Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Δήμος Ζαγορίου: Ναι στην απλή αναλογική και στην 4ετή θητεία - Ποιοι ψήφισαν υπέρ και ποιοι κατά

Οι παρατηρήσεις του δήμου για το σχέδιο «Κλεισθένης Ι»
Με απόφαση του το βράδυ της Δευτέρας 7 Μαΐου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στις Δημοτικές εκλογές, όπως προβλέπει το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τον τίτλο «Κλεισθένης Ι».
Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο πέρα από την απλή αναλογική ανέδειξε προτεινόμενες ρυθμίσεις με τις οποίες συμφωνεί ή διαφωνεί, ενώ δεν έλειψε ο προβληματισμός για το πώς θα επιτευχθεί η κυβερνησιμότητα και η αποφυγή...
συναλλαγών μεταξύ των παρατάξεων.
Συγκεκριμένα τάχθηκε υπέρ της κατηγοριοποίησης των Δήμων, υπέρ μείωσης της θητείας στα τέσσερα χρόνια, επίσης συμφωνεί με το ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή προέδρων Κοινοτήτων και την ανάθεση της αρμοδιότητας να αποφασίζουν για τα έργα από τη ΣΑΤΑ, αλλά και με τη διενέργεια δημοψηφισμάτων.
Το Σώμα εκφράζει τη διαφωνία του με την επιβολή και τέλους Πρασίνου στους δημότες, στην εκλογή δημοτικών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια (δημοτικές ενότητες) και όχι ενιαία, αλλά και με την αύξηση μόνο κατά 10% του αριθμού των υποψηφίων κάθε συνδυασμού για το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Μετά από πολύωρη συζήτηση το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε  στην ακόλουθη απόφαση επί του σχεδίου Νόμου «Κλεισθένης Ι»:
1. Εκφράζει, καταρχήν, τη θετική στάση  του στην προτεινόμενη αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ωστόσο ζητά να υπάρξει πρόβλεψη και δικλείδες ασφαλείας για το πώς θα επιτυγχάνεται η συνεργασία των παρατάξεων στην εξασφάλιση πλειοψηφιών, για κάθε θέμα που θα συζητείται. Για να μην  προκύπτουν συναλλαγές, σκοπιμότητες  και αρνητικές επιπτώσεις για τους Δήμους και τους πολίτες.
2. Για τις υποψηφιότητες στο Δημοτικό Συμβούλιο διαφωνούμε με το 10% επιπλέον στον αριθμό των υποψηφίων και ζητούμε να αυξηθεί.
3. Συμφωνούμε  με την μείωση της θητείας από τα πέντε στα τέσσερα χρόνια.
4. Ως προς την εκλογή των προέδρων Κοινοτήτων κάτω των 500 κατοίκων(όπως είναι στο σύνολο τους στο Δήμο Ζαγορίου) η προτεινόμενη ρύθμιση με το ενιαίο ψηφοδέλτιο, και όχι παραταξιακό, σε κάθε Κοινότητα μας βρίσκει σύμφωνους, όπως και η ανάθεση της αρμοδιότητας να αποφασίζει ο πρόεδρος για τα έργα που θα εκτελεστούν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΣΑΤΑ). Προτείνουμε την τήρηση της υποχρεωτικής παρουσίας των προέδρων των Κοινοτήτων στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
5. Για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων θα ήταν δικαιότερο να μην υπάρχουν οι δημοτικές ενότητες ως εκλογικές περιφέρειες, αλλά να γίνεται ενιαία η εκλογή τους.
6. Η επιβάρυνση των δημοτών με επιπλέον ανταποδοτικά τέλη, με την εφαρμογή και τέλους Πρασίνου, μας βρίσκει αντίθετους.
7. Η προτεινόμενη κατηγοριοποίηση των Δήμων και ιδιαίτερα στην 4η) Μικροί Ηπειρωτικοί και Μικροί Ορεινοί Δήμοι (κάτω των 10.000 κατοίκων) στην οποία ανήκει και  ο Δήμος Ζαγορίου), θεωρούμε ότι περιέχει θετικά στοιχεία, δεδομένου ότι με το πληθυσμιακό κριτήριο να προηγείται όλων αδικούνται οι ορεινοί και με ελάχιστο πληθυσμό Δήμοι. Η ορεινότητα, το μήκος των οδικών δικτύων, των δικτύων ύδρευσης, οι καιρικές συνθήκες, πρέπει να αποτελούν βασικά κριτήρια στην κατανομή των πόρων.
8. Τα δημοψηφίσματα αποτελούν θετική πρόβλεψη και συμφωνούμε με την διενέργειά τους.
9.Συμφωνούμε με τις προβλέψεις του άρθρου 193 για την μακρόχρονη μίσθωση δημοτικών ακινήτων και ακάλυπτων δημοτικών εκτάσεων, για τουριστική αξιοποίηση, αθλητικές δραστηριότητες, πρωτογενή τομέα και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις.
10. Τέλος, συμφωνούμε με τη συμμετοχή των Δήμων, όπως προβλέπει το άρθρο 179, σε Νομικά Πρόσωπα αναπτυξιακού χαρακτήρα, αλλά και με το άρθρο 180 για συμμετοχή των Δήμων σε Νομικά Πρόσωπα με αντικείμενο υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, αναφέρθηκε αναλυτικά  σε σειρά θετικών ρυθμίσεων, όπως περιγράφονται και στην απόφαση που ελήφθη, αλλά και στα «αρνητικά» στα οποία υπάρχει διαφωνία και, ουσιαστικά, τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής με την επισήμανση ότι χρειάζονται κάποιες δικλείδες για να επιτυγχάνεται η κυβερνησιμότητα.
Παράλληλα έκανε εκτενή ενημέρωση για το ψήφισμα της ΚΕΔΕ (η οποία αποφάσισε να επιστραφεί ως «απαράδεκτο» στο ΥΠΕΣ), το σχέδιο Νόμου και στα σημαντικότερα άρθρα του, ιδίως όσα αφορούν ιδιαίτερα το Δήμο Ζαγορίου,  δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την απλή αναλογική. Κυρίως για το πως θα συμβάλλει στην απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου, στη λήψη αποφάσεων, αναφέροντας ωστόσο και όσα προβλέπονται για τις ψηφοφορίες και τις συμμαχίες που μπορούν να προκύψουν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων
Ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας «Ζαγόρι με συνέχεια» Γαβριήλ Παπαναστασίου, τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής. Σημείωσε ότι όλα τα εκλογικά συστήματα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά η απλή αναλογική είναι το πλέον δίκαιο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι με την διατήρηση των εκλογικών περιφερειών (οι δημοτικές ενότητες) δεν είναι απλή αναλογική. Ο κ. Παπαναστασίου  διαφώνησε με όσα αναφέρει η ΚΕΔΕ στο ψήφισμα της, όπως για το αίτημα μετάθεσης της απλής αναλογικής για τις μεθεπόμενες εκλογές, την διατήρηση  της θητείας στα πέντε  χρόνια κ.α.

Το σχέδιο Νόμου κινείται σε θετική κατεύθυνση για τον Δήμο Ζαγορίου, ως μικρό Δήμο, είπε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πρόταση για το Ζαγόρι» Λεωνίδας Τσουμάνης και τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής.  
Ο κ. Τσουμάνης διέκρινε επιπλέον όσων περιγράφονται στην απόφαση του Δ.Σ. και ορισμένες άλλες θετικές ρυθμίσεις, όπως τον Επόπτη Νομιμότητας. Τέλος, σχετικά με την αρνητική στάση της ΚΕΔΕ, σημείωσε ότι εκπροσωπείται από μεγάλους Δήμους με τους οποίους δεν έχει κοινά στοιχεία ο Δήμος Ζαγορίου.

Ο Βασίλης Παπαρούνας από την παράταξη «Το Κοινόν των Ζαγορισίων» τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής, διαφωνώντας όμως σε πολλά σημεία του «Κλεισθένη Ι». Ανέφερε ότι είναι καλό να ζητά συναινέσεις ο Δήμαρχος και τόνισε ότι η απλή αναλογική θέλει έλεγχο και  συναίνεση για να αξιοποιούνται σωστά τα χρήματα του Δήμου. Ο κ. Παπαρούνας συμφώνησε με την κατηγοριοποίηση των Δήμων, εκτός των άλλων, αλλά σε ότι φορά τα δημοψηφίσματα ζήτησε να μειωθεί  το 10% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους που προβλέπεται για τη διενέργεια τους. Τελικά ψήφισε «παρών».

Υπέρ της απλής αναλογικής τάχθηκαν στις παρεμβάσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Ηλίας Ράπτης και Παναγιώτης Ρούσκας.

Ποιοι ψήφισαν τι…
Το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την ανωτέρω απόφαση με 9 ψήφους υπέρ και 5 ψήφους κατά.
Υπέρ ψήφισαν οι εξής 9: Νικόλαος Βρακότας, Δημήτρης Εξάρχου, Άγγελος Αρμένης, Σταύρος Τζόκας από την πλειοψηφία, Γαβριήλ Παπαναστασίου, Ηλίας Ράπτης, Παναγιώτης Ρούσκας από την μείζονα μειοψηφία, Λεωνίδας Τσουμάνης και  Βασίλης Ζαρκάδας από την ελάσσονα μειοψηφία.
Κατά ψήφισαν οι εξής 5: Ελευθέριος Γιώτης, Αγγελική Ράπτη, Γιάννης Μητσόπουλος από την πλειοψηφία, Χρήστος Βλαχιώτης από τη μείζονα και ο ανεξάρτητος Ηλίας Κίτσιος και
«Παρών» ψήφισε ο Βασίλης Παπαρούνας από το «Κοινόν των Ζαγορισίων»)