Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Δωδωναία Εκπαιδευτήρια: Παρουσίασαν την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Αποσπάσματα από το κορυφαίο έργο του Σοφοκλή «Αντιγόνη» παρουσίασαν μαθητές του Γυμνασίου των Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Πρόκειται για δράση ενταγμένη στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Ιστορία» που εκπονείται στο σχολείο κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018. 
Στο πλαίσιο αυτής, πέντε νεαροί «υποκριτές» υποδύθηκαν τον Κρέοντα, την Αντιγόνη, την Ισμήνη, τον Αίμονα και τον Άγγελο, ενώ άλλοι είκοσι ανέλαβαν τον ρόλο του χορού και με...
ρυθμικό λόγο και κίνηση απήγγειλαν στα αρχαία ελληνικά το πιο γνωστό απόσπασμα από τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, το «Έρως ανίκατε μάχαν ...».
Με την ένταση και το πάθος της νεανικής ψυχής, οι μαθητές κατάφεραν να τονίσουν και να μεταφέρουν στο κοινό τα διαχρονικά διδάγματα της σοφόκλειας τραγωδίας: την αυτοθυσία στο βωμό της ηθικής και των αξιών, την αλαζονεία και τη συντριβή της εξουσίας, αλλά και τη δύναμη της αγάπης, που καταλύει την ηθική της ιδιοτέλειας και του υπολογισμού. Όπως δήλωσαν οι μαθητές, «ήταν μια μοναδική κι αξέχαστη εμπειρία». Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω δράση έγινε στο πλαίσιο τριήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής που πραγματοποίησε το σχολείο στο Σοφικό Κορινθίας(The Ranch), στις Σπέτσες, στον Αρχαιολογικό χώρο Ασκληπιείου Επιδαύρου και στο Ναύπλιο, με στόχο τη βιωματική γνώση για την επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος στη διαμόρφωση της κουλτούρας και του πολιτισμού μιας περιοχής.