Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Μια γοργόνα βγαλμένη από τα παραμύθια στην προκυμαία της Πρέβεζας

Μια γοργόνα βγαλμένη από τα παραμύθια αλλά και την ιστορία της Πρέβεζας υποδέχεται αλλά και αποχαιρετά από χθες τους επισκέπτες της πόλης. Τοποθετημένη στην είσοδο του λιμανιού, είναι μια από τις πρώτες εικόνες που αντικρίζουν τα καράβια που φτάνουν στην Πρέβεζα.
Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Ακτίας Γοργόνας έγιναν χθες το απόγευμα παρουσία πλήθους κόσμου που είχε την ευκαιρία να δει όχι μόνο το νέο...
σύμβολο της πόλης αλλά και τις παρεμβάσεις που έγιναν στον χώρο από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, μετατρέποντάς τον σε μια πολύ όμορφη πλακόστρωτη πλατεία με παγκάκια και λουλούδια.
Η κατασκευή του γλυπτού ήταν μια προσφορά του Πρεβεζάνου σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα, ιδέα η οποία "αγκαλιάστηκε" από την πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Παρθενία Καζάκου αλλά και από το νυν Πρόεδρο Ευάγγελο Συγκούνα.
Η μορφή της γοργόνας είναι σχεδιασμένη από τον καθηγητή αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη και φιλοτεχνημένη από τον γλύπτη Ιωάννη Γκούζο , ενώ ο χώρος που την φιλοξενεί διαμορφώθηκε με την συνδρομή του κ.Λέανδρου Σπαρτιώτη.
Την προσφορά του κ.Τσόκα αλλά και όλων όσων βοήθησαν στο να γίνει πραγματικότητα η ιδέα της γοργόνας υπογράμμισαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ευάγγελος Συγκούνας , ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πρεβέζης π. Δημήτριος Ντούσκας και ο Γενικός Γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Παναγιώτης Μπαζίγος, ενώ ιδιαίτερες ήταν οι ευχαριστίες και προς τον κ.Θέμελη, τον κ.Γκούζο και τον κ.Σπαρτιώτη οι οποίοι επίσης με την σειρά τους ευχαρίστησαν τους κατοίκους αλλά και τις αρχές της πόλης για την υποδοχή του έργου.
Την όμορφη βραδιά πλαισίωσαν μουσικά οι Σοφία Κυριάκη, Βάνα Σπαθάρη και ο Απόστολος Βαγγελάκης ο οποίος μάλιστα ερμήνευσε μελοποιημένο το ποίημα του αείμνηστου σκηνοθέτη Ντίνου Δημόπουλου "Η Γοργόνα".Επίσης η εκπαιδευτικός Βιβή Μπάρκα απήγγειλε ποίημα του κ.Τσόκα το οποίο αποτελεί την "απάντηση" στην τρυφερή αναζήτηση του Ντίνου Δημόπουλου. Ο Χορευτικός Όμιλος Πρέβεζας με την στολή της Πρεβεζάνας παρουσίασε ένα σύντομο παραδοσιακό πρόγραμμα, ενώ την γοργόνα καλωσόρισαν με τις βάρκες τους οι αλιείς της Πρέβεζας φωτίζοντας με βεγγαλικά την πρώτη της νύχτα στην πόλη.