Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Ξεκίνησε το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου η τελετή έναρξης στη Σύρο για το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι εργασίες του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας», το οποίο θα διεξάγεται ως και τις 15 στον χώρο της Πινακοθήκης Σύρου. Την έναρξη των εργασιών του προγράμματος » που οργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, κήρυξε ο...
Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος συνεχάρη τους συντελεστές του προγράμματος για την πρωτοποριακή αυτή δράση ενώ η ομιλία του είχε τίτλο «Από την επαλήθευση στην επιλάθευση.
Το χρονικό της επιστημολογικής εξέλιξης από τους Προσωκρατικούς ως την εποχή μας».
Παρέστησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης, ο νεοεκλεγείς Πρύτανης, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, η Αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Ζωή Γαβριηλίδου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννης Στεφανίδης, ο Γενικός Διευθυντής του CHS – GR του Harvard Ιωάννης Πετρόπουλος, εκπρόσωποι αρχών από την τοπική και περιφερειακή διοίκηση, δικαστικές και στρατιωτικές αρχές και δεκάδες μέλη ΔΕΠ από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καλωσόρισε η Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του προγράμματος, Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» βιώνει μία υψηλή στιγμή με τη γενναιόδωρη ανταπόκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναλαμβάνει την ευθύνη της συνέχισης της δράσης με σοβαρότητα και συστηματικότητα.
Με αφορμή την έναρξη, ο Γάλλος Πρέσβης κύριος Christophe Chantepy, σε μήνυμά του αναφέρεται στις θεματικές του προγράμματος, τονίζοντας ότι προσεγγίζεται τo ζήτημα του νοήματος, της γλωσσικής ασάφειας, του λάθους καθώς και εκείνο των κοινωνικών και επίκαιρων συνεπειών αυτών των θεματικών, προσθέτοντας ότι «η συμβολή αυτών των θεμάτων στην νεωτερικότητα είναι βεβαίως αδιαμφισβήτητη». Το πρόγραμμα τίμησε με την παρουσία του, ως εκπρόσωπος του Γάλλου Πρέσβη, κυρίου Christophe Chantepy, ο Ακόλουθος Εκπαιδευτικής Συνεργασίας τη Γαλλικής Πρεσβείας Philippe Mogentale.
Το πρόγραμμα οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών με τη στήριξη του Centre Culturel Hellénique του Παρισιού και σε συνεργασία με το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου, και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πραγματοποιείται σε συνέργεια με τον δήμο Σύρου-Ερμούπολης και την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.
Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Προέδρου της Δημοκρατίας «Στο λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Οι συμβολισμοί της Σκεπτομένης Αθηνάς» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg. Το βιβλίο παρουσίασαν στο δημοτικό θέατρο της Ερμούπολης «Απόλλων» οι Γεώργιος Δ. Καψάλης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’, Ιωάννης Πετρόπουλος, Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Διευθυντής Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Νικόλας Πρεβελάκης, Λέκτορας Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Γιάννης Μαμάης, υπεύθυνος εκδόσεων Gutenberg. Την παρουσίαση συντόνισε η κ. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Μαραγκός, Δήμαρχος Σύρου και ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία. Η προσφορά και η δυναμική της παρέκκλισης. Σε αυτό διδάσκουν κορυφαίοι Καθηγητές Γλωσσολογίας αλλά και άλλων συναφών γνωστικών αντικειμένων από την Ελλάδα, την Αμερική και τη Βραζιλία, καθώς και διακεκριμένοι δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης πλούσιες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα παρακολουθούν 65 φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσά τους και η Βίκυ Μαρινέλη, Senior Project Officer στο Υπουργείο Παιδείας της Βικτώριας στη Μελβούρνη Αυστραλίας.