Σάββατο 26 Μαΐου 2018

ΠΕΡΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ….ΚΑΙ «ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ»

«Ποτέ μου δεν μπόρεσα να καταλάβω σε τι αποσκοπούν όλες αυτές οι Κουστωδίες άσχετων με το αντικείμενο ανθρώπων που έχουν οργώσει όλες τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες»
γράφει ο Σπυρίδων Δ. Σουρέλης*
Είναι γεγονός ότι τα τρία τελευταία χρόνια ο Τουρισμός στην περιοχή μας έχει γνωρίσει μία άνοδο τόσο στις πληρότητες, όσο και στα έσοδα.
Η μικρή όμως αυτή άνοδος των αφίξεων και των πληροτήτων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση Τουριστική Άνθηση, παρά μόνο...
μία μικρή ανάσα για να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου την παρατεταμένη χασούρα των προηγουμένων ετών από την οικονομική κρίση που πλήττει την μεγάλη δεξαμενή των πελατών της περιοχής μας (ελληνικά νοικοκυριά), αλλά και για να αντεπεξέλθουν στη συνεχή αύξηση της φορολογίας πρώτα με την επιβολή του Ε.Ν.Φ.Ι.Α., στη συνέχεια με την αύξηση του Φ.Π.Α. και με κερασάκι στην τούρτα το τέλος διανυκτέρευσης.
Τα τελευταία χρόνια γίνονται από τις Αρχές του Τόπου, σε συνεργασία με τους Φορείς της Περιοχής, κάποιες Ενέργειες και Προσπάθειες για αύξηση των Τουριστικών Ροών από χώρες του Εξωτερικού, χωρίς όμως να έχουν επιτευχθεί σοβαρά αποτελέσματα και σε καμία περίπτωση η Τουριστική Άνθηση που πολυδιαφημίζεται. Παράλληλα, όταν τυχαίνει τα ξενοδοχεία της Πόλης μας να έχουν αυξημένες πληρότητες συνεχόμενα Σαββατοκύριακα στο τέλος του Χρόνου για διάφορους λόγους, η Δημοτική Αρχή εφευρίσκει ρεύματα και βαφτίζει προορισμούς που δεν υπάρχουν, μόνο και μόνο για να καπελώσει προσπάθειες άλλων και να δείξει ότι παράγει έργο.
Ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποιος ΚΟΙΝΟΣ στρατηγικός σχεδιασμός για το ποιες αγορές θα πρέπει να στοχεύσουμε και με ποιο τρόπο, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Ένωσης Ξενοδόχων για να δημιουργηθεί ένας ΚΟΙΝΟΣ φορέας που θα Σχεδιάζει, θα Οργανώνει, θα Εκτελεί και κυρίως θα Λογοδοτεί για τα αποτελέσματα που φέρνει….
Γραφειοκρατικοί λόγοι (στην Ελλάδα ζούμε άλλωστε), αλλά κυρίως η έλλειψη Πολιτικής Βούλησης έχουν οδηγήσει σε κατακερματισμό δυνάμεων, σπασμωδικές κινήσεις, ενασχόληση ερασιτεχνών και άσχετων με το αντικείμενο ανθρώπων, με πενιχρά αποτελέσματα για την αύξηση της Τουριστικής Κίνησης, η οποία ως επί το πλείστον οφείλεται στη βελτίωση της Οδικής Πρόσβασης στην περιοχή μας και των Υποδομών του Αεροδρομίου και σε πολύ μικρότερο βαθμό στις ασυντόνιστες προσπάθειες προσέλκυσης ξένων τουριστών.
Ποτέ μου δεν μπόρεσα να καταλάβω σε τι αποσκοπούν όλες αυτές οι Κουστωδίες άσχετων με το αντικείμενο ανθρώπων που έχουν οργώσει όλες τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες (και όχι μόνο) και που Θαυμάζουμε στις Φωτογραφίες που μας στέλνουν στα Μ.Μ.Ε. και τα social media και μου γεννιούνται τα εξής ρητορικά ερωτήματα :
ü  Με βάση ποιον προγραμματισμό συμμετέχουν όλοι αυτοί στις αποστολές σε Τουριστικές Εκθέσεις ή άλλα ταξίδια που σχετίζονται με τον Τουρισμό.

ü  Ποιος είναι ο λόγος που όταν χρειάζεται κάποιος Θεσμικός Παράγοντας για συνομιλίες, επαφές ή δηλώσεις (που δεν χρειάζονται σε όλα τα ταξίδια), θα πρέπει να βρίσκονται ταυτόχρονα ο Δήμαρχος και ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος ή αντίστοιχα ο Περιφερειάρχης και ο Αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης.

ü  Ως τι πηγαίνει ο εκπρόσωπος της Αντιπολίτευσης του Δήμου σε αυτά τα ταξίδια (τοποτηρητής; μαθητευόμενος;) και γιατί δεν συμμετέχουν και εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων στα πλαίσια της ισονομίας.

ü  Πόσο καιρό πριν κανονίζονται τα ταξίδια αυτά, πότε κλείνονται τα εισιτήρια και τα ξενοδοχεία, πόσο κοστίζουν και τι κατηγορίας είναι, καθώς και αν υπάρχει σεβασμός προς τους επαγγελματίες του κλάδου που πληρώνουν τα έξοδά τους από την τσέπη τους και κάνουν τις κρατήσεις τους μήνες πριν γιατί τους πονάνε τα χρήματά τους και κοιτάνε να βρουν τον πιο Οικονομικό τρόπο για να προβάλουν τη δουλειά τους.

ü  Πόσο καιρό πριν κανονίζονται οι συναντήσεις μεταξύ των επαγγελματιών (b2b) στα διάφορα Τουριστικά ταξίδια και πόσο επιτυχείς είναι αυτές οι συναντήσεις από πλευράς συμμετοχών λόγω του «Έγκαιρου Προγραμματισμού».

Αν και τα κονδύλια που δαπανώνται για Τουριστική Προβολή ακόμα και σήμερα δεν είναι ευκαταφρόνητα, οι όποιες δράσεις και ο όποιος προγραμματισμός για το που θα δαπανηθούν τα χρήματα των φορολογουμένων γίνεται με γνώμονα και έχοντας ως ορίζοντα το πως θα επιτευχθεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως γίνεται και με τα περισσότερα έργα που σχεδιάζονται και που όλως τυχαίως ωριμάζουν και εκτελούνται τους τελευταίους έξι μήνες πριν τις εκλογές….
Επιπροσθέτως, οι αρκετοί Τουρίστες που επιλέγουν την Πόλη μας και οι ακόμα περισσότεροι Επισκέπτες που έρχονται με σκοπό να περάσουν κάποιες ώρες καλά και να καταναλώσουν κάποια χρήματα, βρίσκονται αντιμέτωποι με μία Δημοτική Αρχή που εδώ και επτά χρόνια είναι πλήρως ανίκανη να τους παράσχει στοιχειώδεις υποδομές, που δεν κοστίζουν τίποτα και που επανειλημμένως ως Ένωση Ξενοδόχων έχουμε ζητήσει να γίνουν.
Είναι δεδομένο ότι η εικόνα της αναρχίας που αντικρίζουν, αλλά κυρίως το πρακτικό θέμα του που θα κινηθούν και με ποιο τρόπο είναι αυτό που θα τους μείνει περισσότερο από τις ομορφιές της Πόλης μας και θα μεταφέρουν πίσω στους προορισμούς τους.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη απογοήτευση μου γιατί βλέπω ότι οι Άρχοντες του Τόπου μας στις δηλώσεις τους και τις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν επαναπαυθεί στην παράδοση της Ιόνιας Οδού έως την Πόλη μας, μιλώντας για ολοκλήρωση του Έργου και για τις μεγάλες Τουριστικές Ροές που έχουν έρθει από τη Νότια Ελλάδα και κυρίως από την Πρωτεύουσα. Αν και οι περισσότεροι δεν θέλετε να το θυμάστε, η Ιόνια Οδός ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ στα σύνορα με την Αλβανία και τότε (αν γίνει παράλληλα και κάποια επαγγελματική προσέγγιση) ίσως δούμε όντως μία πραγματική Άνθηση του Τουρισμού στην Πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή…. 

Σπυρίδων Δ. Σουρέλης.
είναι μέλος του Δ.Σ. της
Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων