Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Οκτώβριο του 2019 και με απλή αναλογική οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση

Σκουρλέτης: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από συνθέσεις και συμφωνίες και όχι από μονοπαραταξιακές λογικές»
Αποφασισμένη να εφαρμοστεί η απλή αναλογική στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές εμφανίζεται η κυβέρνηση με τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη να ετοιμάζεται για την κατάθεση σχεδίου Νόμου στη Βουλή. 
Το αργότερο αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Πάνος Σκουρλέτης δίνει προς διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο. Θεσπίζεται...
επόπτης νομιμότητας, προβλέπεται “κατηγοριοποίηση” των δήμων, το πράσινο περνάει στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, ενώ οι Δήμοι θα μπορεί να συστήνουν υπηρεσίες ειδικού σκοπού στον τομέα της κοινής ωφέλειας
Αποσυνδέονται από τις ευρωεκλογές οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατίθεται σε διαβούλευση τέλη της εβδομάδας που διανύουμε ή το αργότερο αρχές της ερχόμενης.
Οι εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες πλέον θα διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, αντί για πέντε που πραγματοποιούνται τώρα, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, όπως προβλέπει ο νόμος Ραγκούση. Έτσι, αντί για τις 26 Μαΐου 2019, θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019. Πιθανότερες ημερομηνίες μάλιστα είναι η 13η και -εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος- η 21η Οκτωβρίου του νέου έτους, ενώ με ειδικό νόμο θα παραταθεί η θητεία των νυν δημάρχων και περιφερειαρχών έως το τέλος του 2019, οι δε επόμενοι θα αναλάβουν από την 1η Ιανουαρίου του 2020, αντί της 1ης Σεπτεμβρίου του 2019.
Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και συνεπώς οι έδρες θα μοιράζονται αναλόγως με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, ενώ για την εκλογή του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη απαιτείται 50%+1 των ψήφων, ποσοστό που αν δεν συγκεντρώνεται στον πρώτο γύρο θα διεξάγεται δεύτερος γύρος μεταξύ των δυο πρώτων της πρώτης Κυριακής.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών θεσπίζει επόπτη εργασίας, ο οποίος θα λάβει τις αρμοδιότητες για τον έλεγχο νομιμότητας από την αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση, ενώ θα “κατηγοριοποιεί” τους δήμους (π.χ. νησιωτικοί, ορεινοί, αγροτικοί) ώστε να προγραμματίζονται περισσότερο “στοχοποιημένες” πολιτικές.
Επίσης, το πράσινο περνάει στις ανταποδοτικές υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης, ενώ οι Δήμοι θα μπορούν π.χ. να συστήνουν εταιρείες ειδικού σκοπού στον τομέα της κοινής ωφέλειας, όπως π.χ. για παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών ή για το φυσικό αέριο.

Μητσοτάκης: «Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία»
Με δήλωση του, στην aftodioikisi.gr ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος, είτε πρόκειται για την αυτοδιοίκηση. Δεσμεύομαι ότι αυτός ο νόμος θα αλλάξει και καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές εκλογές , ο δήμαρχος θα μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις του με βάση την εντολή που έλαβε από τους πολίτες»
Παράλληλα ,  αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι «κεντρικός πυλώνας» για τη  διακυβέρνηση της χώρας και εξαπολύοντας «πυρά» προς την κυβέρνηση, σημειώνει ότι «αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα» προσπαθεί να «προκαλέσει χάος».
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί κεντρικό πυλώνα στο σχέδιο μου για τη διακυβέρνηση της χώρας. Σε όλη την Ευρώπη πλέον οι δήμοι αποκτούν άμεση πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία με ανάλογες αρμοδιότητες και ευθύνες.
Οι εκλεγμένοι στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι οι άμεσοι εκπρόσωποι των πολιτών που γνωρίζουν, και επιλύουν άμεσα βασικά τοπικά προβλήματα. Είναι προτεραιότητα μου να ενισχύσω τις δυνατότητες και τα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους για να εκπληρώσουν την αποστολή τους.
Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί και την αυτοδιοίκηση αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα ,σε μια προσπάθεια να προκαλέσει χάος για να περιορίσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη συντριπτική ήττα της.
Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος, είτε πρόκειται για την αυτοδιοίκηση. Δεσμεύομαι ότι αυτός ο νόμος θα αλλάξει και καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές εκλογές , ο δήμαρχος θα μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις του με βάση την εντολή που έλαβε από τους πολίτες.»

Απλή αναλογική: Επίθεση Σκουρλέτη σε Μητσοτάκη για τη δήλωσή του
«Η διαιώνιση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος σε ό,τι αφορά στην Αυτοδιοίκηση, αλλοιώνει τους τοπικούς συσχετισμούς και φιμώνει αυτοδιοικητικές δυνάμεις, το εκλογικό μέγεθος των οποίων περιορίζεται δυσανάλογα με την κοινωνική αποδοχή τους»
Ολομέτωπη επίθεση εναντίον του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκης, εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το θέμα της απλής αναλογικής.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σκουρλέτης, σε γραπτή δήλωση του, σημειώνει:
«Η νέα επίθεση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην απλή αναλογική καταδεικνύει απλώς την εμμονή του ίδιου και του κόμματός του στη διαιώνιση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος που, σε ό,τι αφορά στην Αυτοδιοίκηση, αλλοιώνει τους τοπικούς συσχετισμούς και φιμώνει αυτοδιοικητικές δυνάμεις, το εκλογικό μέγεθος των οποίων περιορίζεται δυσανάλογα με την κοινωνική αποδοχή τους.
Το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών εξασφαλίζει στον πρώτο συνδυασμό το 60% των εδρών, ανεξαρτήτως του ποσοστού που λαμβάνει. Εάν το σύστημα αυτό εφαρμοζόταν στις εθνικές εκλογές, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 180 βουλευτές. Τέτοιο είναι το μέγεθος της αλλοίωσης.
Παρά τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης για την πρόθεσή του να ενισχύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γεγονός είναι ότι πάντα την εχθρεύονταν, στη βάση μιας συγκεντρωτικής αντίληψης για το Κράτος. Γι’ αυτό και η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας εναντιώθηκε σε όλες τις μεταρρυθμιστικές απόπειρες που προηγήθηκαν. Ο ίδιος προσωπικά, διέλυσε τη Δημοτική Αστυνομία, απέλυσε τους σχολικούς φύλακες και σήμερα εγγυάται την υποστελέχωση των ΟΤΑ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί στο διηνεκές, ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες, ο κανόνας του 1 προς 5 στη σχέση προσλήψεων/αποχωρήσεων στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από συνθέσεις και συμφωνίες και όχι από μονοπαραταξιακές λογικές».