Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Επιστολή της ΔΚΜ προς τον Ιωάννη Λυκοτραφίτη για την αδράνεια του Τεχνικού Επιμελητηρίου

Η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών εξέδωσε επιστολή προς τον κ. Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε./Τ.Η. κ. Ιωάννη Λυκοτραφίτη, για την επικείμενη αποχή της από τη χθεσινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής
Αναλυτικότερα:
"Κύριε Πρόεδρε,
Μετά την πρόσκληση σας για τη 18η Συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΗ, παρατηρούμε με ιδιαίτερη θλίψη ότι τα φαινόμενα που είχαν παρατηρηθεί...
κατά τη διάρκεια της θητείας σας, με την μη συζήτηση καίριων θεμάτων της περιοχής, και την πλήρη υποβάθμιση του ρόλου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Τμήματος Ηπείρου, δεν ήταν λόγω ατυχών προσεγγίσεων ή λόγω προσαρμογής στα νέα σας καθήκοντα, αλλά είναι δυστυχώς συνειδητή επιλογή. Με τη στάση σας αποφεύγεται κάθε προσπάθεια υποστήριξης του ρόλου του Τεχνικού επιμελητηρίου, ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους, προφανώς για να μη θίξετε καίρια ζητήματα της περιοχής.
Θωρούσαμε ότι μετά την μακροχρόνια συμμετοχή σας στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΗ, θα είχατε την πρόθεση να αφήσετε και εσείς τη σφραγίδα σας στη διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ανοίγοντας νέα θέματα και θεσπίζοντας ή επικαιροποιώντας τις ήδη υπάρχουσες θέσεις. Κι όμως η στάση σας, οδήγησε την κατάσταση στο τμήμα Ηπείρου και Λευκάδας στο απροχώρητο. Συμπαρασυρόμενες από τις άλλες δύο παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΙΑΔΡΑΣΗΣ, ακολουθείται μια εξολοκλήρου φιλοκυβερνητική στάση, αποφεύγοντας να πάρετε θέσεις ή ακόμη και όλοι μας να συνδιαμορφώσουμε θέσεις στο τραπέζι της Διοικούσας Επιτροπής, με αποκλειστικό στόχο να μη θιχτούν καταστάσεις ή επιλογές που αφορούν την περιοχή μας.
Ο ρόλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, βέβαια, δεν είναι να αντιδρά ή να διαμαρτύρεται, αλλά να έχει ενεργό συμμετοχή στους ευρύτερους σχεδιασμούς της περιοχής και να προτείνει λύσεις ή άλλους δρόμους για την ομαλή και ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου μας. Σε αντιδιαστολή το μόνο που επιτυγχάνεται είναι το ακριβώς αντίθετο, με αποτέλεσμα να έχει προκύψει η Διοικούσα Επιτροπή ως εκτελεστικό όργανο έγκρισης δαπανών και διαχείρισης της λειτουργίας των γραφείων.
Θεωρώ ότι γνωρίζεται τα πολύ δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας, μια και είναι ο κλάδος που έχει τα σημαντικότερα προβλήματα και σε αυτά δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση, αλλά ούτε και μια προσπάθεια ώστε να αναβαθμιστεί και να τονιστεί ο ρόλος του μηχανικού στην κοινωνία.
Για τα κύρια θέματα της περιοχής πλέον τι να αναφέρουμε, το φιάσκο της Λεωφόρου Νιάρχου, όπου ο μοναδικός φορέας που απέφυγε να πάρει θέση ήταν το Τεχνικό Επιμελητήριο και μάλιστα αρνήθηκε και να παραστεί σε σύσκεψη που διοργάνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο Ιωαννίνων, για το θέμα των υδρογονανθράκων, όπου ήρθε για συζήτηση στην Διοικούσα Επιτροπή κατόπιν αίτησης της παράταξης μας σε συνεργασία με άλλη παράταξη με διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις, αλλά με έντονο το ενδιαφέρον μας και την αγωνία για τη λειτουργία του θεσμού του Τεχνικού Επιμελητηρίου, παρατάξεις οι οποίες δεν είμαστε στο προεδρείο της Διοικούσας Επιτροπής. Και γι αυτό το θέμα , αλλά και για το θέμα που προέκυψε με τις νέες μονάδες βιοαερίου και βιομάζας στην ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, παρόλο που ήρθε το θέμα για συζήτηση, με διάφορα τεχνάσματα αποφύγατε την έκδοση θέσης και πρότασης για έργα που είναι ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας για την περιοχή μας.
Για να μην αναφερθούμε για τα θέματα των χωροταξικών σχεδιασμών και τη θέσπιση του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης ή την ολοκλήρωση των βασικών έργων υποδομής της περιοχής μας.
Αντιθέτως είδαμε έκπληκτοι ένα δελτίου τύπου, κάτι πολύ σπάνιο για τη διοίκηση σας, το οποίο το υπογράφεται ως απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής για το οποίο δεν είχε καν τεθεί σε συνεδρίαση, αλλά το χειρότερο εμείς ως μέλη της Διοικούσας Επιτροπής ενημερωθήκαμε τυχαία από τα μέσα της κοινωνικής δικτύωσης. Προφανώς θεωρείται ότι δεν έχουμε ρόλο και δεν επιθυμείτε να έχουμε στην συνδιαμόρφωση θέσεων και απόψεων, θυμίζοντας άλλες σκοτεινές εποχές, με διοικήσεις απολυταρχικές και αντιδημοκρατικές.
Με βάση τα παραπάνω, προφανώς η παρουσία μας στις συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής αποτελεί βάρος για εσάς, εμποδίζοντας σας στην εκτέλεση του έργου σας που είναι η πλήρη διάλυση του θεσμού και η μετατροπή του σε ένα διαχειριστικό εργαλείο εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων. Για τον παραπάνω λόγο δε θα προσέλθουμε στη συνεδρίαση της 18/7/2018, μια και ο μόνος ρόλος που θα έχουμε είναι να ενημερωθούμε γενικώς για καθαρά λειτουργικά θέματα. Πλέον η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και σας καλούμε να προστατέψετε το κύρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου του Τμήματος Ηπείρου και Λευκάδος. Σε αντίθετη περίπτωση θα ασκήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ώστε να διαφυλάξουμε το κύρος του.
Με τιμή
Ο Επικεφαλής της παράταξης
Ιωάννης Τσίγκρος
Πολιτικός Μηχανικός
Μέλος της Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Η."