Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

ΒΙΟΑΕΡΙΟ: Από… κατηγορούμενοι, κατήγοροι οι επενδυτές στη ΒΙΠΕ! - Η επιστολή τους προς την Περιφέρεια Ηπείρου

Αντί να αποδείξουν με επιχειρήματα ότι οι μονάδες τους δεν προκαλούν προβλήματα, ζητούν από τους Γιαννιώτες να «απολογηθούν» για τη διάθεση των αποβλήτων των διάσπαρτων κτηνοτροφικών μονάδων
Οι έντονες αντιδράσεις που εξακολουθούν να εκδηλώνονται κατά της εγκατάστασης των πέντε μονάδων βιοαερίου στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, δεν φαίνεται να «κάμπτουν» το ηθικό και τις επιδιώξεις των επενδυτών. 
Με επιστολή του ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Υποστηρικτών Έργων Βιοαερίου (ολόκληρη στη συνέχεια) αναφέρει ότι σύμφωνα «με τα στοιχεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, για το έτος 2016, μόνο στους Δήμους Ζαγορίου, Ζίτσας και Ιωαννιτών οι οποίοι χωροθετούνται σε ακτίνα μικρότερη των 0χλμ από την ΒΙ.ΠΕ., καταγράφηκαν περισσότερα από 9.000 βοοειδή, 500 χοιρομητέρες και 21.000.000 ορνιθοειδή. Το παραπάνω ζωικό κεφάλαιο αντιστοιχεί σε μέσες παραγόμενες ημερήσιες ποσότητες αποβλήτων ίσες με 250 m3 από τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και 1400 m3 από τις πτηνοτροφικές. Οι πέντε λοιπόν, αυτές μονάδες βιοαερίου έρχονται να δώσουν τη λύση στην...
έλλειψη ικανού απορρυπαντή για το λεκανοπέδιο του νομού. Τεχνολογικά για το σύνολο της ισχύς θα αδρανοποιηθούν μόλις το 50% της διαθέσιμης πρώτης ύλης του λεκανοπεδίου.»
Μην έχοντας πλέον άλλα στηρίγματα σε τοπικό επίπεδο, πέραν του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη, που υπέγραψε την περιβαλλοντική άδεια και την επαμφοτερίζουσα στάση του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως του βουλευτή και Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Χρήστου Μαντά, «επιστράτευσαν» τον Σύνδεσμο που ίδρυσαν οι Παραγωγοί και οι Υποστηρικτές Έργων Βιοαερίου (ΣΒΕΠ), για να προωθήσουν την επιλογή τους.
Η ανακοίνωση του εν λόγω Συνδέσμου είδε το «φως» της δημοσιότητας προχθές και  συνέπεσε μάλιστα με την ανάρτηση στη «Διαύγεια» της Περιφέρειας Ηπείρου, απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής να προσφύγει στα αρμόδια Διοικητικά όργανα κατά των πέντε αποφάσεων του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας,  έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων  των εν λόγω μονάδων.
Η ίδρυση και η λειτουργία συνδικαλιστικού οργάνου, από όποιον και αν έχει προέλθει η πρωτοβουλία, σε καμία περίπτωση δεν είναι μεμπτή και άλλωστε είναι θεμιτή η προσπάθεια που καταβάλλεται για αλληλοϋποστήριξη των επενδυτών.  

Προκαλούν και απειλούν…  
Το περιεχόμενο όμως της ανακοίνωσης για τις πέντε μονάδες, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο για την τοπική κοινωνία, την Αυτοδιοίκηση και τις επιχειρήσεις που ήδη εδρεύουν στη ΒΙΠΕ. Ο Σύνδεσμος επί της ουσίας, επιχειρεί να μετατρέψει τους «κατηγορούμενους» επενδυτές για τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν, σε «κατήγορους», υπεραμυνόμενοι της «περιβαλλοντικής» σημασίας των πέντε μονάδων, αλλά και εκτοξεύοντας απειλές κατά των πτηνοτρόφων και κτηνοτρόφων για τη  μέχρι σήμερα διαχείριση των αποβλήτων τους. Δεν αρκείται δε μόνο σε επισημάνσεις, αλλά καλεί την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος σε εντατικοποίηση (!) των ελέγχων για τη συμμόρφωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος τόσο στις βιομηχανίες, όσο και στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Το «κάλεσμα» αυτό προκαλεί αλγεινή εντύπωση τόσο στους 200 περίπου επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εντός της ΒΙΠΕ, όσο και στο σύνολο του πτηνοτροφικού και κτηνοτροφικού κόσμου, καθώς εκλαμβάνεται ως έμμεσος εκβιασμός για να άρουν τις αντιδράσεις τους και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες εγκατάστασης των πέντε μονάδων.  

Για τη ΒΙΠΕ η διαφωνία  
Εκείνο που προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί τα μέλη του Συνδέσμου Παραγωγών και Υποστηρικτών Έργων Βιοαερίου – που αποκλείεται να έχουν σχέση με την Ήπειρο- είναι ότι οι αντιρρήσεις που εκφράζονται,   αφορούν  αποκλειστικά  τις συγκεκριμένες μονάδες και την επιμονή του επενδυτή (ή των επενδυτών) να τις εγκαταστήσουν εντός ΒΙΠΕ, στο κέντρο του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
Όσον αφορά δε τις «υποδείξεις» για τον τρόπο επεξεργασίας των παραγόμενων σήμερα αποβλήτων,  υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες για ελέγχους, αλλά πέραν αυτών δεν λαμβάνουν υπόψη δύο ουσιαστικές παραμέτρους: Η μία έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι μονάδες είναι διάσπαρτες σε όλο το νομό και ως εκ τούτου το ρυπαντικό φορτίο επιμερίζεται σε μεγάλες εκτάσεις. Η δεύτερη αναφέρεται στη σταδιακή βελτίωση του τρόπου συγκέντρωσης και επεξεργασίας των αποβλήτων που προωθούν οι ίδιοι οι παραγωγοί, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η έκθεσή τους στο περιβάλλον.  

Από πού θα βρεθούν;  
Ο Σύνδεσμος που «επιχειρεί» να εμφανιστεί ως περιβαλλοντικός «σωτήρας» του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, παραθέτει και στοιχεία για τις μονάδες που δραστηριοποιούνται στο νομό, τις οποίες προφανώς σχεδιάζουν οι επενδυτές να τις εντάξουν στους προμηθευτές τους, θέτοντας μάλιστα για δεύτερη φορά ζήτημα τήρησης της κείμενης νομοθεσίας. Ωστόσο ήδη – χωρίς να έχει διαψευστεί- δύο από τις μεγαλύτερες μονάδες, ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός και η ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ ΑΒΕΕ, δεν έχουν συμφωνήσει για μελλοντική συνεργασία με τις εν λόγω μονάδες βιοαερίου, σχεδιάζοντας δικές τους. Οπότε, το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί παραμένει:  Στην περίπτωση που ισχύουν τα ανωτέρω, από πού θα προέλθουν απόβλητα για τη λειτουργία των πέντε μονάδων; Στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος δεν παραλείπει να αφήσει και αιχμές κατά Περιφέρειας και Δήμου Ζίτσας, χαρακτηρίζοντας «αναίτια την αντίδρασή τους», «τη στιγμή που τα εν λόγω βιοαέρια λύνουν περιβαλλοντικά ζητήματα».
Εκείνο που και από την ανακοίνωση αυτή ανακύπτει, είναι προς τι τόση επιμονή για την εγκατάσταση των πέντε μονάδων εντός της ΒΙΠΕ…
με πληροφορίες από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ


Η επιστολή του Συνδέσμου Παραγωγών και Υποστηρικτών Έργων Βιοαερίου 
Τις απόψεις του σχετικά με τις αντιδράσεις για την αδειοδότηση των πέντε μονάδων παραγωγής βιοαερίου «BIOENERSY PLANTS Μ.I.Κ.Ε.», «KIEFER ΤΕΚ Ε.Π.Ε», «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Μ.Ι.Κ.Ε.», «BIOKOMPOST ENERGY Μ.Ι.Κ.Ε» και «ΒΙΟΜΕΤΗΑΝΕ Μ.Ι.Κ.Ε.» στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, του Δήμου Ζίτσας, γνωστοποιεί με επιστολή του προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Υποστηρικτών Έργων Βιοαερίου.
Η επιστολή του ΣΠΕΒ κοινοποιείται επίσης στον ΓΓ του ΥΠΕΝ Μ. Βερροιόπουλο και το ΥΠΑΑΤ.

Αναλυτικά, η επιστολή του Συνδέσμου Παραγωγών και Υποστηρικτών Έργων Βιοαερίου έχει ως εξής:

"Με την παρούσα επιστολή ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Υποστηρικτών Έργων Βιοαερίου (ΣΠΕΒ) επιθυμεί να γνωστοποιήσει και επισημάνει τις απόψεις του σχετικά με τις αντιδράσεις για την αδειοδότηση των πέντε μονάδων παραγωγής βιοαερίου «BIOENERSY PLANTS Μ.I.Κ.Ε.», «KIEFER ΤΕΚ Ε.Π.Ε», «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Μ.Ι.Κ.Ε.», «BIOKOMPOST ENERGY Μ.Ι.Κ.Ε» και «ΒΙΟΜΕΤΗΑΝΕ Μ.Ι.Κ.Ε.» στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, του Δήμου Ζίτσας.

Ο ΣΠΕΒ εκπροσωπώντας τα μέλη του, στηρίζει την υλοποίηση μονάδων βιοαερίου οι οποίες παρεμβάλλονται στα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων δημιουργώντας σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Πρόκειται για μονάδες οι οποίες αξιοποιούν τα παραγόμενα απόβλητα πτηνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων μειώνοντας το ρυπαντικό τους φορτίο και την αλόγιστη διάθεσή τους σε εδαφικούς και υδάτινους αποδέκτες. Πρόκειται για μονάδες που βοηθούν στην μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, τη μείωση των οσμών και της οπτικής ρύπανσης, με τελικό προϊόν το υγρό και στερεό λίπασμα που προκύπτει από τη διαδικασία της αναερόβιας χώνευσης.

Σε δεύτερη φάση από τα έργα βιοαερίου προκύπτουν και οικονομικά οφέλη στην περιοχή εγκατάστασης μιας και δημιουργούνται θέσεις εργασίας και τοπική ανάπτυξη στην μικροοικονομία της περιοχής. Πρόκειται για έργα που συμβάλλουν στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και με την κατασκευή να γίνεται κυρίως από ελληνικές εταιρείες, ένα μεγάλο μέρος της επένδυσης επιστρέφει στη χώρα. 

Επιστρέφοντας στο περιβαλλοντικό κομμάτι, μιας και οι περισσότερες αντιδράσεις κινούνται γύρω από την διαθεσιμότητα της α’ ύλης και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η διαχείριση όλων αυτών των ποσοτήτων στη περιοχή της ΒΙ.ΠΕ., ερχόμαστε να επαναλάβουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και τα παραγόμενα αυτών απόβλητα από το νομό Ιωαννίνων είναι ικανά να τροφοδοτήσουν τα εν θέματι έργα βιοαερίου. Σύμφωνα επίσης, με τα στοιχεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, για το έτος 2016, μόνο στους Δήμους Ζαγορίου, Ζίτσας και Ιωαννιτών οι οποίοι χωροθετούνται σε ακτίνα μικρότερη των 0χλμ από την ΒΙ.ΠΕ., καταγράφηκαν περισσότερα από 9.000 βοοειδή, 500 χοιρομητέρες και 21.000.000 ορνιθοειδή. 

Το παραπάνω ζωικό κεφάλαιο αντιστοιχεί σε μέσες παραγόμενες ημερήσιες ποσότητες αποβλήτων ίσες με 250 m3 από τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και 1400 m3 από τις πτηνοτροφικές. Οι πέντε λοιπόν, αυτές μονάδες βιοαερίου έρχονται να δώσουν τη λύση στην έλλειψη ικανού απορρυπαντή για το λεκανοπέδιο του νομού. Τεχνολογικά για το σύνολο της ισχύς θα αδρανοποιηθούν μόλις το 50% της διαθέσιμης πρώτης ύλης του λεκανοπεδίου. Το υπόλειμμά από την επεξεργασία αναερόβιας χώνευσης νοείται σαν εδαφοβελτιωτικό και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία 889/2008 μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε βιολογικές καλλιέργειες.

Επίσης λόγω του κορεσμού δικτύου του υποσταθμού Ιωαννίνων μόνο με την επιτυχή κατασκευή των ανωτέρω έργων θα πραγματοποιηθεί ενίσχυση των υφιστάμενων δικτύων και του εν λόγω υποσταθμού.

Στον αντίποδα της παραπάνω συλλογιστικής και με τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στο νομό να ξεπερνούν τις 350 για βοοειδή, τις 100 για χοιροειδή, τις 5.000 για αιγοπροβατοειδή και τις 5.000 για πουλερικά, ερχόμαστε ως ΣΠΕΒ να αναρωτηθούμε και να ζητήσουμε πόσες από αυτές τις εκμεταλλεύσεις πληρούν τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας και των υγειονομικών διατάξεων περί των όρων ιδρύσεων και λειτουργίας πτηνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων; 

Πόσες από τις πτηνο- κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του νομού Ιωαννίνων επεξεργάζονται και πως τα παραγόμενα απόβλητά τους; Σε τι βαθμό τηρούνται οι όροι περί ύψους ρυπαντικού φορτίου των επεξεργασμένων αποβλήτων πριν τη διάθεσή τους;

Παρόμοιες ερωτήσεις έρχονται να συνταχθούν και για τις βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων (π.χ. τυροκομεία, μονάδες επεξεργασίας γάλακτος κλπ). Τηρούνται τα standards και οι προδιαγραφές ποιότητας λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων για τη διάθεσή τους;

Καλούμε την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να εντατικοποιήσει τους ελέγχους και τις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις με σκοπό την επίτευξη της συμμόρφωσης με την περιβαλλοντική νομοθεσία και την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος τόσο στις βιομηχανίες όσο και στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Σκοπός των παραπάνω ερωτημάτων και κυρίως της παρούσας επιστολής είναι να επισημανθεί ο ρόλος των μονάδων βιοαερίου σε περιοχές με έντονη πτηνο- κτηνοτροφική δραστηριότητα, ως ενδιάμεση επεξεργασία η οποία παρεμβάλλεται στα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, δίνοντας λύσεις στα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη της επεξεργασίας. Θεωρούμε αναίτια την αντίδραση της περιφέρειας Ιωαννίνων και του δήμου Ζίτσας τη στιγμή που τα ενλόγω βιοαέρια λύνουν περιβαλλοντικά ζητήματα. 

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία είμαστε στη διάθεσή σας".