Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Πρόταση για Αρχείο Ηπειρωτικής Μουσικής

Πρόταση προς τον Δήμο Ζαγορίου να λειτουργήσει Αρχείο Ηπειρωτικής Μουσικής στα Κάτω Πεδινά κατέθεσε ο γνωστός αμερικανός μουσικολόγος, μουσικός παραγωγός, συγγραφέας και επιμελητής ήχου ιστορικών μουσικών έργων, Christopher King ο οποίος ζει κατά διαστήματα τα τελευταία χρόνια, στη Βίτσα Ζαγορίου.
Με επιστολή προς τον Δήμαρχο Βασίλη Σπύρου προτείνει να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει το Αρχείο στο κτίριο...
(οικία) της δωρεάς Κώστα Φωτέτσιου προς το Δήμο. Μάλιστα ο κ. King, προτίθεται να διαθέσει, μεταξύ των άλλων, και την μοναδική συλλογή του από δίσκους των 78 στροφών, το σύνολο σχεδόν των ηχογραφήσεων με ηπειρωτικά δημοτικά τραγούδια που κατέχει σήμερα. Η πρόταση, όπως επισημάνθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο ενημέρωσε καταρχήν ο Δήμαρχος, κρίνεται ιδιαίτερα θετική και θα επιδιωχθεί να υιοθετηθεί και υλοποιηθεί, αφού εξεταστούν κάποια ζητήματα ως προς τη χρήση του κτιρίου στα Κάτω Πεδινά.
Για να αναδειχθεί το πόσο σημαντικό είναι αυτό που προτείνει, ο αμερικανός μουσικολόγος σημειώνει στην επιστολή του: «Υπάρχουν μουσεία Ελληνικής Δημοτικής και Λαϊκής μουσικής στην Αθήνα όπως και αρχεία του Ηπειρωτικού Πολιτισμού στα Ιωάννινα. Ωστόσο, δεν υπάρχει ένα αρχείο της Ηπειρωτικής Μουσικής στην Ελλάδα. Σήμερα, το πληρέστερο αρχείο Ηπειρωτικής Μουσικής παγκοσμίως που έχω υπ’ όψη μου, υπάρχει σε ένα μικρό στούντιο που βρίσκεται στο Faber της Virginia, στο σπίτι μου στις Ηνωμένες Πολιτείες Προτείνω να μεταφέρω αυτό το υλικό από τις Η.Π.Α. στην Ήπειρο και να δημιουργήσω ένα ισχυρό και ελκυστικό Αρχείο αυτού του πολιτιστικού στοιχείου».
Οι συλλογές
Ο μουσικολόγος και ερευνητής παραθέτει, στην επιστολή του και την υλική συνεισφορά δηλαδή τις συλλογές του που θα διατεθούν στο προτεινόμενο Αρχείο και είναι:
 -Η συλλογή του με Ηπειρώτικα Δημοτικά τραγούδια σε δίσκους των 78 στροφών, που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη, πληρέστερη και υψηλότερης ποιότητας συλλογή παγκοσμίως (λείπουν μόνο 5-6 δίσκοι από όλους όσοι έχουν ποτέ ηχογραφηθεί από Ηπειρώτες μουσικούς σε δίσκους 78 στροφών).
 -Η συλλογή του από δημοτικά τραγούδια της Ελλάδος, Αλβανίας και Τουρκίας σε δίσκους 78 στροφών. -Η συλλογή του από Ηπειρώτικα, Ελληνικά, Αλβανικά και Τουρκικά δημοτικά τραγούδια σε δίσκους 33 στροφών.
-Η συλλογή μου από δικές του υπαίθριες επαγγελματικές ηχογραφήσεις στην Ήπειρο. -Η συλλογή του από ιστορικά σημαντικά μουσικά όργανα από την Ήπειρο και άλλες περιοχές της Ελλάδας.
-Η συλλογή του από ιστορικά σημαντικές καρτ-ποστάλ από την Ήπειρο και Νότια Αλβανία.
 -Η συλλογή του από βιβλία και χειρόγραφα γύρω από την Ήπειρο και ειδικότερα την Ηπειρώτικη μουσική στα ελληνικά και αγγλικά.
Δεν θα είναι ένα μουσείο
Το Αρχείο Ηπειρωτικής Μουσικής δεν θα είναι ένα μουσείο. Το κοινό, όπως εξηγεί, θα μπορεί να το επισκεφθεί για να ακούσει μουσική που έχει εκτελεστεί πάνω από εκατό χρόνια πριν. Στη συνέχεια, ο επισκέπτης θα μπορεί να ακούσει το ίδιο κομμάτι μουσικής που καταγράφηκε πρόσφατα και να αισθανθεί τι παραμένει το ίδιο και τι έχει διαφοροποιηθεί. Φοιτητές, μαθητές, μουσικοί, επιστήμονες και ερευνητές μπορούν να επισκεφθούν για να μάθουν για το παρελθόν και το παρόν.
Ο αμερικανός μουσικολόγος περιγράφει αναλυτικά το πώς θα λειτουργεί το Αρχείο ποια θα είναι η δική του συμβολή σε αυτό, αλλά και στη διαχείρισή του, καθώς και πως θα εξασφαλίσει έσοδα. Εκτός των άλλων προτείνει να λειτουργεί στο κτίριο που αιτείται την παραχώρηση, αίθουσα ακρόασης καθώς και βιβλιοθήκη που θα φιλοξενεί τη συλλογή βιβλίων και κειμένων για τη μουσική της Ηπείρου σε πέντε διαφορετικές γλώσσες.
Επίσης, να δημιουργηθεί μικρό κατάστημα όπου θα διατίθενται προς πώληση βιβλία και CD, LP, και DVD ιστορικής και σύγχρονης Ηπειρώτικης μουσικής. «Η σύνδεση αυτού του αρχείου με τον πολιτιστικό τουρισμό είναι κατά τη γνώμη μου απαραίτητη. Έτσι θα δημιουργούν και έσοδα, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του Αρχείου», επισημαίνει στην επιστολή-πρόταση.
Ο Christopher King τα τελευταία επτά χρόνια ερευνά, τεκμηριώνει και γράφει για τη μουσική της Ηπείρου, που διασώζεται κυρίως σε δίσκους 78 στροφών.
Το βιβλίο του, Lament From Epirus: An Odyssey Into Europe’s Oldest Folk Music (Το Ηπειρώτικο Μοιρολόι: Μια Οδύσσεια στην Αρχαιότερη Λαϊκή Μουσική της Ευρώπης), κυκλοφορεί ήδη από τον Μάιο του 2018 (εκδ.W.Norton & Co., Boston). O Christopher King συνεργάστηκε για στο γύρισμα της ταινίας «While you Live, Shine» («Όσο ζεις να λάμπεις») του Ιρλανδού σκηνοθέτη Paul Duane η πρώτη προβολή της οποίας έγινε τον Αύγουστο του 2017 στο υπαίθριο θέατρο Μονοδενδρίου παρόντων και των δυο συντελεστών.
Η ταινία γυρίστηκε στο Ζαγόρι (Βίτσα) και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου και αφορά μια προσωπική προσέγγιση πάνω στο φαινόμενο της Ηπειρωτικής Παραδοσιακής Μουσικής και στην αυθεντικότητα που διατηρεί, σε αντίθεση με την αρνητική πορεία της πλειονότητας αντίστοιχων παραδόσεων σε άλλες περιοχές του πλανήτη.