Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Άνοιξε τις πόρτες του το Κοινωνικό Παντοπωλείο-Φαρμακείο-Δομή Σίτισης του Δήμου Αρταίων

Ακόμη μια κοινωνική δομή, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας και την στήριξη των ευάλωτων ομάδων της περιοχής μας, άνοιξε χθες το απόγευμα τις πόρτες της στο Δήμο Αρταίων. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο-Φαρμακείο και η Δομή Σίτισης θα εξυπηρετούν στο εξής εκατοντάδες συμπολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και έρχεται να προστεθεί σε...
ένα ήδη ισχυρό κοινωνικό δίχτυ προστασίας που έχει αναπτύξει ο Δήμος τα τελευταία χρόνια. 
Η λειτουργία της νέας δομής είναι ενταγμένη στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 416.520 ευρώ και θα εξυπηρετεί καθημερινά 150 συμπολίτες μας, ενώ έχουν δημιουργηθεί και επτά νέες θέσεις εργασίας. 

«Με την κατάσταση και στην Άρτα να γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ο ρόλος του Δήμου γίνεται ακόμη πιο σημαντικός, κομβικός θα έλεγα, για την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Προς αυτή την κατεύθυνση εγκαινιάζουμε σήμερα το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο του Δήμου, αλλά και τη Δομή Σίτισης» ανέφερε στην αρχή του χαιρετισμού του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.
Επεσήμανε δε, πως η Δημοτική Αρχή με στοχευμένες κινήσεις συνεχίζει να εργάζεται μεθοδικά στον ιδιαίτερα σημαντικό τομέα της κοινωνικής μέριμνας. «Διαχειριζόμαστε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.), με ωφελούμενες πάνω από 1500 οικογένειες, διανέμουμε τρόφιμα μέσα από το Πρόγραμμα ΤΕΒΑ, μειώσαμε τα τέλη ύδρευσης κατά 50% για τις οικογένειες που είναι ενταγμένες στο Κ.Ε.Α. και για τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, απαλλάξαμε από τα δημοτικά τέλη τις οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι άνεργοι και μειώσαμε σημαντικά τα δημοτικά τέλη για πολύτεκνους, τριτέκνους και μονογονεϊκές οικογένειες και ΑμεΑ. Επιπλέον, εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και δημοπρατήσαμε την κατασκευή του Ειδικού Νηπιαγωγείου και Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στο Γλυκόριζο, προϋπολογισμού 3,8 εκ. ευρώ και δημιουργήσαμε το ΚΕΠ Υγείας, αλλά και το Κέντρο Κοινότητας. Φυσικά, δεν ξεχνάμε την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στη δομή «Βοήθεια στο Σπίτι», αλλά και στα ΚΔΑΠ του Δήμου μας και στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, όπως και στα δύο ΚΑΠΗ του Δήμου μας, ενώ άκρως αποτελεσματική είναι η συνεργασία μας με την Μητρόπολη Άρτας και την «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για την προσφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους απόρους συμπολίτες μας. Ως Δημοτική Αρχή στηρίζουμε το Γηροκομείο, ενώ το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Αρταίων είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και παράγει σημαντικό κοινωνικό έργο. Επόμενος στόχος μας είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Αλτσχάιμερ στο Δήμο Αρταίων, καθώς και η δημιουργία νέων παραρτημάτων του ΚΑΠΗ Άρτας σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Να σημειωθεί ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείου και η Δομή Συσσιτίου στελεχώνονται με 5 εργαζομένους: έναν Διοικητικό προσωπικό, έναν κοινωνικό λειτουργό (συντονιστής), έναν μάγειρα, έναν βοηθό μάγειρα και έναν βοηθητικό προσωπικό. Θα διανέμει δωρεάν τρόφιμα, είδη παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη ψυχαγωγίας και συγχρόνως θα παρέχει σε καθημερινή βάση γεύματα σε άτομα που πλήττονται ή απειλούνται από ακραία φτώχεια.
Το Κοινωνικό Φαρμακείο στελεχώνεται με 2 άτομα, έναν φαρμακοποιό και έναν κοινωνικό λειτουργό. Θα παρέχει σε ωφελούμενα άτομα δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό, τα οποία θα εξασφαλίζονται μέσω συγκεκριμένων συνεργασιών με φαρμακοβιομηχανίες και τοπικό φαρμακευτικό σύλλογο καθώς και από τη συμμετοχή και κινητοποίηση συλλογικών φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών.
Ο Δήμος Αρταίων θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσους εργάστηκαν για την δημιουργία της δομής, σε όλη τη διαδικασία από το σχεδιασμό και την υποβολή του φακέλου για ένταξη στο ΕΣΠΑ έως και τα χθεσινά εγκαίνια. Όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και ιδιαίτερα την Κοινωνική υπηρεσία, τους εθελοντές που εργάστηκαν για την διευθέτηση μέχρι και των τελευταίων λεπτομερειών, καθώς και την πρώην Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Θεμάτων και νυν Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Κοινωνικών θεμάτων Άννα Κουτρούμπα.
Όλο το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν δράσεις συλλογής τροφίμων και φαρμάκων για την ενίσχυση του Παντοπωλείου και του Φαρμακείου και της Δομής Σίτισης, ενώ ο Δήμος έχει ήδη απευθυνθεί και σε όσες επιχειρήσεις τις περιοχής επιθυμούν να προσφέρουν διάφορα είδη στην συγκεκριμένη δομή.
Στην εκδήλωση εγκαινίων παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Καλλίνικος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Βαρέλης, οι Αντιδήμαρχοι Χριστόφορος Σιαφάκας, Κώστας Τράμπας, Κώστας Ζέρβας, Γιώργος Λιλής και Μιχάλης Κοτσαρίνης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ηλίας Σερβετάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας Φώτης Ντζιμάνης, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και συλλόγων της Άρτας, καθώς και πλήθος ωφελούμενων της δομής.