Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Καθολικό «όχι» του Δήμου Ζίτσας στην εγκατάσταση μονάδων βιοαερίου στη ΒΙ.ΠΕ.

Την καθολική αντίδρασή του εξέφρασε για ακόμη μία φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας στην εγκατάσταση και λειτουργία πέντε μονάδων βιοαερίου, συνολικής δυναμικότητας 10 MW, εντός της ΒΙ.ΠΕ.
Στην πολύωρη συνεδρίασή του το απόγευμα της Τετάρτης (27/06/2018), το Σώμα επαναβεβαίωσε την απόφαση-γνωμοδότηση που είχε λάβει τον περασμένο Νοέμβριο κατά των ειλημμένων αποφάσεων τόσο της Αποκεντρωμένης...
Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας όσο και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας να δώσουν το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση και λειτουργία των μονάδων στη ΒΙ.ΠΕ.
«Δεν θα παίξουμε το ρόλο της Ιφιγένειας», διεμήνυσε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος και  άφησε σαφείς αιχμές κατά της ηγεσίας του Υπουργείου, των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης αλλά και των κυβερνητικών βουλευτών που αν και είχαν προσκληθεί εγκαίρως για να συμμετέχουν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την οποία σημειωτέον είχε προτείνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, έλαμψαν δια της απουσίας τους. «Ο ίδιος δεν προλάβαινε να έρθει, αν και μέχρι το μεσημέρι σήμερα, ήταν στην Ηγουμενίτσα σε εκδήλωση του Δήμου, αλλά δεν φρόντισε να στείλει ούτε και κάποιον εκπρόσωπό του να μας καταθέσει την άποψη της κυβέρνησης» τόνισε ο Δήμαρχος αναφερόμενος στον Αναπληρωτή Υπουργό.
Σχολιάζοντας δε τις αποφάσεις τόσο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όσο και του Υπουργείου που αγνόησαν τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις συλλογικών οργάνων ανέφερε: «Με τον «Κλεισθένη» προτείνουν τη διενέργεια δημοψηφισμάτων ακόμη και για μικρά έργα σε τοπικές κοινότητες ενώ  με τις αποφάσεις τους αγνοούν και υποβαθμίζουν ομόφωνες αποφάσεις συλλογικών οργάνων αφήνοντας να τις κρίνουν υπηρεσιακά στελέχη που ουδεμία σχέση έχουν με την περιοχή».
Απευθυνόμενος δε προς τους Δημοτικούς Συμβούλους αλλά και προς τους πολίτες τόνισε: «Όπως αντιλαμβάνεστε ο «πόλεμος» αυτός θα γίνει μόνο από όλους εμάς γιατί όλο αυτό το διάστημα, αλλά ούτε και  απόψε, βλέπω κανέναν από τους κυβερνητικούς βουλευτές, να στέκεται αλληλέγγυος στον αγώνα μας» και κατέστησε σαφές πως δεν θα επιτραπεί να εγκατασταθεί καμία μονάδα βιοαερίου εντός της ΒΙ.ΠΕ. που βρίσκεται στον αστικό ιστό του Δήμου. «Θα διαχειριστούμε τα υπολείμματα που παράγονται από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όρια του δήμου μας σε έκταση που θα χωροθετηθεί μετά από σχετική μελέτη» ανέφερε και διευκρίνισε πως έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία για να προχωρήσει η σύνταξη της μελέτης σκοπιμότητας η οποία θα αποτυπώνει τη φέρουσα κατάσταση και θα υποδεικνύει χώρους εγκατάστασης εκτός ΒΙ.ΠΕ.. Στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα πως η Δημοτική  Αρχή ήδη έχει αποστείλει έγγραφα τόσο προς την Περιφέρεια Ηπείρου με το οποίο ζητά στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδιασμού τη χωροθέτηση νέας ΒΙ.ΠΕ., όσο και προς τον ΑΔΜΗΕ, το διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής Ενέργειας για τη μεταφορά του υποσταθμού Υπερηψηλής τάσης της ΔΕΗ που βρίσκεται δίπλα από το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου – Λυκείου της Ελεούσας σε χώρο που έχει υποδείξει με παλαιότερες αποφάσεις του, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΙΑ
Κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος έκανε αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης και στάθηκε στο γεγονός πως όλα τα στοιχεία συγκλίνουν πως οι πέντε μονάδες τελικά ανήκουν στο ίδιο επενδυτικό σχήμα και οι μόνοι που δεν θέλουν να το αναγνωρίσουν είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Υπουργείο. Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε, το έγγραφο που παρουσίασε το οποίο έλαβε προ ημερών από την Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοαερίου και στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ρητά σε μία εκ των πέντε εταιρειών λέγοντας «η συγκεκριμένη ελληνική κατασκευαστική εταιρεία είναι ένα από τα μέλη μας  με υψηλό επίπεδο εμπειρίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργεια που θα εγκαταστήσει πέντε εργοστάσια βιοαερίου στη βιομηχανική περιοχή των Ιωαννίνων».
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τη σημασία και τη σπουδαιότητα του θέματος τόνισαν στις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και ζήτησαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενεργοποιώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα πολιτών.
«Καλούμαστε να αποφασίσουμε με τη Δαμόκλειο σπάθη από πάνω μας. Υπάρχουν  ειλημμένες αποφάσεις που θα χρειαστεί μεγαλύτερος αγώνας για να αποτραπούν» τόνισε ο Βασίλης Γαρδίκος επικεφαλής της «Αυτοδιοικητικής Ενότητας» και πρότεινε μεταξύ άλλων συνάντηση με τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Δήμο για το ενδεχόμενο δημιουργίας τέτοιων επενδύσεων που θα χωροθετηθούν εκτός Βιομηχανικής.
«Είμαστε όλοι μαζί στον αγώνα. Θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση» τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών»  Χρυσόστομος Βούζας ασκώντας σκληρή κριτική στον αναπληρωτή Υπουργό Σωκράτη Φάμελλο που υποδείκνυε με επιστολή του στο Δήμο και την Περιφέρεια τη σύγκληση Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου. «Είναι πολιτικά απαράδεκτος που μας υποδεικνύει πότε και με ποιους θα συνεδριάσουμε» είπε χαρακτηριστικά    και πρότεινε ο Δήμος να μπει μπροστά στην προσπάθεια ενεργοποίησης των πολιτών.
«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Υπουργείου παίρνοντας το λόγο ο Δημήτρης Τζίμας επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» και κατήγγειλε «την κυβερνητική πολιτική που ευνοεί το κεφάλαιο και ξεπουλάει σε ιδιώτες τις πλουτοπαραγωγικέ πηγές του τόπου».
«Λέμε όχι στην εγκατάσταση τέτοιων μονάδων» επεσήμανε ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Ανατροπή», Μανώλης Ματσάγκας και εξήγησε «η διαφωνία εκφράζεται για το γεγονός πως από τα μεγέθη που παρουσιάζονται στις σχετικές μελέτες αποδεικνύεται πως θα επεξεργάζονται και απόβλητα από άλλες περιοχές». Πρότεινε μάλιστα να αναζητηθούν «σύμμαχοι» στην Επιστημονική κοινότητα των Ιωαννίνων ώστε να κατατεθούν εμπεριστατωμένα και επιστημονικά τεκμηριωμένα οι αντιρρήσεις του Δήμου και των φορέων.
Στο «πλευρό» του δήμου και των πολιτών που αντιδρούν στην εγκατάσταση των μονάδων βιοαερίου τάχθηκε  παίρνοντας το λόγο ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Ζάψας που ήταν παρόν στη συνεδρίαση. «Η ΒΙ.ΠΕ. δεν έγινε για τέτοιας μορφής επιχειρήσεις» είπε και κατέληξε «μπείτε επικεφαλής στον αγώνα και εμείς θα είμαστε δίπλα σας να πούμε όχι στην εγκατάσταση τέτοιων μονάδων». Ακολούθως, τοποθετήθηκαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους εκπρόσωποι φορέων, συλλογικών ομάδων και  πολίτες.
ΤΟ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣτΕ
Να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Υπουργείου που δίνουν το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση των πέντε μονάδων βιοαερίου στη ΒΙ.ΠΕ. αλλά και να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις που θα προτείνουν λύσεις κοινά αποδεκτές και επιστημονικά τεκμηριωμένες για τη διαχείριση των πτηνο-κτηνοτροφικών αποβλήτων είναι αποφασισμένος ο Δήμος Ζίτσας.
Συγκεκριμένα:
• Θα ασκήσει στο Συμβούλιο Επικρατείας αιτήσεις ακύρωσης κατά των αποφάσεων του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας και του Υπουργού Περιβάλλοντος &  Ενέργειας  καθώς και αιτήσεις αναστολής (Ασφαλιστικά μέτρα).
• Θα προχωρήσει στην ανάθεση μελέτης σκοπιμότητας, που θα εξετάζει τη φέρουσα κατάσταση και θα υποδεικνύει χώρους εγκατάστασης τέτοιων μονάδων εκτός ΒΙ.ΠΕ.
• Θα προκαλέσει συνάντηση με εκπροσώπους των δύο πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, εγκατεστημένων στη ΒΙ.ΠΕ. για την κατάθεση προτάσεων που θα υποδεικνύουν λύσεις ως προς τη διαχείριση των αποβλήτων των συνεργατών τους- πτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου.