Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Ανοιχτές προκλήσεις τα μεγάλα οδικά έργα

Στα Ιωάννινα θα βρίσκεται σήμερα η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων όπως η Ιόνια Οδός δίνει νέες δυνατότητες ανάπτυξης σε περιοχές όπως η Ήπειρος, ενώ τίθενται και τα αιτήματα για νέες διασυνδέσεις όπως η επέκταση προς Κακαβιά
Η πρόκληση των μεγάλων έργων υποδομής ειδικά...
στους οδικούς άξονες και το έργο που έχει ήδη γίνει, θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης εργασίας που θα κάνει αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μεταφορών και Υποδομών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, 7 - 9 Μαΐου, μεταξύ άλλων περιοχών και στην Ήπειρο. Η επίσκεψη αναζωπυρώνει και το ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών για τις επόμενες προκλήσεις που είναι η ολοκλήρωση των δικτύων συγκοινωνιών που για την Ήπειρο περιλαμβάνει έργα όπως η επέκταση της Ιόνιας Οδού ως το Καλπάκι και την Κακαβιά, έργα που θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή μετά το αποφασιστικό βήμα που έγινε με τη λειτουργία της Ιόνιας.
Η επταμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής την πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών Καρίμα Ντελί θα επισκεφτεί την Ήπειρο και συγκεκριμένα την πόλη των Ιωαννίνων καθώς και την Άρτα και θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη καθώς και με στελέχη των Περιφερειών Ηπείρου και Πελοποννήσου.
Οι ευρωβουλευτές θα επισκεφθούν και θα διαπιστώσουν την πρόοδο και την ολοκλήρωση των εργασιών της Ιονίας και Ολυμπίας Οδού, σημαντικά έργα υποδομής τα οποία συγχρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από ελληνικής πλευράς στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές, Ελίζα Βόζενμπεργκ - Βρυωνίδη και Μιλτιάδης Κύρκος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η σύσκεψη με τίτλο «Πρόσβαση και συνδεσιμότητα μεταφορών», που θα γίνει την Τρίτη 8 Μαΐου το μεσημέρι στην Άρτα με τη συμμετοχή των Χρ. Σπίρτζη, Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Ολ. Γεροβασίλη, Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Κουρουμπλή, Υπουργού Ναυτιλίας και εκπροσώπων των εθνικών και περιφερειακών αρχών. Η σύσκεψη θα αναφερθεί στις σημαντικότερες εξελίξεις και προκλήσεις για τον ελληνικό τομέα μεταφορών και τον ρόλο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δυνατοτήτων των χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο αυτό. Την Τετάρτη 9 Μαΐου τα μέλη της Επιτροπής θα συναντηθούν με την Υπουργό Τουρισμού Ελ. Κουντουρά στην Αθήνα για το μέλλον και την καλύτερη προβολή του ευρωπαϊκού τουριστικού προϊόντος.
Ο Δήμαρχος Ζίτσας
Ανοιχτή επιστολή προς τον Ευρωβουλευτή του «Ποταμιού» Μίλτιάδη Κύρκο απέστειλε στο μεταξύ ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή την επίσκεψη της Επιτροπής.
Στην επιστολή του ο Δήμαρχος ενημερώνει τον Ευρωβουλευτή για το πάγιο αίτημα της σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με την Κακαβιά που επανέφερε πρόσφατα με επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Χρ. Σπίρτζη και ζητά επισκέψεις και συσκέψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και στελεχών, σαν την επικείμενη, να αποτελούν τον «προθάλαμο» διεργασιών για την προώθηση και επίλυση ζητημάτων μέσω των ευρωπαϊκών Οργάνων καθώς θα τους φέρνουν αντιμέτωπους με τα πραγματικά δεδομένα και προβλήματα.