Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Στ. Καλογιάννης για την αύξηση των διοδίων: Η Κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ από τη γελοιότητα περνάει στην κυβίστηση

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, σε δήλωσή του για την αύξηση των διοδίων στην Εγνατία οδό αναφέρει:
"Πριν ένα εξάμηνο καθορίστηκαν από το Υπουργείο Υποδομών τα διόδια τέλη στους νέους σταθμούς της Εγνατίας οδού, με ορισμένες «εξαιρέσεις». 
Υπενθυμίζω ότι: 1. Ο Σύριζα και οι ΑΝΕΛ πολέμησαν λυσσαλέα, με κάθε τρόπο, σε κάθε βήμα, τις...
συμβάσεις παραχώρησης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν χάρη σε αυτές τις συμβάσεις. Έταζαν διάλυση των συμβάσεων παραχώρησης. Ως Κυβέρνηση, λησμονώντας όλα όσα υποστήριζαν, προχωρούν μία νέα σύμβαση παραχώρησης, της Εγνατίας οδού (Απόφαση 63/2017 του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής).
2. Υποσχέθηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο την κατάργηση των σταθμών διοδίων. Έπραξαν το αντίθετο επιβάλλοντας, το 2017, διόδια σε νέους σταθμούς (ΦΕΚ 4156Β’/2017).
3. Δεν αρκέστηκαν σε αυτά. Ξεπερνώντας κάθε όριο λαϊκισμού και υποκρισίας ανακοίνωσαν, τον Δεκέμβριο 2017, ότι οι κάτοικοι μόνον ορισμένων (!) Δήμων, δεν θα κατέβαλαν διόδια όταν κινούνταν επί της Εγνατίας οδού! Έτσι, επελέγησαν μόνον οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας και του Δήμου Μετσόβου στην Ήπειρο, οι οποίοι –εάν εγγράφονταν σε κατάλογο του Υπ. Υποδομών– δεν θα κατέβαλαν διόδια κινούμενοι από την περιοχή τους προς (και από) τα Ιωάννινα. Ο Γιαννιώτης που κατευθύνεται στην Ηγουμενίτσα καταβάλει διόδια, ο Θεσπρωτός που ταξιδεύει προς Ιωάννινα δεν καταβάλει! Ουδείς γνωρίζει τα κριτήρια, που πρυτάνευσαν για την έκδοση τέτοιων γελοίων, και οπωσδήποτε αντισυνταγματικών, Αποφάσεων, ούτε βέβαια είχε εκπονηθεί κάποια σχετική μελέτη. Μόνα κριτήρια ο άκρατος λαϊκισμός, η πολιτική κουτοπονηριά και υποκρισία. Αυτή είναι η εφαρμογή αριστερής πολιτικής στην πράξη.
4. Καθώς είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού, ήταν απολύτως βέβαιο, όπως ρητά τονίζαμε τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι δεν θα μπορούσε να σταθεί αυτή η προκλητικά αδικαιολόγητη, άδικη και εντελώς αστήρικτη Απόφαση.
5. Έφτασε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου και η Κυβέρνηση ανακοίνωσε σχεδόν διπλασιασμό (αύξηση 70%) της τιμής των διοδίων της Εγνατίας. Παράλληλα, καταργεί κάθε προσωρινή (όπως η ίδια την ονομάζει), απαλλαγή καταβολής διοδίων τελών στην Εγνατία και στους καθέτους άξονες αυτής! (ΦΕΚ 2090Β’/2018).

Ο εμπαιγμός των πολιτών από τη σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει όρια. 
Δείχνει ανίκανη να σοβαρευτεί, ενώ η χώρα παραμένει σε δεινή κρίση, η πολιτική υπερφορολόγησης των ελευθέρων επαγγελμάτων είναι εξοντωτική, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση. Κατά τα λοιπά, αυτή η αναξιόπιστη Κυβέρνηση, και ενώ τα εξωτερικά μας θέματα έχουν οξυνθεί επικίνδυνα λόγω των δικών της χειρισμών, θέλει να μας πείσει ότι οδηγεί τη χώρα σε «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια…
Η λύση για τους αυτοκινητόδρομους, συμπεριλαμβανομένης της Εγνατίας οδού, είναι να εφαρμοστούν χωρίς άλλη καθυστέρηση, τα ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια, με διαλειτουργικότητα και σημαντική έκπτωση προς τους τακτικούς χρήστες. Επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά ότι τη σχετική εντολή είχα δώσει, ως αναπληρωτής Υπουργός, τον Μάρτιο 2013. Αλήθεια, γιατί επί πέντε χρόνια δεν εφαρμόζεται; Ποιοι λόγοι επιβάλουν την μη εφαρμογή της, ποιοι ωφελούνται και ποιοι ζημιώνονται από αυτή την πολιτική της Κυβέρνησης; Σίγουρα όχι οι πολίτες."