Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Δήμος Ζίτσας προς Υπουργό Υποδομών για τη σύνδεση της Ιόνιας με την Κακαβιά

Την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών και τη συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων ώστε να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση για την κατασκευή του τμήματος του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.
Στην επιστολή του την οποία κοινοποιεί στον Πρωθυπουργό, την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης και τους Βουλευτές Ιωαννίνων, ο Δήμαρχος Ζίτσας επισημαίνει για ακόμη μία φορά τη σπουδαιότητα της ολοκλήρωσης  του συγκεκριμένου οδικού άξονα  και ζητά...
να εξασφαλισθούν πιστώσεις τόσο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και από το Π.Δ.Ε. εφόσον  σταματήσει ο κατακερματισμός των λιγοστών κονδυλίων σε μικρότερα έργα.
Ολόκληρη η επιστολή του κ. Πλιάκου έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια των υπ’ αριθμ. 18288/04-11-2015, 21407/22-12-2015,208/08-01-2016,17907/09-12-2016 & 738/23-01-2017 επιστολών μου με θέμα: «τη Δημοπράτηση - Κατασκευή του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά και τη σύνδεσή του με την Ιόνια οδό»  επανέρχομαι  στο εν λόγω θέμα διότι αν και έχει παρέλθει ένας χρόνος από τη δήλωσή σας σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Μεταφορών & Δικτύων «καταβάλει προσπάθεια να εξασφαλιστούν κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο», μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία εξέλιξη, ούτε καν σχετική ενημέρωση.
Ο συγκεκριμένος οδικός άξονας, όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, είναι το μοναδικό τμήμα του βασικού κορμού του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, που βρίσκεται εκτός χρηματοδότησης παρόλο που με την κατασκευή του θα δημιουργούσε νέες αναπτυξιακές προοπτικές όχι μόνο για τις περιοχές από όπου διέρχεται αλλά για ολόκληρη την Ήπειρο και τη χώρα μας. Τα παραπάνω εξάλλου, ενισχύονται και από δράσεις που σχεδιάζονται και αφορούν στην ανάδειξη του ρόλου του Δυτικού Άξονα σε «συνδετικό κρίκο» μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ελλάδας που παράγει υπεραξίες  προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πολυσυνέδριο που διοργανώνει στις αρχές φθινοπώρου το «Δίκτυο Forum Ανάπτυξης».
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), είναι βέβαιο πως διαθέτει κονδύλια τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης για την κατασκευή του έργου. Όσο για τα χρήματα που προέρχονται από Εθνικούς πόρους, γνωρίζουμε όλοι ότι τα περιθώρια χρηματοδότησης νέων έργων από το Π.Δ.Ε. είναι στενά, οπότε και εμείς είμαστε συγκρατημένοι στη διεκδίκησή τους αν και θεωρούμε πως αν πάψει η τακτική του κατακερματισμού σε μικρότερα έργα θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα σαν και αυτό του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά.

Κύριε Υπουργέ,
Η Δημοτική Αρχή Ζίτσας θεωρεί μείζονος σημασίας θέμα τη συνέχιση της Ιόνιας Οδού έως την Κακαβιά γεγονός που έχει επανειλημμένα ζητήσει με επιστολές της με αποδέκτη και εσάς.
Η συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και η ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας  για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης προκειμένου να εκτελεσθεί και ολοκληρωθεί ο συγκεκριμένος οδικός άξονας κρίνεται επιβεβλημένη.
Άλλωστε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά γνωρίζουμε πολύ καλά  ότι ο σχεδιασμός και η ολοκλήρωση μεγάλων έργων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις πολιτικές αποφάσεις όσων τα διαχειρίζονται»