Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Ομιλία Ριζόπουλου: Ουσιαστική, μεστή και συνετή σε κατάμεστη αίθουσα με ενθουσιώδες ακροατήριο - Ποιοι ήταν, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

«Οι Ηπειρώτες διψάμε για ελπίδα, οργανώνουμε τη στρατηγική μας με γνώμονα τη σύνεση και την ανιδιοτέλεια αφήνοντας πίσω τα μικροσυμφέροντα, κομματικά και μη, διαμορφώνοντας τους Νέους Ορίζοντες της Ηπείρου»
«Στέλνουμε το μήνυμα ξεκάθαρα: τα χρόνια που χάθηκαν δεν μπορούμε να τα ξανακερδίσουμε αλλά σίγουρα μπορούμε να κερδίσουμε το μέλλον» επισήμανε με έμφαση ο Σπύρος Ριζόπουλος, το βράδυ της Δευτέρας στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Grand Serai στα Ιωάννινα.
Μιλώντας ουσιαστικά, μεστά και πολύ στοχευμένα ανέπτυξε μπροστά σε ένα πολυπληθές και ενθουσιώδες ακροατήριο την...
ομιλία του με θέμα «Από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, στην “απελευθέρωση” της Ηπείρου».

Κατά την πρώτη του δημόσια ομιλία του μπροστά στους κατοίκους της γενέθλιας γης, ο Σπύρος Ριζόπουλος ξεδίπλωσε το όραμά του για τη σημερινή Ήπειρο αλλά κυρίως ανέπτυξε τους βασικούς άξονες με βάση τους οποίους μπορεί να πετύχει το σχέδιο του για μια νέα εποχή στην Περιφέρεια με τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
Ιδιαίτερα θερμά τον προσφώνησαν ο Σπύρος Βούλγαρης, καθηγητής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου, πρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Όμηρος Τσάπαλος, πολιτικός επιστήμονας - σύμβουλος στρατηγικής.

Παρουσίες
Από τις παρουσίες που ξεχώρισαν ήταν ο πρώην υπουργός Αντώνης Μπέζας, ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Σάκης Οικονόμου, 10 πρώην δήμαρχοι όπως ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, ο Βαγγέλης Πήχας, ο Κώστας Κατσανάκης, ο Σάκης Βλέτσας, ο Θωμάς Πάντος, ο Κώστας Παπαγεωργίου, ο Μπάμπης Εξάρχου, ο Δημήτρης Παππάς, ο Κώστας Παπασιώζιος, ο Γιώργος Παπαδιαμάντης.
Επίσης οι πρώην πρόεδροι ΝΟΔΕ Γιάννης Παπαθανασίου και Στάθης Νάνος, έξι μέλη της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων και αρκετά άτομα του επιχειρηματικού κόσμου.
Το ακροατήριο είχε πολιτική αναφορά κυρίως στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά με την παρουσία και αρκετών του “Κινήματος Αλλαγής” και ευρύτερα της Κεντροαριστεράς.
Γραπτό χαιρετισμό απέστειλε η παράταξη «Συμμαχία Ηπειρωτών» που είχε στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ στις εκλογές του 2014.

Χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας
«Πολλές φορές μέσα στη χρονιά που έφυγε προσπάθησα να θίξω την ανάγκη για την επανάσταση της κοινής λογικής που πρέπει να γίνει στην Ήπειρο. Μια επανάσταση που θα γίνει πρώτα από όλα στις καρδιές και το μυαλό μας. Και μια επανάσταση που μοιραία θα μας οδηγήσει προ των ευθυνών μας αλλά θα μας κάνει να απαιτήσουμε ένα διαφορετικό σήμερα για εμάς και τα παιδιά μας.»
«Συχνά επαναλαμβάνω πως ότι δεν αλλάζει πεθαίνει. Και στην Ήπειρο δεν έχει αλλάξει τίποτε.
Ρωτάω λοιπόν; Έναν αιώνα αργότερα, αναπαύονται οι νεκροί του απελευθερωτικού αγώνα με την Ήπειρο να παραμένει σταθερά η τελευταία περιφέρεια στην Ευρώπη; Με την Ήπειρο να καταγράφει ανεργία μεγαλύτερη του μέσου πανελλαδικού όρου;»
Και καταλήγοντας, άνοιξε δημόσια τα χαρτιά του για το μέλλον:
«Όλοι γνωρίζετε τις βλέψεις μου. Δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα γιατί η ζωή είναι πολύ μεγαλύτερη από εμάς. Προτάσσω τις ιδέες αυτές όχι γιατί μπορεί ψήγματά τους να ενεργοποιήσουν ώτα μη ακουόντων αλλά για να συζητηθούν, να ζυμωθούν μεταξύ μας σε επίπεδο πολιτών. Αν η ζωή μας θέλουμε να κινηθεί σε άλλους άξονες πέραν της διαχείρισης της μιζέριας. Μου είπε φίλος δήμαρχος για την πολιτική κατάσταση και τους εκπροσώπους στην Ήπειρο και ότι κλαίμε την εικοσαετία που χάθηκε. Απάντησα στον φίλο δήμαρχο «τα χρόνια που κλαις τα έχεις ήδη χάσει. Φρόντισε να μη κλάψεις και τα χρόνια που θα έρθουν». Έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε κι άλλο; Η πραγματικότητα και η στατιστική δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.
Το διακύβευμα αυτή τη στιγμή είναι να απογειώσουμε την Ήπειρο δημιουργώντας τον απόλυτο ορίζοντα.
«Στη μάχη αυτή δεν προσερχόμαστε ως στρατηγοί, ως επιτελάρχες, αλλά ως φαντάροι. Αυτός που θα την υπηρετήσει θα πρέπει να το κάνει με αυταπάρνηση, με σεβασμό στην κοινωνία και με ήθος απολογητικό. Όποιος πιστεύει ότι θα έρθει ως σωτήρας και θα κοιτάξει αλαζονικά τη δική του μακροημέρευση μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι αντοχές και ανοχές των Ηπειρωτών έχουν εξαντληθεί.
Μπιζάνι. 264. Σήμερα είμαστε πολλοί περισσότεροι.
Κι αν αναρωτηθούμε αν εκείνοι που έπεσαν νεκροί θα το ξανακάνανε εσείς που είστε εδώ ξέρετε ήδη την απάντηση. Και η απάντηση είναι ναι.
Όσο θριαμβεύει ο τραμπουκισμός σε όλες τις παρατάξεις από μία μικρή ασήμαντη μειονότητα τόσο φουντώνει εσωτερικά σε μας, τους πολλούς, ο αλτρουισμός!
Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί μας σήμερα είναι ότι όσο εκείνοι βυθίζονται στον κυνισμό τόσο οι υπόλοιποι εμείς δεν θέλουμε να πεθάνουμε πνιγμένοι μέσα σε αυτόν. Η απάντηση λοιπόν της σημερινής εκδήλωσης είναι η εξής: οι Ηπειρώτες διψάμε για ελπίδα, οργανώνουμε τη στρατηγική μας με γνώμονα τη σύνεση και την ανιδιοτέλεια αφήνοντας πίσω τα μικροσυμφέροντα, κομματικά και μη, διαμορφώνοντας τους Νέους Ορίζοντες της Ηπείρου.
Στέλνουμε το μήνυμα ξεκάθαρα: τα χρόνια που χάθηκαν δεν μπορούμε να τα ξανακερδίσουμε αλλά σίγουρα μπορούμε να κερδίσουμε το μέλλον.»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (κλικ για zoom)