Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

«10η Ηπειρωτική Γιορτή Μανιταριού» στα Άνω Πεδινά, με συνδιοργανωτή το Δήμο Ζαγορίου

Το διήμερο 1 και 2 Ιουνίου 2018 θα πραγματοποιηθεί η «10η Ηπειρωτική Γιορτή Μανιταριού» και φέτος στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου. Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι το Σάββατο 2 Ιουνίου ο φιλόξενος χώρος των εγκαταστάσεων της Λαμπριαδείου Σχολής. 
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου στην συνεδρίαση της Δευτέρας 7 Μαΐου, ανταποκρινόμενο σε αίτημα-πρόταση του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ηπείρου, αποφάσισε...
ομόφωνα την συνδιοργάνωση από το Δήμο (θα συνδράμει και οικονομικά) και το Σύλλογο της πολιτιστικής εκδήλωσης που προβάλλει το Ζαγόρι, τα μανιτάρια και προσελκύει πολλούς επισκέπτες. 

Η φετινή εκδήλωση θα είναι η 10η τέτοιας εμβέλειας μετά τις αντίστοιχες που πραγματοποιήθηκαν σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ζαγορίου, το 2009, 2010, 2012,2013, 2015 2016 και 2017, στην Κόνιτσα το 2011 και στο Μέτσοβο το 2014 σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους Δήμους, τους φορείς καθώς και συλλόγους της περιοχής.

Σύμφωνα με το έγγραφο του Συλλόγου που έκανε γνωστό στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, η εκδήλωση προβλέπεται να περιλαμβάνει ομιλίες και ενημερώσεις σχετικές με τα μανιτάρια, εξόρμηση για την αναγνώριση και ταυτοποίηση άγριων μανιταριών, δραστηριότητες για παιδιά, διανομή μανιταρόσουπας και γλέντι με μουσικά συγκροτήματα.
Στοχεύει δε στην γνωριμία με τον κόσμο των μυκήτων (μανιταριών), στην ανάπτυξη της μανιταρογνωσίας και μανιταροφιλίας και στην προβολή και προστασία μυκητολογικού πλούτου της Ηπείρου.
Επιπλέον, η πλούσια παράδοση της περιοχής που σχετίζεται με τα μανιτάρια, αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς, της γαστρονομίας αλλά και της σύγχρονης πραγματικότητας, που πρέπει να αναδειχθεί και εμπλουτισθεί.
Επίσης, τονίζεται ιδιαίτερα από το Σύλλογο Μανιταρόφιλων ότι, η πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης ευρείας απήχησης και πανελλήνιας εμβέλειας θα αποτελέσει πόλο έλξης πολλών επισκεπτών και θα είναι επωφελής για τους κατοίκους αλλά και τους επαγγελματίες του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.