Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Πολεοδομία: Η ΔΚΜ κατά Δήμου Ιωαννιτών και κατηγορεί την ΔΕ του ΤΕΕ για αδράνεια

Η Δ.Ε. του Τεχνικού Επιμελητηρίου τηρεί… σιγήν ιχθύος. Και επιστολή της ΕΜΔΥΔΑΣ στο Δήμο Ιωαννιτών
Με ανακοίνωση της η παράταξη Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ) που είχε έρθει 1η στις εκλογές του ΤΕΕ, την οποία υπογράφει ο επικεφαλής της Γιάννης Τσίγκρος, τονίζει εκ νέου τα συνεχή προβλήματα που υπάρχουν στην Πολεοδομία Ιωαννίνων και τα οποία όπως λέει, δημιουργούνται από την μη προσπάθεια εύρεσης λύσης από την αρμόδια δημοτική αρχή.
Κατηγορεί επίσης, τις άλλες δύο παρατάξεις του ΤΕΕ που συνδιοικούν το Επιμελητήριο και πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τη (ΔΕΣΜΗ) και την (ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ) πως με την πλήρη στήριξη της παράταξης της ΔΙΑΔΡΑΣΗΣ...
του Αλεξ. Λάμπρου, έχουν θέσει τα προβλήματα των μηχανικών στις καλένδες και εν προκειμένω δεν αναδεικνύουν το πρόβλημα της Πολεοδομίας.
Παράλληλα η ΕΜΔΥΔΑΣ με επιστολή της στο Δήμο Ιωαννιτών, θέτει μια σειρά από ζητήματα που καθιστούν προβληματική τη λειτουργία της Πολεοδομίας. Ως ένα κεντρικό παράδειγμα υποβάθμισης αυτής της δημόσιας υπηρεσίας αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια, μειώθηκε το προσωπικό κατά 50%. Συγκεκριμένα από το 2015, 14 τεχνικά στελέχη της Πολεοδομίας έφυγαν μέσω της κινητικότητας, για άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών (ΔΚΜ)

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Μετά από τα συνεχιζόμενα προβλήματα και τις έντονες διαμαρτυρίες των συναδέλφων, σχετικά με τα θέματα δυσλειτουργίας του Πολεοδομικού Γραφείου Ιωαννίνων, θα θέλαμε να επισημάνουμε εκ νέου τα συνεχή προβλήματα που υπάρχουν και δημιουργούνται από την μη προσπάθεια εύρεσης λύσης από την αρμόδια Δημοτική αρχή. Μια προσπάθεια που γίνεται δυστυχώς μονομερώς από την παράταξη μας, μια και η συνδιοίκηση των παρατάξεων της ΔΕΣΜΗΣ και της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, με την πλήρη στήριξη της παράταξης της ΔΙΑΔΡΑΣΗΣ, έχουν θέσει τα προβλήματα των συναδέλφων στις καλένδες.
Όπως είναι γνωστό σε όλους η υπηρεσία, η οποία λειτουργούσε πάντα στο κέντρο της πόλης, μετακόμισε προσωρινά, όπως μας είχε διαβεβαιωθεί, στο χώρο του παλιού Δημαρχείου του Δήμου Παμβώτιδος στον Κατσικά, προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης στο παλιό κτίριο. Παρόλαυτα διαπιστώσαμε ότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Το θέμα της μεταστέγασης τείνει να μονιμοποιηθεί, μια και καμία εργασία δεν έχει εκτελεστεί στο παλαιό κτίριο, από τότε που μετακόμισε η υπηρεσία. Από τη πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει, ότι η παραπάνω μετακίνηση θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα λειτουργίας, όπως και τελικά έγινε. Όπως είναι ευρέως γνωστό ο κύριος όγκος των εργασιών των συναδέλφων αφορούν κυρίως τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, ενεργειακά πιστοποιητικά και άδειες αλλαγής χρήσης, που απαιτούν την καθημερινή πρόσβαση των συναδέλφων στο Πολεοδομικό γραφείο. Για όλες τις παραπάνω εργασίες απαιτείται ένα ψηφιοποιημένο αρχείο και η δυνατότητα επικοινωνίας με χρήση της ηλεκτρονικής  αλληλογραφίας. Όλα αυτά θα συμβάλλουν στην  ταχύτερη εξυπηρέτηση των συναδέλφων και θα μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους. Παράλληλα είχαμε ζητήσει και την αγορά ενός μηχανήματος scanner στο Αρχείο της Πολεοδομίας, έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες και οι συνάδελφοι να εξυπηρετούνται άμεσα με την αποστολή ηλεκτρονικών αρχείων. Για τα παραπάνω είχε υπάρξει δέσμευση ότι το αίτημα μας είναι εύλογο και θα ικανοποιηθεί άμεσα. Και όμως μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει εφικτό.
Πέραν των προαναφερόμενων το σημαντικότερο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την υποστελέχωση της Δ/νσης Πολεοδομίας & Περιβάλλοντος, του Δ. Ιωαννιτών και ειδικότερα το Τμήμα Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών, όπου στελεχώνεται από τρεις μόνο υπαλλήλους. Το εν λόγω Τμήμα, εάν και θα έπρεπε, δεν στελεχώνεται από υπαλληλικό προσωπικό, ειδικότητας πολιτικού μηχανικού και αρχιτέκτονα μηχανικού, για την κάλυψη των πολεοδομικών αναγκών (έλεγχο οικοδομικών αδειών, έλεγχο έγκρισης – άδειας δόμησης, έλεγχο Ε.Ε.Μ.Κ., παρατάσεις αδειών, χορήγηση ειδικών εγκρίσεων (πτηνοκτηνοτροφικών στεγάστρων, κεραιών κινητής τηλεφωνίας) κ.λ.π. πλήθους εργασιών), που αφορά όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων πλην του Δήμου Κόνιτσας.  Πρέπει να αναφερθεί ότι οι προαναφερόμενες ειδικότητες, στελέχωναν, το εν λόγω Τμήμα, αλλά με διάφορες αποφάσεις είτε εκμεταλλευόμενοι  την ισχύουσα νομολογία, περί μετακινήσεων υπαλλήλων, πολλοί μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες, χωρίς να αναπληρωθούν, οι θέσεις αυτών. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε λίγο δε θα υπάρχουν υπάλληλοι για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις των πολιτών. Σκεφτείτε να μιλάμε για ανάπτυξη της περιοχής χωρίς ένα ευέλικτο και άμεσο Πολεοδομικό Γραφείο.
Επειδή τα προβλήματα όσο περνάει ο καιρός γίνονται όλο και πιο έντονα και πλέον δεν είναι δυνατή η άμεση εξυπηρέτησή μας, θα επιθυμούσαμε μια δραστική κίνηση από την Δημοτική αρχή και την πολιτεία γενικότερα, για την άμεση στελέχωση του τμήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών του Πολεοδομικού Γραφείου, με έμπειρο προσωπικό καθώς και τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με την υπηρεσία με χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για την ταχύτερη εξυπηρέτηση, μέχρι να επιστρέψει η υπηρεσία στο κέντρο της πόλης. Πλέον το πρόβλημα λειτουργίας της υπηρεσίας έχει ξεπεράσει τα όρια δυσλειτουργίας και ανάγεται σε μείζον ζήτημα, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν ευθύνες παντού, και αναφερόμαστε πλέον και σε κυβερνητικές ευθύνες, που οδηγούν στην υποστελέχωση νευραλγικών υπηρεσιών, σε αντίθεση με άλλες που τις διογκώνουν, για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Προσδοκούμε στην συναίνεση όλων των φορέων για άμεση λύση στο θέμα της εύρυθμης λειτουργίας του Πολεοδομικού Γραφείου.
Με τιμή

Ιωάννης Τσίγκρος
Επικεφαλής της παράταξης                                                        
Πολιτικός Μηχανικός                                                                                         
Μέλος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΗ