Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Αυτή είναι η εικόνα της Ηπείρου το σωτήριον έτος 2018. Καληνύχτα σας κύριοι... αρμόδιοι.

γράφει ο Φαίδων Λ. Μητρόπουλος*
Άλλο ένα βράδυ ταλαιπωρίας έζησαν χθες οι ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, καθώς το αεροπλάνο από την Αθήνα αδυνατούσε να προσγειωθεί. Μετά από μια ώρα αναμονής, οι επιβάτες ενημερώθηκαν πως δεν μπορούν να ταξιδέψουν λόγω των καιρικών συνθηκών και πως η επόμενη διαθέσιμη πτήση ήταν 24 ώρες μετά, δηλαδή το βράδυ της Τετάρτης.
Η εικόνα αυτή συνηθισμένη για του Γιαννιώτες. Όχι όμως...
το ίδιο και για τους επισκέπτες. 
Η εικόνα των Ισραηλινών ταξιδιωτών που έκλαιγαν στην αίθουσα αναμονής διότι θα έχαναν την συνδετική τους πτήση για την πατρίδα τους ήταν ενδεικτική του μπάχαλου και της εικόνας που αυτοί οι άνθρωποι σχηματίζουν για τα Γιάννενα, για την Ήπειρο, για την Ελλάδα.
Αλήθεια εκείνος ο εξοπλισμός που αγοράσθηκε για την αυτόματη προσγείωση των αεροσκαφών σε συνθήκες ομίχλης γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ; Εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου δεν είναι μόνο τα ντουβάρια και οι αίθουσες αναμονής – και αυτά είναι σημαντικά για να έχουμε μια σύγχρονη εικόνα. Όμως πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι που αποφασίζουν να χαλάσουν χρόνο και χρήμα για να επισκεφθούν τα Γιάννενα να μη ταλαιπωρούνται και να μπορούν να ξέρουν ότι θα φτάσουν με ασφάλεια στον προορισμό τους.
Και τέλος μια απορία για όλους αυτούς τους δήθεν υπευθύνους -τόσο στο Δήμο Ιωαννίνων και στην Περιφέρεια Ηπείρου- όσο και στις αεροπορικές εταιρείες. Γιατί αφού είναι τόσο δύσκολο να λειτουργήσει το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων πρώτον δεν συζητείται η κατασκευή ενός νέου σε ένα κεντρικό σημείο της Ηπείρου, με διεθνή χαρακτηριστικά που να εξυπηρετεί όλη την Ήπειρο σε συνδυασμό με τους δύο μεγάλους οδικούς άξονες. Και αν πάλι αυτό είναι τόσο δύσκολο, πόσο περίπλοκο είναι να λειτουργήσει το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων συνδυαστικά με το Άκτιο, προκειμένου τα αεροπλάνα να μην ανεβοκατεβαίνουν στην Αθήνα για να δουν αν μπορούν να προσγειωθούν. Πιο φτηνό θα ήταν για την Aegean να μισθώσει ένα λεωφορείο και να στείλει τον κόσμο στο Άκτιο προκειμένου να εξυπηρετηθούν από εκεί παρά να κλείνει ξενοδοχεία και να δίνει αποζημιώσεις.
Την ίδια στιγμή που πάμε να χτίσουμε συμμαχίες με το Ισραήλ και την Κύπρο και οι ηγέτες μας ανακοίνωναν χθες τον αγωγό EastMed που θα καταλήγει στη Θεσπρωτία, την ίδια ώρα οι ταξιδιώτες στα Γιάννενα έκλαιγαν γιατί δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν.
Αυτή είναι η εικόνα της Ηπείρου το σωτήριον έτος 2018. Καληνύχτα σας κύριοι.. αρμόδιοι.

*ο Φαίδων Λ. Μητρόπουλος είναι δημοσιογράφος.
►Βρέθηκε στα Ιωάννινα και υπέστη μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες κατά την αναχώρησή του την ταλαιπωρία που περιγράφει
Σημ. Το epirusin ευχαρίστως δημοσιεύει την επιστολή – άρθρο που έστειλε ο κ. Φ. Μητρόπουλος