό για δημοσιοποίηση, από τη δουλειά μας στο περιφερειακό Συμβούλιο. Είχαμε άποψη και πήραμε θέση για όλα τα ζητήματα της περιφέρειας κι όχι μόνο.

Εισηγηθήκαμε σημαντικά θέματα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Καταθέσαμε πλήθος επίκαιρων ερωτήσεων κ’ επερωτήσεων και είχαμε παρεμβάσεις κ’ ανακοινώσεις για το σύνολο των θεμάτων που ενδιαφέρουν την Ήπειρο.
Παραθέτουμε 20 από αυτά:
ü  Για την κτηνοτροφία και τη συμφωνία για τη φέτα (CETA).
ü  Σύνδεση Πρέβεζας με Ιόνια οδό, μέσω Γέφυρας Καλογήρου.
ü  Σύνδεση Εγνατίας οδού με Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, τμήμα Μεσοπόταμος – Παραμυθιά.
ü  Συμπληρωματικές συνδέσεις της Ιονίας οδού με παλιά Εθνική οδό, όπως και της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας με Εγνατία οδό.
ü  Για την εναλλακτική σύνδεση της Ιονίας οδού με Τζουμέρκα (Τέροβο – Καλέντζι) και κυρίως για το τμήμα Καλέντζι – Πλάκα (προτείναμε να προηγηθεί γιατί είναι το περισσότερο επικίνδυνο και δυσκολότερο).
ü  Για τη χάραξη του βορείου τμήματος του Ε65 (Οδικός άξονας Κεντρικής Ελάδας), που επηρεάζει άμεσα τους Ηπειρώτες (εναλλακτικά, καταθέσαμε την πρόταση για αναβάθμιση του τμήματος Μουργκάνι – Παναγιά – Εγνατία).
ü  Για τον κατασκευή της οδού Σταύρου Νιάρχου.
ü  Για το τραίνο
ü  Για την πολιτική μας στα ενεργειακά ζητήματα (υδρογονάνθρακες, μονάδες βιοαερίου..) και το φυσικό αέριο
ü  Για την μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ και τον ΠΕΣΔΑ Ηπείρου (Διαχείριση απορριμμάτων).
ü  Για την κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων στα Γιάννενα και σε όλη την περιφέρεια (ερωτήσεις για κλειστά Φιλιππιάδας κ’ Καναλακίου, κ.α.).
ü  Για τα Κέντρα Υγείας και τον υγειονομικό χάρτη της περιφέρειας.
ü  Για τα αντιπλημμυρικά έργα – περίπτωση ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ στην Άρτα (αρνηθήκαμε ΑΕΠΟ)
ü  Για την ύδρευση της παραλιακής ζώνης
ü  Για τα καύσιμα και τις ιχθυοκαλλιέργειες στον Αμβρακικό.
ü  Για την προστασία των πηγών και του υδάτινου οικοσυστήματος
ü  Για την χωροθέτηση των πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε γη υψηλής παραγωγικότητας (σε αναδασμούς) ή σε περιοχές συγκέντρωσης μεγάλου ρυπαντικού φορτίου (υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας).
ü  Για την αναθεώρηση (και εξειδίκευση) του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού κ’ Αειφόρου Ανάπτυξης της περιφέρειας (ΣΜΠΕ του ΠΠΧΣΑΑ).
ü  Για τα διοικητήρια των ΠΕ, σε Άρτα και Πρέβεζα (στην Πρέβεζα δόθηκε λύση στο στρ/δο του Αγ. Ανδρέα – πρώην ΔΟΥΚΑ).
ü  Για την πολιτική μας στην τουριστική προβολή (επικάλυψη με εκείνη των δήμων κλπ.) και πλήθος άλλων..

Στην Οικονομική Επιτροπή, θίξαμε τα ζητήματα των απευθείας αναθέσεων έργων και των παρατάσεων που αποτελεί επιλογή και πάγια τακτικής της περιφερειακής Αρχής. Επίσης, των έκτακτων και επιλεκτικών αναθέσεων έργων μικρής κλίμακας και της μίσθωσης μηχανημάτων, καθώς και των προγραμματικών συμβάσεων. Ανάλογα πράξαμε στην Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και στην Επιτροπή Διαβούλευσης, όταν αυτή λειτούργησε. Στις Επιτροπές του περιφερειακού Συμβουλίου λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις και οι περιφερειακοί μας Σύμβουλοι αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα. Οι δημόσιες παρεμβάσεις ήταν επίκαιρες και έχουν καταγραφεί με συμμετοχή σε εκδηλώσεις, με ανακοινώσεις, δελτία τύπου, συνεντεύξεις και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων. Πρόσφατη είναι η επιτυχημένη εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε μαζί με την  παράταξη ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, για την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση.
Η παράταξη ήταν παρούσα. Έλεγξε την περιφερειακή Αρχή, επιτελώντας τον αντιπολιτευτικό καθήκον. Συμφώνησε όταν έπρεπε. Κράτησε επίπεδο.

Δείξαμε ότι πιστεύουμε στη συμμετοχική αυτοδιοίκηση και είμαστε υπέρ των συνεργασιών.  Αλλά βρήκαμε απέναντι μας μια δύσκολη περιφερειακή Αρχή. Δεν έχουν μάθει να συνεργάζονται.  Διακατέχονται από πολιτικό εγωισμό. Ενθουσιάζονται με τη δική τους αλήθεια. Η εξουσία τους έχει καταστεί δόγμα. Γι αυτό πολέμησαν την απλή αναλογική.

Όμως η συνεργασία θέλει αμοιβαίες υποχωρήσεις. Τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις στα μεγάλα θέματα που αφορούν τους οδικούς άξονες (π.χ. Γιάννενα – Κακαβιά, Ε65), το τραίνο και το φυσικό αέριο.
Από την αρχή της θητείας μας διαπιστώσαμε την άρνηση της σημερινής περιφερειακής Αρχής να συμφωνήσουμε στα μεγάλα θέματα που ενδιαφέρουν την Ήπειρο και έτσι συνεχίζουν και σήμερα και θα συνεχίσουν και αύριο εάν τους ξαναψηφίσουν οι Ηπειρώτες. Αν εξαιρέσει κανείς δυο - τρία σημαντικά έργα, όλα τα υπόλοιπα γίνονται χωρίς ένα συζητημένο και συμφωνημένο στρατηγικό σχέδιο.

Ξέρουν καλά έναν τρόπο: αναθέσεις παντού! 
Έτσι ικανοποιείται η εκλογική πελατεία των εργολάβων και όλων εκείνων που σιτίζονται γύρω από το Διοικητήριο. Συντηρούν ένα σύστημα που απλώνει τη σκιά του στην περιφέρεια και δεν την αφήνει να αναπνεύσει.

Το θεσμικό ζήτημα είναι αυτό που δεν διορθώνεται με τίποτα. Η πλειοψηφία αποφασίζει και η αντιπολίτευση παρακολουθεί. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να ηττηθεί στην κάλπη. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για ένα διαφορετικό μέλλον για την Ήπειρο.

Εμείς θα εργαστούμε γι αυτό. Ναι, θα υποστηρίξουμε προεκλογικές συνεργασίες με όσους συναντηθούμε προγραμματικά και δεν θα αρνηθούμε μετεκλογικές συνεργασίες - ανεξάρτητα από την αριθμητική της κάλπης. Ο νέος εκλογικός νόμος το επιτρέπει και θα κινηθούμε στην κατεύθυνση των συνεργασιών.

Η Ήπειρος πρέπει να κυβερνηθεί με ένα οραματικό σχέδιο και με διαφορετικό μοντέλο από το σημερινό που την αδικεί και την φέρνει στις τελευταίες θέσεις όλων των περιφερειών της χώρας και της Ευρώπης.

Η Συμμαχία Ηπειρωτών είναι παρούσα. Μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο και δεν θα απογοητεύσουμε τους Ηπειρώτες μέχρι τέλους»