Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Στον Εισαγγελέα για Θεογέφυρο και λυματολάσπη: Μηνυτήρια αναφορά από την “Κίνηση Καθαρός Καλαμάς”

Το ερώτημα εάν «Το Θεογέφυρο έπεσε μόνο του ή από ανθρώπινη παρέμβαση και αδιαφορία;» θα κληθεί να διερευνήσει η δικαιοσύνη
Με την μηνυτήρια αναφορά που ανακοίνωσε ότι υποβάλλει η “Κίνηση Καθαρός Καλαμάς” το ζήτημα της κατάρρευσης του Θεογέφυρου “περνάει στα χέρια” της δικαιοσύνης. 
Η ευαισθησία των Ηπειρωτών για το Θεογέφυρο (χαρακτηρισμένο με την ευρύτερη περιοχή ως αρχαιολογικός χώρος) και την κατάρρευση αυτού του θαύματος της φύσης της Ηπείρου, που αποτελούσε ένα μοναδικό παγκοσμίως φυσικό γεφύρι, σημείο αναφοράς για όλη την περιοχή είναι τεράστια. Και βέβαια εάν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. 
Σημαντικά ήταν τα ερωτήματα για την Περιφέρεια Ηπείρου που είχε θέσει με το άρθρο του το newsbomb: «Ήταν ή όχι το έργο που ανέθεσε απευθείας η Περιφέρεια εντός του αρχαιολογικού χώρου; Και αν ήταν εντός είχε ενημερωθεί η Αρχαιολογία;» ρωτούσε.
Τα ερωτήματα...

«Να κόψει δηλαδή ο ανθρώπινος παράγοντας περίπου το 30% του λαιμού του Θεογέφυρου; Η Νομαρχία Ιωαννίνων, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ζίτσας, ποιος;», καθώς και άλλα είχαν τεθεί τόσο με το πρόσφατο άρθρο του newsbomb, όσο και με αναφορές του προέδρου του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας Μιχάλη Πασσιάκου.
Βέβαια το μνημείο αυτό της φύσης δυστυχώς "τελείωσε" και τίποτα πλέον δεν μπορεί να το επαναφέρει στη θέση του. Όμως η κατάρρευσή του, πέρα από τους πολίτες προβλημάτισε έντονα την “Κίνηση Καθαρός Καλαμάς”, η οποία με δελτίο τύπου ανακοινώνει ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της αποφάσισε σχετικά με την κατάρρευση του Θεογέφυρου «κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα Ιωαννίνων. Επίσης επιστολές καταγγελίας στο Υπουργείο Πολιτισμού και το Συνήγορο του Πολίτη καθώς και επιστολή στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα».

Στο προσωπικό του blog ο πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας Μιχάλης Πασσιάκος αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Σίγουρα έκαναν πολλά, αλλά όχι για το καλό του Θεογέφυρου.

Στα έγγραφα που σιγά-σιγά μαζεύονται, διακρίνεται η αγωνία τους για το...δρόμο και το αρδευτικό αυλάκι!

Απευθείας αναθέσεις με την μορφή του κατεπείγοντος μετά τις πτώσεις των πρανών, αλλά για τα έργα που κατασκεύασαν οι ίδιοι! Καμιά απολύτως κίνηση για το Θεογέφυρο. Μόνο σαν ονομασία της περιοχής φιγουράρει στα έγγραφα! Λες και δεν υπάρχει!

Μια φρενίτιδα έργων στην περιοχή, λες κι ήταν η...πλατεία συντάγματος. Οι εργολάβοι έτριβαν τα χέρια τους.

Ο παλιός δρόμος κατέρρευσε. Ένα ακαλαίσθητο "προστατευτικο" μονομπλόκ, άμα το αγγίξεις θα πέσεις μαζί του στο ποτάμι! 

Φαγώθηκε το βουνό και σκάφτηκε βαθύ αυλάκι για να περάσει ο αρδευτικός σωλήνας. "Ένα μήνα δούλευε το σφυρί" μου είπαν στο Λίθινο.

Και ξαφνικά ανακάλυψαν (Δεκέμβρης 2016) ότι οι καταρρεύσεις οφείλονται σε διαρροές  αρδευτικών υδάτων!!! Πάλι ο φόβος για τον δρόμο και το ...αρδευτικό δίκτυο.

Κανείς δεν σκέφτηκε μήπως αυτές οι διαρροές αρδευτικών υδάτων επηρέαζαν και το διπλανό μνημείο. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε μήπως ο αρδευτικός σωλήνας που είχαν θάψει ΠΑΝΩ στο Θεογέφυρο έχανε νερά!

Το Θεογέφυρο τελικά δεν άντεξε»


Δείτε όλο το “Δελτίο Τύπου – Αποφάσεις Δ.Σ. 17/2/2018” της Κίνησης Καθαρός Καλαμάς”
«Πολλοί φίλοι και μέλη της Κίνησης Καθαρός Καλαμάς στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. με πολλές ιδέες και προτάσεις και αγωνιστική διάθεση. Μας επισκέφτηκε μάλιστα και συνεργείο της ΕΤ3 όπου βιντεοσκόπησε αποσπάσματα της συζήτησης και πήρε συνεντεύξεις για την εκπομπή “Αντιδραστήριο”.
Φυσικά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης μονοπώλησαν τα επίκαιρα και “καυτά” θέματα της κατάρρευσης του Θεογέφυρου, της ανεξέλεγκτης απόρριψης λυματολάσπης από το Βιολογικό Ιωαννίνων σε παρακείμενα χωράφια – λόγω μη ανανέωσης της σύμβασης που έληξε στις 31/12/17 κι ακόμα δεν έχει προχωρήσει τίποτα- και βέβαια το θέμα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο που η Κίνηση έχει δηλώσει την αντίθεσή της.
Μετά την ενημέρωση από τον πρόεδρο της Κίνησης για τις τελευταίες εξελίξεις και τις ενέργειες  της Κίνησης ως τώρα ακολούθησε γόνιμη και δημιουργική συζήτηση και αποφασίστηκαν ομόφωνα τα παρακάτω:

– Σχετικά με την κατάρρευση του Θεογέφυρου κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα Ιωαννίνων. Επίσης επιστολές καταγγελίας στο Υπουργείο Πολιτισμού και το Συνήγορο του Πολίτη καθώς και επιστολή στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

– Για το θέμα της ανεξέλεγκτης απόρριψης λυματολάσπης από το Βιολογικό Ιωαννίνων σε παρακείμενα χωράφια άμεση κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα Ιωαννίνων και στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος καθώς και καταγγελία στην Υγειονομική Υπηρεσία. Επίσης να συμπεριληφθεί η καταγγελία στην αναφορά που πρόκειται να στείλει η Κίνηση Καθαρός Καλαμάς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος για την εγκληματική αμέλεια που επιδεικνύεται χρόνια τώρα όσον αφορά τη ρύπανση-μόλυνση του Καλαμά. Επίσης επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος για την υπαγωγή της Τάφρου Λαψίστας στις ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές όπως προβλέπεται από το 1ο Αναθεωρημένο Σχέδιο Λεκανών Απορροής Ποταμών για την Ήπειρο.

– Όσον αφορά την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο αποφασίστηκε η συμμετοχή της Κίνησης στη συγκέντρωση της Τρίτης 20/2 στην Αθήνα για το συντονισμό των δράσεων με σκοπό την προβολή του αγώνα κατά των εξορύξεων καθώς και η παρουσία της  στην εκδήλωση για την πίτα του Ηπειρώτη με ενημερωτικό φυλλάδιο και πανό.

– Τέλος αποφασίστηκε η ανασυγκρότηση του Δ.Σ. μετά τις επιστολές παραίτησης της Γ. Γραμματέα από τα καθήκοντά της και του δεύτερου αναπληρωματικού μέλους  του Δ.Σ. Το ανασυγκροτημένο Δ.Σ. έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Μίτσης Παναγιώτης
Αντιπρόεδρος: Τσεκούρας Αθανάσιος
Γενικός Γραμματέας: Τόλη Βαρβάρα
Ταμίας: Τάσσης Μιχάλης
Οργ. Γραμματέας: Σταύρου Γεώργιος
Εκτ. Γραμματέας: Στεργίου Κων/νος
Μέλη: Μπαλάφα Αικατερίνη, Γεώργιος Ιερέας Τζώρτζης, Πίκουλης Λάμπρος
Αναπληρωματικά μέλη: Σταύρου Άγγελος, Χαλιάσος Σταύρος

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                   Η Γραμματέας
Μίτσης Παναγιώτης         Τόλη Βαρβάρα»

(refresh 20-1-2018, 11:04)
Ο Γιάννης Ντάσκας στην ΕΡΤ για το Θεογέφυρο (20/1/2018)