Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018

Ερυθρός Σταυρός: Τέλος από πρόεδρος ο Αυγερινός και το ΔΣ, αναμένονται οι αλλαγές και στα Περιφερειακά Τμήματα

Από το 2008 μέχρι σήμερα η ετήσια επιχορήγηση υπέρ του ΕΕΣ ξεπερνά τα 12 εκατ. € - Πανελλήνια Κίνηση Ερυθροσταυριτών: «Νέα εποχή, μεγάλη μέρα σήμερα» 
Τέλος εποχής από χθες στη διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς με την απόφαση 440/2018 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών παύει η διοίκηση του μη εκλεγμένου προέδρου Αντώνη Αυγερινού.
Η απόφαση, που δημοσιεύτηκε επιβεβαιώνει τα ρεπορτάζ επί σειρά μηνών και αναδεικνύει όλες τις περιγραφείσες παθογένειες, οι οποίες έχουν προκαλέσει μεγάλες συγκρούσεις στο εσωτερικό του Ερυθρού Σταυρού.
Όπως αναφέρει η απόφαση...
η επί τέσσερα χρόνια έλλειψη της τακτικής διοίκησης προκάλεσε τη δυσλειτουργία του σωματείου και επηρέασε δυσμενώς τη διασύνδεσή του με τη Διεθνή Ομοσπονδία Κοινοτήτων του Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, κάνοντας ορατό τον κίνδυνο αποβολής του ελληνικού τμήματος.

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια η προσωρινή διοίκηση δεν περιορίστηκε στις αρμοδιότητές της, αλλά προέβη σε ενέργειες που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης ή της τακτικής διοίκησης του σωματείου.
Συγκεκριμένα προέβη σε αλλαγές διοικητικών συμβουλίων περιφερειακών τμημάτων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σε τοποθέτηση νέων μελών και προέδρων των τμημάτων αυτών, σε μετακινήσεις προσωπικού και επιβολή ποινών σε εθελοντές, που ισοδυναμούν με μόνιμη απομάκρυνσή τους.

Επίσης κατά παράβαση του νόμου και του καταστατικού του σωματείου, διαπιστώθηκε πως η διοίκηση Αυγερινού προέβη στη διαγραφή περίπου 1.000 μελών και στην εγγραφή 8.000-10.000 νέων μελών. Επιπλέον η προσωρινή διοίκηση όφειλε να προκηρύξει εκλογές για την ανάδειξη τακτικής διοίκησης και δεν το έπραξε.

Ο νυν πρόεδρος του Περιφ. Τμήμ. Ιωαννίνων
του Ερυθρού Σταυρού κ. Νικ. Γερασιμίδης
Προέκυψε συνεπώς ότι η έλλειψη διοίκησης ή σε κάθε περίπτωση η μη αποτελεσματική διοίκηση λειτούργησε επιζήμια για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας στο μέτρο που αυτές επηρεάζονται από τη διασύνδεση του ΕΕΣ με τη Διεθνή Ομοσπονδία. 
Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2008 μέχρι σήμερα η ετήσια επιχορήγηση υπέρ του ΕΕΣ ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ.

Το δικαστήριο έκρινε πως δεν πρέπει να παραταθεί η θητεία των μελών της προσωρινής διοίκησης του σωματείου, η πλειονότητα των οποίων δεν μπόρεσε επί τέσσερα έτη να εκπληρώσει τα καθήκοντα που ανατέθηκαν σε αυτήν και να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του σωματείου.

Ως αποτέλεσμα της απόφασης ορίστηκε νέα προσωρινή διοίκηση 20 ατόμων, μεταξύ των οποίων ο Χαράλαμπος Γεωργακόπουλος, επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο Δημήτρης Παπαπετρόπουλος, επίτιμος αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο δικηγόρος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος και η Μαρία Ντανιέλλα Μαρούδα, επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου.
Η προσωρινή διοίκηση υποχρεώνεται να συγκαλέσει γενική συνέλευση των μελών του σωματείου για τη διενέργεια αρχαιρεσιών προς ανάδειξη του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου και των λοιπών καταστατικών οργάνων εντός προθεσμίας τεσσάρων μηνών.
πληροφορίες από efsyn.gr

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ
«ΔΙΟΡΙΖΕΙ προσωρινή διοίκηση του σωματείου με την επωνυμία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, αποτελούμενη από είκοσι (20) τακτικά μέλη και ειδικότερα από τους:
1) Χαράλαμπο Γεωργακόπουλο του Δημητρίου, επίτιμο Πρόεδρο του Αρείου Πάγου
2) Παναγιώτη Μεντζελόπουλο, συνταξιούχο διευθυντή καταστήματος τραπέζης
3) Παναγιώτη Ανδρικόπουλο του Σπυρίδωνα, δικηγόρο Αθηνών
4) Χριστίνα Χαρατσάρη-Βαληνάκη, δικηγόρο Αθηνών
5)Σεραφείμ Σεφεριάδη του Προδρόμου, επίτιμο Πρόεδρο Εφετών
6) Δημήτριο Παπαπετρόπουλο. επίτιμο Αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
7) Αντώνιο Πετιμεζά ή Πετμεζά του Γκολφίνου, πλοίαρχο Π.Ν.
8) Αικατερίνη Τούτουζα, αρχιτέκτονα μηχανικό
9)Νικόλαο Οικονομόπουλο, πανεπιστημιακό ιατρό
9) Παναγιώτη Ρουπή του Νικολάου, επίτιμο Αντιπρόεδρο Αρείου Πάγου
10)Αναστάσιο Κουζούπη, επίκουρο καθηγητή Νευρολογίας
11)Άννα Τάγκα του Ελευθερίου, ιατρό δερματολόγο επιμελήτρια Α’- Γ.Ν.Α. Συγγρού
12) Εμμανουήλ Μουζάκη, δικηγόρο Αθηνών
13) Χρήστο Κουτσονάσιο, δικηγόρο Αθηνών
14) Αθανάσιο Μήτσιου, υπάλληλο του Τμήματος Πληροφορικής και Οργάνωσης στο ΓΝΑ «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο»
15)Παναγιώτα Νικολοπαύλου;. πτυχιούχο Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
16) Μαρούδα Μαρία Ντανιέλλα, επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου
17) Αλέξανδρο Αλεξανδρή, επίτιμο πρέσβη
18) Μαριέττα Προβοπούλου, πτυχιούχο δημόσιας υγείας
19) Ιωάννη Χαραλαμπάκη, υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου Κρήτης
20) Δημήτριο Μπαύτλη του Θεοφάνη, ιατρό, κάτοικο Θεσσαλονίκης,


καθώς και από έξι (6) αναπληρωματικά μέλη, αποτελούμενα από τους:   
1) Γεώργιο Ηλιάδη, καθηγητή Πανεπιστημίου
2) Φώτιο Καύμενάκη του Αναστασίου, επίτιμο Αρεοπαγίτη,
3) Γρηγόρη Λέων του Δημητρίου, πρόεδρο ιατροδικαστικής εταιρίας
4)Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, καθηγητή Νομικής
5) Αλέξιο Θεοδωρόπουλο του Σωκράτη, δικηγόρο Αθηνών
6) Δέσποινα Ατταλιάλη, υπάλληλο ΕΦΚΑ»

Δείτε πιο κάτω όλη την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Κίνησης Ερυθροσταυριτών     (link)

«ΕΕΣ: Τέλος η εποχή Αυγερινού.  Σήμερα η μεγάλη μέρα…

Από τις 11/12/2107 που εκδικάστηκε η αίτηση του Υπουργείου Υγείας για αντικατάσταση της Διοίκησης του ΕΕΣ  μέχρι και τις 8/2/2018 που βγήκε η απόφαση η Πανελλήνια Κίνηση Ερυθροσταυριτών κράτησε μια διακριτική στάση αναμένοντας την απόφαση του Δικαστηρίου. Αυτό μας επέβαλε η ηθική μας αλλά και ο σεβασμός μας προς την Ελληνική Δικαιοσύνη. 

Ο κατ’ επανάληψη προσωρινός πρόεδρος του ΕΕΣ κ. Αυγερινός στο διάστημα αυτό δεν σεβάστηκε τίποτα. Συσπειρώνοντας γύρω του μια ομάδα πιστών και υπάκουων “συνεργατών” του έκανε συνεχώς ανούσιες δράσεις, κυριολεκτικά πανηγύρια, για να μη λείπει καμιά μέρα η φωτογραφία του από τα δελτία τύπου που εξέδιδε.

Δράσεις ή εκδηλώσεις που γίνονται επί σειρά ετών τις παρουσίαζε σαν καινοτόμες δικές του δράσεις, προτάσεις που τις είχε θαμμένες σε κάποια συρτάρια τις υλοποιούσε σαν πρωτοποριακές ιδέες του, μοίραζε θέσεις και βράβευε όποιον τον προσκυνούσε ονομάζοντας τα «αναγνώριση υπηρεσιών». Μέχρι και το τηλεκατευθυνόμενο ναυαγοσωστικό ρομπότ EMILY το οποίο πριν δυο περίπου χρόνια δώρισε η κατασκευάστρια εταιρία (1 στον ΕΣ και 1 στο Λιμενικό) το παρουσίασε σαν νέο δικό του απόκτημα στις 26 Ιανουαρίου υποτιμώντας την νοημοσύνη μας. 
Με λίγα λόγια το δίμηνο της αναμονής της απόφασης προσπάθησε με καθημερινές φιέστες είτε να δημιουργήσει πλασματικές εντυπώσεις στον κόσμο είτε να επηρεάσει την Δικαιοσύνη παρουσιάζοντας «έργο». 
Η διάλυση ολόκληρων τμημάτων και το καθεστώς τρομοκρατίας που επέβαλε  είναι το μοναδικό «έργο»  του εκδιωχθέντος αποτυχημένου τ. προέδρου. Αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά το σκεπτικό της απόφασης με το οποίο απομακρύνθηκε από το ΕΕΣ. Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει: “Κατά την επικρατήσασα στην επιστήμη και στη νομολογία -γνώμη, παρά την εκκρεμοδικία της αγωγής ακυρώσεως της απόφασης της Γενικής .Συνέλευσης της 26-04-2015, με την οποία κυρώθηκε το τροποποιημένο καταστατικό του σωματείου., η προσωρινή διοίκηση -όφειλε να προκηρύξει τη διενέργεια .εκλογών για την ανάδειξη τακτικής διοίκησης του σωματείου, βάσει ταυ παλαιού και ισχύοντος .καταστατικού, σύμφωνα και με την εντολή που έλαβε από τις πιο πάνω αποφάσεις που διόρισαν αυτές (βλ. σχετ. ΕφΑΘ 4773/19.96). Κατά τα προεκτεθέντα, έχει ήδη εκδοθεί η με αριθμό 11215/01-12-2017 απόφαση ταυ  Μονομελούς  Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία κηρύχθηκε άκυρη η από 26-04-2017 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» κατά το τμήμα που ακυρώνει τα άρθρα 7 περ.β΄, 8, 9 παρ. 8, 10 παρ .4, 11 παρ. 1 και 30 του από 26-04-2015 καταστατικού του σωματείου αυτού. Την απόφαση αυτή διαβεβαίωσε την Επιτροπή Διαμεσολάβησης και Συμμόρφωσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου ότι θα σεβαστεί  ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης, Αντώνιος Αυγερινός, προκείμενου να γίνουν οι αρχαιρεσίες ανάδειξης του τακτικού διοικητικού συμβουλίου, τις οποίες, η εν λόγω Επιτροπή εξέφρασε την επιθυμία να γίνουν μέχρι 08-03-2018. Βάσει των πραγματικών αυτών περιστατικών, κατά την κρίση αυτού του Δικαστηρίου., δεν πρέπει να παραταθεί η θητεία των μελών της προσωρινής διοίκησης του σωματείου, η πλειονότητα των οποίων δεν μπόρεσε επί τέσσερα περίπου έτη να εκπληρώσει τα καθήκοντα που ανατέθηκαν σ; αυτήν και να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του σωματείου, σύμφωνα και με τις εντολές της Επιτροπής Διαμεσολάβησης και Συμμόρφωσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Ακόμη και με μετά από αυτή την εξέλιξη όμως για λόγους αξιοπρέπειας αντί να ηρεμήσει συνεχίζει να προκαλεί με φιέστες. Έκανε "θριαμβευτική" εμφάνιση και ορκωμοσία στο Κιλκίς κυκλοφορεί ακόμη ξεδιάντροπα  με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτό είναι τακτική ή κάποιο βαθύτερο εσωτερικό πρόβλημα του. Ξέρουμε όμως ότι είναι άκομψο και προκλητικό. Νόμιμο είναι σίγουρα μια και η νέα Διοίκηση δεν ανέλαβε ακόμη καθήκοντα. Αυτό θα γίνει σύμφωνα με πληροφορίες μας σήμερα Τρίτη 13 Φεβρουαρίου. Ηθικό είναι όμως; Όχι. Αλλά τι ήταν ηθικό τα τελευταία δυο χρόνια; Οι αποκεφαλισμοί; Η τρομοκρατία; Η παράτυπες ή και παράνομες αποφάσεις και αναθέσεις;

Θα πρέπει όλοι οι υποτακτικοί του και κυρίως ο ίδιος να χωνέψουν πως η «εποχή Αυγερινού» πέρασε ανεπιστρεπτί.

Υπάρχουν ένα-δυο θεματάκια που δεν νομίζουμε ότι είναι πρόβλημα. Το πρώτο είναι κάποιοι οσφυοκάμπτες που λένε “ναι σε όλα” σε όποιον είναι πιο πάνω απ’ αυτούς. Ήδη άρχισαν οι πρώτες φωνές, «επιτέλους εκλογές» και «στηρίζουμε την νέα διοίκηση», από ανθρώπους που αναρριχήθηκαν σε θέσεις λόγω της υποταγής τους στο καθεστώς Αυγερινού το οποίο έκανε τα πάντα για να μη γίνουν εκλογές ή να γίνουν παράνομα κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του.

Το άλλο θέμα που – πιθανόν – να μας απασχολήσει είναι οι συγγενείς, κουμπάροι και φίλοι που είναι διορισμένοι σε όλη την Ελλάδα. Αν υπηρετήσουν την Ερυθροσταυρική ιδέα κανένα πρόβλημα. Αν όμως θελήσουν να παίξουν τον ρόλο του «σαμποτέρ» στην όποια διορισμένη ή εκλεγμένη διοίκηση να ξέρουν ότι έχουν γνώση οι φύλακες.

Επίσης να γνωρίζουν όλοι ότι οι εκατοντάδες Εθελοντές που δεν συμμετέχουν στα τμήματα τους γιατί κουράστηκαν, αηδίασαν ή απογοητεύθηκαν είναι έτοιμοι να επανέλθουν και να ζωντανέψουν πάλι τμήματα όπως αυτά της Τρίπολης, των Ιωαννίνων, της Λάρισας, κλπ. Τέλος πια τα τμήματα των 2 ή 8 ή 12 Εθελοντών. 

Θα επανέλθουν όλοι αυτοί που έχουν σαν ιδανικό τους την προσφορά στον συνάνθρωπο και ο ΕΣ θα αρχίσει πάλι να προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες και όχι φιέστες για φωτογράφους και δημοσιογράφους.

Υπάρχει το θέμα των άδικα ή παράνομα τιμωρημένων το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει με προσοχή η νέα προσωρινή Διοίκηση. Ήδη υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους παράνομα αποκεφαλισμένους. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο ΕΣ δεν θα στερηθεί τις υπηρεσίες έμπειρων στελεχών που έχουν σαν σημαία τους τα Ερυθροσταυρικά ιδεώδη.

Με την ελπίδα αλλά και την πίστη ότι η νέα προσωρινή Διοίκηση θα συνέλθει σήμερα σε σώμα χωρίς προβλήματα και  θα βγάλει τον Ερυθρό Σταυρό από το σημερινό τέλμα περιμένουμε τις εξελίξεις αλλά παραμένουμε σε επιφυλακή…

Η Συντονιστική Επιτροπή της Π.Κ.Ε. 
Τάσος Βασιλείου (Λάρισα)
Μάρθα Βουγιούκα (Θεσσαλονίκη)  
Κώστας Τσάγκας (Ιωάννινα) 
Σέργιος Βαλασιάδης (Πειραιάς) 
Πόλα Κουρέτσιου (Λάρισα)  
Χριστόφορος Λάσκαρις (Κέρκυρα) 
Χρήστος Κοκκίνης) (Τρίπολη)»  

Η απόφαση του δικαστηρίου