Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Αντ. Μπέζας: Ο τραγέλαφος και ο εμπαιγμός με τη χερσαία ζώνη του ΟΛΗΓ συνεχίζεται

Ο  πρώην υπουργός και βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ Αντώνης Μπέζας, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη  του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τις δηλώσεις του  σχετικά με τη χερσαία ζώνη του ΟΛΗΓ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο τραγέλαφος και ο εμπαιγμός με τη χερσαία ζώνη του ΟΛΗΓ συνεχίζεται…
Το 2005, τροποποιήθηκε  από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΗΓ και  τα τμήματα της παραλιακής ζώνης της Θεσπρωτίας  στα οποία...
δεν αναπτύσσονται λιμενικές δραστηριότητες τέθηκαν εκτός χρήσης, εκμετάλλευσης και ορίων αρμοδιότητας του ΟΛΗΓ, ικανοποιώντας έτσι  μια διεκδίκηση ετών της τοπικής κοινωνίας.
Το 2016, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  «ανακάλυψε»… ότι υπήρχε πρόβλημα στη διαδικασία αποδέσμευσης των συγκεκριμένων (ορφανών) τμημάτων, ακύρωσε την τροποποιημένη  σύμβαση και τα  επανέφερε  στη δικαιοδοσία του ΟΛΗΓ. Υποσχέθηκε μάλιστα  ότι σε  σύντομο χρονικό διάστημα θα επιστραφούν πάλι, με τη σωστή  όμως διαδικασία, στο Δήμο Ηγουμενίτσας.
Βρισκόμαστε στα μέσα του 2018 και ο κ. Κουρουμπλής ισχυρίζεται   ότι λόγω γραφειοκρατίας  (που υποτίθεται  δεν τη γνώριζε…) θα πρέπει να γίνει  επαναχάραξη αιγιαλού και παραλίας και ειδική νομοθετική ρύθμιση, οπότε η επιστροφή στο Δήμο Ηγουμενίτσας των τμημάτων αυτών   πηγαίνει  πρακτικά στις καλένδες ενώ  αποδεικνύεται  ότι  ο στόχος τους ήταν να τα πάρουν και να  ξαναδώσουν στον ΟΛΗΓ. Διαφορετικά, γιατί δεν προηγήθηκε η νομοθετική ρύθμιση;
Εντωμεταξύ, με το  ν.4472/2017 το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που θα ανήκε στο λαό της Θεσπρωτίας, εξακολουθεί να παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ και ταυτόχρονα, το νέο «συμπληρωματικό» μνημόνιο της 4ης αξιολόγησης προβλέπει ότι θα ιδιωτικοποιηθεί κατά προτεραιότητα μέχρι το τέλος του 2019  με την παραχώρηση των δραστηριοτήτων  κρουαζιέρας, τουρισμού,  μεταφοράς φορτηγών (RO-RO) και ξηρού φορτίου.
Έτσι,  παραλιακά  τμήματα στο κέντρο της Ηγουμενίτσας   καθώς και άλλες περιοχές, όπως η παραλία του Δρεπάνου και οι  επιμέρους χερσαίες ζώνες  των Συβότων και της Πλαταριάς, θα περάσουν μέσω  του ΟΛΗΓ στην εκμετάλλευση του ιδιωτικού φορέα  που θα  αναλάβει τις παραπάνω δραστηριότητες.
Αυτό είναι  ένα  ακόμη  από  τα προβλήματα που θα αφήσει πίσω της σε τοπικό επίπεδο  η αναξιόπιστη, καταστροφική  και υπό προθεσμία κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Τώρα που οι παλιές διαχωριστικές ξεθωριάζουν,   τα νέα διλλήματα που θα τεθούν θα είναι ανάμεσα στην αλήθεια και το «θέατρο του παραλόγου», ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα και την ανικανότητα.
Το μόνο παρήγορο  είναι ότι μπορεί να συνεχίζεται ο τραγέλαφος  με τη χερσαία ζώνη του ΟΛΗΓ, ο τραγέλαφος όμως της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φτάνει σύντομα στο τέλος του».