Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Η Ήπειρος λέει «ΟΧΙ» στα σκουπίδια της Κέρκυρας

Η Κέρκυρα θέλει να στείλει 5.000 τόνους στον ΧΥΤΑ Ελληνικού και να μη λειτουργήσει το δικό της στη Λευκίμη!!!
ΣΠ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Ν. Ιωαννίνων): Ας χρησιμοποιήσουν τη Λευκίμμη -  «Όχι» από Καρβουνάρι - Βλαχέρνα, αλλά και Δυτ. Μακεδονία
Μόνο με… δύσκολες αποφάσεις όπως αυτές που χρειάστηκε να πάρει παλιότερα η Ήπειρος, θα λύσει το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων της η Κέρκυρα, καθώς καμία γειτονική περιοχή δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί στους ΧΥΤΑ της χιλιάδες τόνους σκουπιδιών φερμένων απ’ το νησί των Φαιάκων!
Αρνητικός στο ενδεχόμενο να φτάσουν αυτά στο Ελληνικό εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος υποδεικνύοντας ως λύση...
τον ΧΥΤΑ της Λευκίμμης που παραμένει κλειστός λόγω αντιδράσεων!
Στο μεταξύ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει με νέο νόμο να συνενώσει τους Φορείς της Ηπείρου σε έναν ενιαίο περιφερειακό σύνδεσμο, γεγονός που θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για την περιοχή μας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο αυτό πρέπει να γίνει, για πρακτικούς λόγους, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Αίτημα για Ελληνικό 
Επίσημο αίτημα προς τον ΦΟΔΣΑ Νομού Ιωαννίνων να δεχθεί στον ΧΥΤΑ του Ελληνικού 5.000 τόνους απορριμμάτων υπέβαλλε ο Δήμος Κερκυραίων, όπως αποκάλυψε χθες ο Πρόεδρος του Φορέα Σπύρος Κωνσταντόπουλος. 
Η ποσότητα αυτή θα είναι εφάπαξ, σύμφωνα με το αίτημα, προκειμένου να αντιμετωπίσει προσωρινά η Κέρκυρα το οξύτατο πρόβλημα διάθεσης των απορριμμάτων της που έχει προκύψει εξαιτίας του ότι ο δικός της ΧΥΤΑ  στο Τεμπλόνι έχει κορεστεί, ενώ εκείνος της Λευκίμμης δε λειτουργεί.

Αρνητικός ο ΦΟΔΣΑ 
Ωστόσο, δύσκολα να γίνει δεκτό το συγκεκριμένο αίτημα, για ευνόητους λόγους! Όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος «ως πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιωαννίνων θα εισηγηθώ αρνητικά στο Διοικητικό Συμβούλιο και θεωρώ ότι τελικά το σώμα απ’ το οποίο θα περάσει το αίτημα, θα αποφασίσει αρνητικά. Κατά την άποψή μου η Κέρκυρα έπρεπε ήδη να έχει λύσει το πρόβλημα με τα σκουπίδια, αφού υπάρχει ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη ο οποίος, παρότι είναι περιβαλλοντικά αδειοδοτημένος, αυτή τη στιγμή μένει ανεκμετάλλευτος. Μπορούν να τον ανοίξουν, αντί να επιλέγουν ως λύση τη μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλες Περιφέρειες εκτός νησιού»! 

Και άλλα «όχι»…
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Κερκυραίων έχει ήδη εισπράξει ένα «όχι» από τη Δυτική Μακεδονία στο αίτημα να μεταφέρει σ’ αυτήν τα απορρίμματά του, ενώ αρνητικοί είναι, όπως είπε χθες ο κ. Κωνσταντόπουλος, οι διαχειριστές των άλλων δύο Χώρων Υγειονομικής Ταφής της Ηπείρου, δηλαδή της Βλαχέρνας και του Καρβουναρίου, στους οποίους επίσης απηύθυνε ανάλογο αίτημα! 
Εξάλλου, σε πρόσφατες δηλώσεις της η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι επί μία δεκαετία και πλέον, ένα νησί σαν την Κέρκυρα δεν έχει καταφέρει να διαχειριστεί τα απορρίμματα που παράγουν οι κάτοικοι και ο τουρισμός της, ενώ ζουν από τον τουρισμό και έκανε λόγο για μεγάλο κόστος από τη μεταφορά χιλιάδων τόνων απορριμμάτων, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες επειδή ορισμένοι κωλυσιεργούν επί σειρά ετών!

Τι γίνεται στην Κέρκυρα 
Περισσότερο… χωματερή παρά ΧΥΤΑ θυμίζει σήμερα ο χώρος στο Τεμπλόνι της Κέρκυρας, ο οποίος λειτουργεί από το 2007. Πέρυσι το Ευρωδικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας για το συγκεκριμένο ΧΥΤΑ, στον οποίο ήδη από το 2010 διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας ενώ πλέον έχει κορεστεί. Βέβαια, λύση υπάρχει και δεν είναι άλλη από τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης που μπορεί να υποδεχθεί τα σκουπίδια, όμως αντιδρούν η τοπική κοινωνία, αλλά και στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ! 
Έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο της Κέρκυρας αποφάσισε ομόφωνα στην τελευταία συνεδρίασή του τη μεταφορά των σκουπιδιών από το νησί σε άλλο ΧΥΤΑ της ηπειρωτικής Ελλάδας! Μόνο που λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο…

Οι τρεις φορείς… ένας! 
Νέο σχέδιο νόμου που αφορά στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ετοιμάζει το Υπ. Περιβάλλοντος, γεγονός το οποίο ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε πολύ σοβαρό, καθώς, όπως είπε χθες, απομένει μόνο ενάμισι χρόνος ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, οπότε καλό θα ήταν όσα προβλέπει το σ/ν να ισχύσουν μετά από αυτές. 
Ωστόσο, παραδέχθηκε πως οι αλλαγές που προωθούνται για την Ήπειρο είναι θετικές, καθώς προβλέπεται η συνένωση των σημερινών τριών ΦΟΔΣΑ της περιοχής μας σε έναν ενιαίο περιφερειακό σύνδεσμο διαχείρισης στερεών αποβλήτων, κάτι που το έχουν ζητήσει και εκείνοι! 
Φυσικά, για να γίνει αυτό απαραίτητη προϋπόθεση, με βάση το νέο νομοσχέδιο, είναι να ετοιμαστούν το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων και ο ΧΥΤΥ Ηπείρου. 
«Για την Ήπειρο θεωρώ λογικό το σχέδιο του υπουργείου ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σωστά. Όμως σε άλλες περιοχές που υπάρχουν περιφερειακοί σύνδεσμοι, τους δίνει τη δυνατότητα να διασπαστούν, οπότε εκεί θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων.

Συνάντηση με Φάμελλο 
Με αφορμή το νέο νομοσχέδιο έγινε τη Δευτέρα στην Αθήνα συνάντηση του αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου με το Δίκτυο Φορέων Ελλάδος (εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. του οποίου είναι ο κ. Κωνσταντόπουλος) και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ. Εκεί τέθηκαν επί τάπητος όλοι οι προβληματισμοί. Προτάθηκε δε η ψήφιση των νόμων να πάει μετά τον Μάιο του 2019 και τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση. Πάντως, με το νέο σ/ν θα δοθούν μεγαλύτερες αρμοδιότητες διαχείρισης των απορριμμάτων στους Δήμους.