Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

“Έφτασε” σε Πρέβεζα, Πάργα και Ζηρό το Εθνικό Κτηματολόγιο

Σε... αναζήτηση συμβολαίων και λοιπών τίτλων κυριότητας χιλιάδες ιδιοκτήτες.  Το κόστος 35 € ανά δικαίωμα
Υπόχρεοι υποβολής δικαιολογητικών είναι οι κάτοικοι των περιοχών στις οποίες δεν έχει γίνει η συγκεκριμένη διαδικασία και για την Π.Ε της Πρέβεζας είναι πολλές αφού η κτηματογράφηση έχει ολοκληρωθεί μόνο στον προ Καποδιστριακό Δήμο Πρέβεζας, στο Θεσπρωτικό και στην Φιλιππιάδα (εκεί δηλαδή όπου λειτουργούσαν κτηματολογικά γραφεία).
Στις υπόλοιπες περιοχές (νυν τοπικές κοινότητες Πρέβεζας, Λούρου, Καναλίου, Ζηρού ) αλλά και στον Δήμο της Πάργας η κτηματογράφηση θα γίνει από...
Οκτώβριο έως και Ιανουάριο και αναμένεται να είναι κάθε άλλο παρά εύκολη διαδικασία. Αιτία, η έλλειψη συμβολαίων ή άλλων τίτλων κυριότητας για πολλά από τα ακίνητα που υπάρχουν στα χωριά αλλά και οι πολλοί συνιδιοκτήτες οι οποίοι θα πρέπει τώρα να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία που κατέχουν αφού σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να χαρακτηριστεί δημόσια και να την χάσουν.
Έτσι από 30 Οκτωβρίου του 2018 έως 30 Ιανουαρίου του 2019 θα διαρκέσει η υποβολή των δικαιολογητικών των ιδιοκτητών στους Δήμους Πρέβεζας, Πάργας και Ζηρού για την ένταξή τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει εμπράγματο ή εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο υποχρεούται να υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα, υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχει ο ιδιοκτήτης ακινήτου, ο οποίος έχει κυριότητα (πλήρη ή ψιλή), και κάθε δικαιούχος επικαρπίας και προσωπικής ή πραγματικής δουλείας (οποιουδήποτε περιεχομένου), ο δικαιούχος εμπράγματης ασφάλειας, κατάσχεσης, εγγραπτέας αγωγής, εγγραπτέας μίσθωσης (χρονομεριστική, χρηματοδοτική, υπερενναετής) και κάθε άλλου εγγραπτέου δικαιώματος σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν.2308/1995, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και όσοι διαχειρίζονται ξένη περιουσία (πχ εκκαθαριστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, διαχειριστής ακινήτου κ.λ.π.)
Το τέλος κτηματογράφησης έχει δύο σκέλη, ένα σταθερό, που είναι 35 € ανά δικαίωμα, και ένα αναλογικό 1‰ επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Ειδικότερα, στις περιοχές όπου αρχίζει η κτηματογράφηση οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν το ποσό των 35 ευρώ ανά δικαίωμα στην αρχή της διαδικασίας κτηματογράφησης κατά την υποβολή της δήλωσης. Αν κάποιος έχει δικαίωμα σε τρία ακίνητα, θα καταβάλει δηλαδή 35 ευρώ για κάθε ακίνητο. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως, αν σε ένα ακίνητο υπάρχουν πολλοί συνδικαιούχοι, θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις και να πληρώσουν όλοι από 35 ευρώ.
Όσον αφορά τους βοηθητικούς χώρους, δηλαδή αποθήκες, γκαράζ, καταβάλλεται τέλος κτηματογράφησης 20 ευρώ. Σημειώνεται πως το τέλος αυτό καταβάλλεται μόνο αν οι χώροι αυτοί είναι αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν ποσοστό συγκυριότητας στο οικόπεδο και δεν είναι παρακολουθήματα του διαμερίσματος.


Για αγροτικές περιοχές
Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εγγραπτέο δικαίωμα σε περισσότερα του ενός ακίνητα καταβάλλουν πάγια τέλη για μόνο δύο εγγραπτέα δικαιώματα, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού αυτών.
Το αναλογικό τέλος καταβάλλεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης από τους κυρίους ή επικαρπωτές και καθορίζεται σε ποσοστό 1‰ επί της πέραν των 20.000 ευρώ αξίας του ακινήτου, που θα προκύπτει από την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τον όροφο. Στην περίπτωση συνδικαιούχων οι 20.000 εξαιρούνται για καθέναν συνδικαιούχο.