Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Επιτέλους, τέλος στους «Όχι σε όλα». Οι έρευνες για πετρέλαιο -μόνη ελπίδα για τη φτωχή Ήπειρο- στο στόχαστρο Αριστερών…

Η περιοχή μας πλήρωσε ακριβά την τυφλή άρνηση σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρωτοβουλία και το λάθος αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί -  Χρήσιμος και αναγκαίος ο δημόσιος διάλογος στις δύο ημερίδες (σήμερα και αύριο)
Η Ήπειρος -και με την πρόσφατη έρευνα της Eurostat -παραμένει μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από πλευράς ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος.
Κι αφού έτσι έχουν τα πράγματα, πρέπει   να κάνει… πρωταθλητισμό στις αντιδράσεις και στις αρνητικές  «εκστρατείες» που γίνονται σχεδόν σε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία και έργο;
Αυτά σε άλλες περιφέρειες προχωρούν ανεμπόδιστα, παρέχοντας οικονομικά οφέλη στους κατοίκους τους. Οι αντιδράσεις στην Ήπειρο προέρχονται από την ίδια «δεξαμενή» διαμαρτυρομένων, που κινούνται συνήθως...
στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς και οι οποίοι έχουν καταστήσει βίωμα και λόγο ύπαρξης το «Όχι σε όλα»!
Σήμερα είναι οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες. Στο όχι μακρινό παρελθόν, οι ίδιοι πάνω- κάτω, με εξ Αθηνών «συνοδοιπόρους» (που δεν έχουν καμία σχέση με την Ήπειρο και δεν… γεύονται τη φτώχεια και την υπανάπτυξη), είχαν στήσει «βιομηχανία» αντιδράσεων:  κατά των φωτοβολταϊκών, κατά των αιολικών πάρκων, ταυτόχρονα και κατά των υδροηλεκτρικών έργων, κατά της μεταφοράς νερού, κατά της κατασκευής οδικών έργων, κατά του ΧΥΤΑ, κατά της  Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών  κ.ο.κ..

Μικρή μειοψηφία…
Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν πάντα, αν και μικρή μειοψηφία ανάμεσα στους κατοίκους, καταφέρνουν και κάνουν θόρυβο, χωρίς όμως τελικά να πείθουν την πλειοψηφία των πολιτών για το βάσιμο των ισχυρισμών τους.
Μπορεί κάποιοι στην αρχή να τους ακούνε, αλλά στη συνέχεια συνήθως τους εγκαταλείπουν, αντιλαμβανόμενοι την αβασιμότητα των  «επιχειρημάτων» τους, αλλά και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες που εξυπηρετούν.
Η  ιστορία έχει αποδείξει, ότι όσες φορές οι έχοντες την ευθύνη υλοποίησης των έργων, προχώρησαν στο σχεδιασμό, υπήρξαν θετικά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες. Όσες φορές δείλιασαν, ακόμη μετράμε… απώλειες!  Αυτό «μαρτυρούν» άλλωστε και οι δείκτες ανάπτυξης.
Ένα κλασικό παράδειγμα, πριν αρκετά χρόνια,  αποτελεί η υπόθεση του Βυρσοδεψείου στην Κόνιτσα, του οποίου με πολιτική απόφαση ακυρώθηκαν οι άδειες που είχαν εκδοθεί, χάθηκαν δεκάδες θέσεις εργασίας και σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο καλείται να πληρώσει εκατομμύρια σε αποζημιώσεις, με τους τότε «πρωταγωνιστές» να «κρύβονται»!

Απαραίτητος ο διάλογος
Ο δημόσιος διάλογος για τους υδρογονάνθρακες είναι χρήσιμος και αναγκαίος. Από την πλευρά αυτή οι ενημερωτικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Δευτέρα στο Βουτσαρά Δήμου Ζίτσας (4 μ.μ.) και την Τρίτη (12 μεσημέρι) στα Άνω Πεδινά του Δήμου Ζαγορίου με μέριμνα του Υπουργείου, των Δήμων και όσων εμπλέκονται στη διαδικασία, θα βοηθήσουν για να  λυθούν οι απορίες και  να  σταματήσει η  μεθοδευμένη διασπορά φημών και ανησυχιών στους κατοίκους.

 Αρνούνται και τις έρευνες!
Από όσα προηγήθηκαν και ειπώθηκαν όλο αυτό το διάστημα, είναι πραγματικά δυσεξήγητη η άρνηση που προβάλλεται για τη διεξαγωγή των ερευνών. Υπό λογικές συνθήκες, σε μια χειμαζόμενη κοινωνία,  οι έρευνες θα έπρεπε να ήταν καθολικό αίτημα όχι μόνο για υδρογονάνθρακες, αλλά και για κάθε ενδεχόμενη πλουτοπαραγωγική πηγή που θα μπορούσε (και μπορεί) να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου. Με την προϋπόθεση στους νόμους και στους κανονισμούς που έχουν θεσπιστεί
Εδώ όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο και γινόμαστε μάρτυρες, «καταδίκης» μιας έρευνας και μάλιστα πριν ακόμη αυτή ξεκινήσει!
Σκόπιμα βέβαια κάποιοι ταυτίζουν τις έρευνες με την εξόρυξη. Οι έρευνες είναι εκείνες που θα δείξουν αν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα για να προχωρήσει τότε η εξόρυξη. Αν δεν βρεθούν, τότε παύει κάθε είδους συζήτηση. Αν  βρεθούν όμως, τότε θα πρέπει όλοι να καθίσουν σε ένα «τραπέζι», για  να εξετάσουν κάθε μέτρο που απαιτείται για την προστασία του περιβάλλοντος κλπ.

Ασφαλιστικές δικλείδες
Οι ανησυχούντες βέβαια, φαίνεται ότι σκόπιμα προτρέχουν και δείχνουν να μην τους… συγκινούν τα αποτελέσματα, διεκδικώντας την «αποκλειστικότητα»  της προστασίας του περιβάλλοντος. Κάτι τέτοιο ασφαλώς και δεν ισχύει, καθώς το περιβάλλον είναι πρωτίστως υπόθεση του συνόλου των κατοίκων της Ηπείρου, της Πολιτείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε για τη διεξαγωγή των ερευνών υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες από τα αρμόδια Υπουργεία, μόλις προχθές άλλωστε ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Σταθάκης δημόσια αναφέρθηκε σε αυτές. Παράλληλα υπάρχει και το αυστηρότατο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζεται χωρίς προβλήματα σε άλλες χώρες, αλλά τελικά μόνο εδώ κάποιοι το αμφισβητούν!
Έχουμε όμως και  προϊστορία:    Δεν πέρασε πολύς χρόνος από τις προηγούμενες έρευνες στην περιοχή Νεγράδων Πωγωνίου - Ζαγορίου, από τις οποίες δεν είχε παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα.
Υπάρχει όμως και μια ακόμη «μαρτυρία» που καταρρίπτει τις ανησυχίες περί σεισμικής διέγερσης της περιοχής, επιχείρημα που εσχάτως άρχισαν να προβάλλουν οι του «ΟΧΙ σε ΟΛΑ»: Αυτό της γειτονικής Αλβανίας, που κάνει εξορύξεις πετρελαίου από το 1930, χωρίς να έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα τέτοιου είδους, όπως επισημαίνει η έγκυρη ιστοσελίδα defence-point.gr.

«Τροφή» στους Αλβανούς!
Οι αντιδράσεις και ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται προβληματίζει και για έναν ακόμη λόγο: Δίνει «τροφή» στους γείτονές μας Αλβανούς, να προβάλλουν νέα ανιστόρητα αιτήματα προς τη χώρα μας. Την περασμένη εβδομάδα -όπως έχει αποκαλύψει ο «Π.Λ.»-  ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών Μπουσάτι,  έθετε θέμα διευθετήσεων των χερσαίων συνόρων, που στην πραγματικότητα αφορά ζητήματα ερευνών για τους υδρογονάνθρακες.