Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Δράση της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Ιωαννίνων

Σε μια σημαντική δράση,  για την Ενημέρωση και Αφύπνιση του Κοινού για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, προχωρά την Τετάρτη 27 Ιουνίου, η Β’ Καρδιολογική Κλινική του ΠΓΝ Ιωαννίνων, στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας.
Ειδικότερα, από τις 10 π.μ. έως τις 11.30 π.μ., Ιατροί και Νοσηλευτές του Ιατρείου και της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Ιωαννίνων, θα...
διανείμουν ενημερωτικά φυλλάδια για την καρδιακή ανεπάρκεια στην είσοδο του Νοσοκομείου.
Στόχος, η ενημέρωση του κοινού γύρω από την ασθένεια και τα συμπτώματά της, αλλά και η ενθάρρυνσή του να προστατεύσει την καρδιά του, ώστε να συνεχίσει να απολαμβάνει όσα αγαπάει.
Ακολούθως, στις 12 μεσημέρι θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου από την Υπεύθυνη της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κατερίνα Κ. Νάκα και τους Ιατρούς της Μονάδας κα Άννα Κότσια και κο Άρη Μπεχλιούλη στην αίθουσα Διαλέξεων της Β’ Καρδιολογικής (στον 1ο όροφο του 5ώροφου κτηρίου).
Στο ΠΓΝ Ιωαννίνων λειτουργεί από τη Β’ Καρδιολογική Κλινική το πρώτο οργανωμένο Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας, μοναδικό στη Δυτική Ελλάδα, με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση της νόσου.
Το Ιατρείο λειτουργεί από το 2014 και παρακολουθεί πλέον πάνω από 400 ασθενείς. Ξεκίνησε τη λειτουργία του 1 φορά κάθε 15 ημέρες και εδώ και ένα έτος τουλάχιστον λειτουργεί 1 ή και 2 ημέρες την εβδομάδα. Νοσηλεύτρια που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα έχει εκπαιδευτεί στη φροντίδα ασθενών με ΚΑ, στα πρότυπα ιατρείων του εξωτερικού.
Οι ασθενείς με χρόνια ΚΑ συχνά χρειάζονται στενή παρακολούθηση και εξειδικευμένη φροντίδα και για το λόγο αυτό δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες δομές Υγείας. Για τη διευκόλυνσή τους, όσοι από τους ασθενείς είναι σε καλύτερη κατάσταση παρακολουθούνται από το Ιατρείο σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως ιδιώτες ιατροί, γενικοί ιατροί (σε Αγροτικά Ιατρεία ή Κέντρα Υγείας), καρδιολόγοι σε περιφερειακά Νοσοκομεία, με τους οποίους έχει δημιουργηθεί ένα Δίκτυο Καρδιακής Ανεπάρκειας στην περιοχή. Οι ιατροί που συμμετέχουν στο Δίκτυο επικοινωνούν με το Ιατρείο στο 2651099847 (που διαθέτει αυτόματο τηλεφωνητή) και στο heartfailure.uhi@gmail.com.
Το Ιατρείο συνεργάζεται με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο που είναι και το μοναδικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς στη χώρα μας. Μία νεαρή ασθενής μας έχει ήδη υποβληθεί επιτυχημένα σε μεταμόσχευση καρδιάς, ενώ άλλοι 3 νέοι ασθενείς βρίσκονται στη λίστα. Δυστυχώς, το πρόγραμμα μηχανικής υποστήριξης της κυκλοφορίας που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των ασθενών αυτών έχει ουσιαστικά ανασταλεί στη χώρα μας λόγω κόστους, στερώντας από τους ασθενείς σημαντικές ελπίδες παράτασης της ζωής.
Υπολογίζεται ότι το 50% περίπου των ασθενών που νοσηλεύονται στη Β’ Καρδιολογική Κλινική πάσχουν από ΚΑ αυξάνοντας δραματικά τις ανάγκες για καρδιολογικές κλίνες. Η μέση διάρκεια νοσηλείας αυτών των ασθενών στην κλινική, φθάνει τις 9 ημέρες. Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με ΚΑ νοσηλεύεται και σε άλλες κλινικές – κύρια παθολογικές.
Η Διοίκηση του ΠΓΝ Ιωαννίνων αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του προβλήματος και το έργο του Ιατρείου έχει συμβάλει ουσιαστικά στην καλύτερη λειτουργία του Ιατρείου με την πρόσληψη ενός επικουρικού καρδιολόγου για το σκοπό αυτό. Ο μαγνητικός τομογράφος που έχει προμηθευτεί το ΠΓΝΙ θα είναι πολύ σημαντικός για την απεικόνιση της καρδιάς στους ασθενείς με ΚΑ. Επιπλέον, στα πλαίσια του νέου 5ώροφου κτηρίου και του προγράμματος ΕΣΠΑ, το ΠΓΝΙ θα προμηθευτεί στους επόμενους μήνες ένα σύστημα εργοσπιρομετρίας που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των ασθενών αυτών.
Η δουλειά του Ιατρείου ΚΑ επιβραβεύτηκε με τη συμμετοχή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής στο KardiaTool, έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας Horizon 2020 με 4.9 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 3.5 χρόνια. Το KardiaTool στοχεύει στην ανάπτυξη ενός συστήματος παρά την κλίνη του ασθενούς (point-of-care) για την έγκαιρη διάγνωση και την καλύτερη παρακολούθηση της θεραπείας των ασθενών με ΚΑ.

Η Καρδιακή ανεπάρκεια και τα δεδομένα σήμερα
Η ΚΑ χαρακτηρίζεται από την αδυναμία της καρδιάς να ικανοποιήσει αποτελεσματικά τις ανάγκες του οργανισμού σε αίμα και οξυγόνο με αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών στους πνεύμονες και άλλους ιστούς του σώματος.
Τα πιο συχνά συμπτώματα της ΚΑ είναι
1. το λαχάνιασμα ή η δύσπνοια (δεν φτάνει ο αέρας) στην μικρή σχετικά προσπάθεια (π.χ. περπάτημα, καθημερινές δουλειές) ή ακόμα και στην ηρεμία (κύρια όταν ξαπλώνει)
2. η εύκολη κούραση, αδυναμία, δυσκολία συχνά και στις απλές καθημερινές δραστηριότητες και
3. τα οιδήματα (πρήξιμο) στα πόδια αλλά και στην κοιλιά.
Η ΚΑ αποτελεί ουσιαστικά την τελική κατάληξη όλων των καρδιακών παθήσεων. Η πιο συχνή αιτία είναι η στεφανιαία νόσος – υπολογίζεται ότι σε 7 από τους 10 ασθενείς με ΚΑ, αυτή οφείλεται σε ένα ή περισσότερα εμφράγματα του μυοκαρδίου. Άλλες αιτίες είναι δομικές παθήσεις της καρδιάς όπως οι βαλβιδοπάθειες και οι μυοκαρδιοπάθειες, αλλά και οι λοιμώξεις του μυοκαρδίου, καθώς και η χρόνια αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση.
Η ΚΑ είναι μια σοβαρή διαταραχή που συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα θανάτου, έντονα συμπτώματα, κακή υγεία και κακή ποιότητα ζωής. Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα συχνές νοσηλείες στο Νοσοκομείο, που αποτελούν πολύ μεγάλο πρόβλημα για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, καθώς και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για όλα τα συστήματα υγείας.
Παλιότερα οι ασθενείς με ΚΑ ζούσαν κατά μέσο όρο λιγότερο από 5 χρόνια μετά τη διάγνωση. Σήμερα χάρη στις προσπάθειες για πρώιμη διάγνωση, τη στενή παρακολούθηση, την ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών, τις εξελίξεις στη φαρμακευτική και άλλη θεραπεία, οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με ΚΑ καταφέρνουν και απολαμβάνουν πολύ περισσότερα χρόνια ζωής. Όλα αυτά καταδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι ο ασθενής να παραπεμφθεί γρήγορα σε καρδιολόγο ώστε να γίνει έγκαιρα η διάγνωση της πάθησης.
Στην Ελλάδα, καταγράφονται κάθε χρόνο περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, ενώ 1 στους 3 ενήλικες πάσχει από υπέρταση, εκ των οποίων μόλις οι μισοί λαμβάνουν αγωγή. Από αυτά και μόνο τα δεδομένα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το πρόβλημα της KA στη χώρα μας, αν και δεν έχει καταγραφεί συστηματικά, είναι πολύ μεγάλο.
Στη χώρα μας, οι πάσχοντες από ΚΑ εκτιμώνται σε 200.000, ενώ περισσότερα από 500 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μόνιμα κατειλημμένα από αυτούς τους ασθενείς.
Και στην Ελλάδα όπως και σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι οι νοσηλείες λόγω KA απορροφούν το 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία!

Για περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία του Ιατρείου και της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής http://www.bcardio.gr/index.php/el/