Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Με ποιούς θα σωθεί η ημιθανής Ηπειρος;

γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ  Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ
ΑΔΥΝΑΤΩ να κατανοήσω την "πολιτική" των "παραγόντων" της Ηπείρου. Όλων ανεξαιρέτως. Οι δραστηριότητές τους αφήνουν αδιάφορη την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Γι’ αυτό και τα εισαγωγικά. Διότι, επί της ουσίας, ούτε παράγοντες είναι, ούτε πολιτική ασκούν, όπως αυτή εννοείται από τους περισσότερους. Μόνο μικροπολιτική με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ένα σωρό προβλήματα. Πρώτα από όλα δεν ξεκαθάρισε κανένας τους τι είδους ανάπτυξη χρειάζεται η Ήπειρος. Ούτε από την πλευρά...
της κυβέρνησης, ούτε από την πλευρά των συνήθως ωρυόμενων για ασήμαντα θέματα, τοπικών ηγετίσκων. Οπότε πελαγοδρομούν και έχουν την απαίτηση να τους πάρουμε στα σοβαρά.
ΝΑ γίνω πιο σαφής με ένα παράδειγμα. Μόλις προχτές ανακοινώθηκε επισήμως ότι οριστικοποιήθηκε η πώληση της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου. Δεν μιλάει κανένας! Οι μέχρι πρότινος εργαζόμενοι διότι... μετατάχθηκαν στο Δημόσιο και μάλιστα σε υπηρεσίες της επιλογής τους. Οι της κυβέρνησης διότι στο παρελθόν επέμεναν πως δεν πρόκειται να πωληθεί. Οι τοπικοί μας ηγέτες διότι είναι ανίκανοι να αντιπαρατεθούν και επειδή νομίζουν ότι ασχολούνται με ...σοβαρότερα!
ΠΟΙΑ είναι αυτά; Ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας έχει απορροφηθεί με το πώς θα φτιάξει νέα πλατεία, επί της... νέας πλατείας. Δεν του αρέσει αυτή που σχεδίασε η εταιρία του σε συνεργασία με μια άλλη πριν από χρόνια. Προτίθεται να ξοδέψει κάποια εκατομμύρια για ανύπαρκτο λόγο, αντί να βελτιώσει την υπάρχουσα. Και κάποιοι «παράγοντες» της Ηπειρωτικής Αποδημίας, με το να μη γίνει ...εξόρυξη πετρελαίου, όταν καλά - καλά δεν άρχισε η έρευνα για το αν υπάρχει αυτό!
ΑΠΟ την άλλη, εκεί στη Περιφέρεια, με τον κ. Καχριμάνη, εντρυφούν πρωτίστως επί περίεργων σχεδιασμών για την ...φέτα και την προστασία της! Δευτερευόντως δε για να μη γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με απλή αναλογική. Την ίδια ώρα και οι δύο, Περιφέρεια και Δήμος, βάλθηκαν να μας πείσουν ότι αν δεν γίνουν επειγόντως αεροπορικές πτήσεις από το Ισραήλ προς Ιωάννινα, η Ήπειρος θα βουλιάξει!
ΔΗΛΑΔΗ, πόσο ακόμη; Εξακολουθεί να παραμένει πρωταθλήτρια στην υπανάπτυξη, στην ανεργία και στην φτώχεια. Οι ανά την υφήλιο ταξιδιωτικές περιπλανήσεις τους για την τουριστική προβολή, δεν αποφέρουν τα προσδοκώμενα, πλην όμως δαπανώνται για ταξιδάκια κάποια εκατομμύρια πολύτιμα ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες Ηπειρωτικές ενότητες, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, που βρίσκονται σε χειρότερη θέση από αυτή των Ιωαννίνων.
ΔΕΝ λέω κάτι καινούργιο, αλλά είναι απαραίτητο να επιμείνω. Τα Γιάννινα, η Ήπειρος χρειάζεται ένα καλά μελετημένο μοντέλο ανάπτυξης. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκολλήσει από το τέλμα χωρίς σχεδιασμό. Με αποσπασματικές κινήσεις, περιστασιακά έργα με στόχο την άγραν ψήφων, περιμένει κάποιος ...ανάταξη; Σίγουρα όχι και είναι θλιβερό για έναν τόπο που τα έχει σχεδόν όλα! Λέω σχεδόν διότι λείπει κάτι: ο προγραμματισμός και η βούληση!
ΑΦΗΣΑ τελευταίο κάτι πολύ σημαντικό, τους βουλευτές. Λυπάμαι, αλλά αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Οι κυβερνητικοί αρκούνται να ψηφίζουν ό,τι τους υπαγορεύει το κόμμα τους, να στηρίζουν τις αποφάσεις του και να μας λένε πόσο πολύ ...στενοχωριούνται που το κάνουν, εν ονόματι της ...σωτηρίας της χώρας! Να κάνουν αγώνα για τα προβλήματα της περιοχής, ούτε που το σκέφτονται! Να διατηρήσουν το βουλευτιλίκι τους θέλουν πάση θυσία!
ΟΙ της αντιπολίτευσης, με όποιες περιστασιακές εξάρσεις, αρκούνται στην γνωστοποίηση κάποιων ανούσιων ερωτήσεών τους στη Βουλή, χωρίς να μπαίνουν καν στη διαδικασία έντονων αγώνων. Η σκέψη τους είναι πως θα διατηρήσουν τα "κεκτημένα", την συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια στις προσεχείς εκλογές, να είναι αρεστοί στην ηγεσία. Μην απορείτε, διότι τέτοιους θέλουν! Άφωνους, άβουλους, χειροκροτητές! Έτσι λοιπόν θα πορευόμαστε, γενικώς με "ολίγιστους", αν δεν βγούμε από τον λήθαργο στον οποίο έχουμε βυθιστεί…


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ