Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου LIFE AGROMINE η Β. Μέγα

Στην εκδήλωση ενημέρωσης με θέμα: Παρουσίαση του έργου LIFE AGROMINE: Δράσεις, Στόχοι και Αναμενόμενα Οφέλη, η οποία πραγματοποιήθηκες σήμερα, στην Αίθουσα Θεάτρου Πέλλος και Αλέκα Κατσέλη στο ΤΕΙ Ηπείρου στα Ιωάννινα βρέθηκε η αντιδήμαρχος αγροτικής ανάπτυξης, Βάσω Μέγα.
Στον χαιρετισμό της η κ. Μέγα τόνισε...
μεταξύ άλλων τη σημασία που έχουν τέτοιες ενημερωτικές εκδηλώσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να οικοδομηθούν ισχυρές συνεργασίες.
«Ο Δήμος Ιωαννιτών αλλά κι εγώ προσωπικά ως αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα τον πρωτογενή τομέα είμαστε πάντα θετικοί να εγκαινιάσουμε νέες συνεργασίες με την ακαδημαϊκή κοινότητα σε ζητήματα που αφορούν τόσο τη ζωική όσο και τη φυτική παραγωγή, γνωρίζοντας το αξιόλογο επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό που διαθέτει η περιοχή μας.
Έχουμε ήδη διοργανώσει μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο “Κήποι Κουζίνας” και ευελπιστώ ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Μέγα.
Το έργο LIFE AGROMINE αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αλυσίδας διαχείρισης εδαφών και αποβλήτων πλούσιων σε Ni.
Το έργο αναφέρεται σε μια οικολογικά αποδεκτή εναλλακτική μέθοδο εξόρυξης του νικελίου, που θα μπορούσε να προσφέρει λύση απέναντι στις κλασικές μεθόδους, καθώς και την παροχή βιομάζας για την τοπική παραγωγή ενέργειας.
Στην Ελλάδα το έργο υλοποιείται σ’ έναν αγρό 3 στρεμμάτων σε σερπεντινικό υπόβαθρο (μέση τιμή ολικής εδαφικής συγκέντρωσης νικελίου 2347 mg kg-1) στην περιοχή του οικισμού Κουτσούφλιανη, σε μικρή απόσταση από το χωριό Παναγία (Δήμος Καλαμπάκας, Νομός Τρικάλων), στα όρια Θεσσαλίας, Ηπείρου και Μακεδονίας.
Τα φυτικά είδη που καλλιεργούνται είναι: Alyssum murale, Bornmuellera tymphaea και Leptoplax emarginata, τα οποία είναι είδη της ελληνικής χλωρίδας, υπερσυσωρευτές του νικελίου.