Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Το βιοαέριο, η ευθύνη των βουλευτών και ο Ρουβάς…

του Παναγιώτη Μπούρχα
Το θέμα το οποίο θα πραγματευτώ στο παρόν σημείωμα, δεν φιλοδοξώ να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ ότι όπως θα αποδείξω, έχει τύχη, εξαρτώμενη κυρίως από την κυβερνητική βούληση. 
Η φθορά που θα προκαλέσει στη συγκυβέρνηση αποτιμάται ως μικρή, γιατί το ενδιαφέρον της έχει περιφερειακή – τοπική εμβέλεια….
Για μια κυβέρνηση που έχει συνηθίσει να επιβιώνει με τις – και χάρη στις – κραυγαλέες...
αντιφάσεις της, δε λέει τίποτα μια ακόμα αντίφαση με τοπικό ενδιαφέρον. Για μια κυβέρνηση που πορεύεται τρία χρόνια τώρα, με το αντιμνημόνιο στην καρδιά και το μνημόνιο στην καθημερινή πράξη, με τον Καμμένο και το Μουζάλα, τον Πιτσιόρλα και τον Σκουρλέτη, με τον Στάθακη και τον Τσιρώνη, για να έρθω στο προκείμενο, είναι καλό και το πετρέλαιο και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)…


Το θεωρώ κατ’ αρχάς, περιττό να θυμίσω τι έλεγε για τις έρευνες υδρογονανθράκων ο προεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ που μαζί με τους ΑΝΕΛ, καταψήφιζαντο Σεπτέμβριο του 2014, τις πρώτες συμβάσεις του Δημοσίου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Κατάκολο, Ιωάννινα και δυτικά του Πατραϊκού κόλπου, γιατί όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, ο ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης δεν υπάρχει πια. Είναι ένα άλλο κόμμα τώρα…

Ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ – και οι ΑΝΕΛ φαντάζομαι – στηρίζει με θέρμη, τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, γιατί αντιλαμβάνεται το ενδεχόμενο εθνικό όφελος αν ξεκινήσουν εξορύξεις αφενός και γιατί, το κράτος έχει συνέχεια αφετέρου. Ωστόσο, μπορεί να παραμένει μέλος της κυβέρνησης αυτής ο ΓιάννηςΤσιρώνης που κατηγορεί το πετρέλαιο και την εξαρτώμενη από αυτό, ελληνική κοινωνία…

Οι δε κυβερνητικοί βουλευτές της Ηπείρου προβληματίζονται από τις τελευταίες αντιδράσεις πολιτών για τις σεισμικές έρευνες που γίνονται στη Ζίτσα, και ενόψει των ενημερωτικών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα την ερχόμενη εβδομάδα σε Βουτσαρά και Πεδινά από το ΥΠΕΚΑ και τους Δήμους, ζήτησαν και είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Σταθάκη, το απόγευμα της Πέμπτης 18/1. Από το δελτίο που εξέδωσε το Υπουργείο, προκύπτει ότι άπαντες πλην του απόντος Τσίρκα, οι κυβερνητικοί βουλευτές των τεσσάρων Νομών συντάσσονται με τις θέσεις του Υπουργείου και αναγνωρίζουν τη «σημασία της αξιοποίησης υδρογονανθράκων για λόγους εθνικού συμφέροντος, καθώς αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, ο Υπουργός δήλωσε ότι «η πολιτεία θα διασφαλίσει την απαρέγκλιτη τήρηση της εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας που έχει ενσωματώσει το αυστηρό Ευρωπαϊκό πρότυπο, καθώς το περιβάλλον αποτελεί σημαντικό πόρο για τον τουρισμό… και ότι η άσκηση αυστηρού δημόσιου ελέγχου καθ’ όλα τα στάδια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας…».

Γιατί ως γνωστόν, αν τις ενέργειες επέβλεπαν οι Σαμαροβενιζέλοι οι εξορύξεις θα γίνονταν σε προστατευόμενες περιοχές, το περιβάλλον θα καταστρέφονταν και θα γινόταν το σύμπαν λίμπα… Έτσι, οι βουλευτές έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους… Έκαναν το καθήκον τους! Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων δεν εγκυμονούν κινδύνους. Τελεία!

Σάκης Ρουβάς ο επενδυτής;
Αφού λοιπόν, οι βουλευτές μας έλυσαν τις απορίες τους και ξέρουν τι θα απαντήσουν στον κόσμο που με αγωνία θα τους ρωτά για τα πετρέλαια μεθαύριο, αν δώσουν το «παρών» σε Βουτσαρά και Άνω Πεδινά, εφόσον δεν το έκαναν συναντώντας τον κ. Σταθάκη ως καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό, είναι ώρα να ασχοληθούν και με ένα άλλο μεγάλο θέμα αρμοδιότητος του ιδίου, που απασχολεί την τελευταία εβδομάδα, το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και ξεσηκώνει τους κατοίκους και φορείς του Δήμου Ζίτσας: την αίτηση για κατασκευή πέντε μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο, μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή.

Από πρώτη άποψη, θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς πως πρόκειται για τις υπερβολικές αντιδράσεις κάποιων γραφικών που λένε εύκολα «όχι» σε όλα. 

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου και το δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας έχουν γνωμοδοτήσει ομόφωνα αρνητικά επί του περιεχομένου των πέντε φακέλων Μ.Π.Ε.: «Εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας βιοαερίου, ονομαστικής ισχύος 2 MW…» στα Οικοδομικά Τετράγωνα (Ο.Τ.) 2Γ, 6Α, 6Γ, 16Γ και 16Γ ξανά, της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων που υπέβαλαν προς έγκριση, αντίστοιχα οι εταιρείες «BIOENERSY PLANTS Μ.I.Κ.Ε.» «KIEFER ΤΕΚ Ε.Π.Ε» «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Μ.Ι.Κ.Ε.» «BIOKOMPOST ENERGY Μ.Ι.Κ.Ε» «ΒΙΟΜΕΤΗΑΝΕ Μ.Ι.Κ.Ε.». Και οι πέντε εταιρείες έχουν κάνει αίτηση στη ΡΑΕ για άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ από το 2016, ωστόσο δραστηριότητα δεν εμφανίζει καμία εξ αυτών, πλην της «KIEFER ΤΕΚ Ε.Π.Ε», της οποίας μάλιστα ο Γενικός Διευθυντής Χρήστος Πετρόχειλος, που τυγχάνει και πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Υποστηρικτών Έργων Βιοαερίου (ΣΠΕΒ), ήταν στη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος αδειοδότησης των πέντε, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου, την Πέμπτη το πρωί.

Ένα ενδιαφέρον και γαργαλιστικό στοιχείο στην όλη υπόθεση που μπορεί να απαλύνει λίγο τον… πόνο των αντιδρώντων κατοίκων και επιχειρηματιών, είναι πως πίσω από τη μεγάλη επένδυση στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, με τις τέσσερις εταιρείες αγνώστου ιδιοκτησίας, δεν αποκλείεται να βρίσκεται ο Σάκης Ρουβάς!

Ο κ. Ρουβάς όπως φαίνεται σε δελτίο τύπου της εταιρείας «KIEFER ΤΕΚ Ε.Π.Ε» γνωρίζει τον ιδιοκτήτη της, κ. Πετρόχειλο αφού αυτός του κατασκεύασε τη μονάδα του και προαναγγέλλεται μεγάλο επενδυτικό άνοιγμα στο βιοαέριο, στη Δυτική Ελλάδα... Το ενδεχόμενο αυτό μπορεί και να συνδέεται με τις φήμες για επενδύσεις του γνωστού τραγουδιστή στα Γιάννενα που ακούστηκαν πριν από καιρό και που συνδέονταν μάλιστα με την αγορά του κοτόπουλου (!), αν κρατήσουμε το δεδομένο ότι ο Ρουβάς δραστηριοποιείται ήδη επιχειρηματικά στην παραγωγή ενέργειας από βιοαέριο. Κατέχει την «SK Κτηνοτροφική Α.Ε.» στην Καρδίτσα. Και οι... πελάτες των μονάδων βιοαερίου θα είναι κατά βάση, οι μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις... 
Η ταυτότητα των επενδυτών έχει την αξία της, γιατί ακούγονται φήμες για ελληνικές εταιρείες – κολοσσούς, γνωστών επιχειρηματικών οικογενειών, από αυτές που ο ΠΘ μας καταγγέλλει συχνά πυκνά ως διαπλοκή.

Τα εξωπραγματικά μεγέθη
Για να επιστρέψουμε όμως, στην ουσία της υπόθεσης, μιλάμε για μια συστάδα μονάδων βιοαερίου που θα παράγουν 10 MWe, τη στιγμή που η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στην Ευρώπη -πιθανόν και στον κόσμο– λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό, στα Φάρσαλα, στο 7ο χιλιόμετρο της οδού Φαρσάλων – Λάρισας, και είναι δυναμικότητας 5, 252 MWe! Τα Γιάννενα δηλαδή διεκδικούν με τις πέντε μονάδες, τα… διαπλανητικά πρωτεία παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο…

Τα Γιάννενα επιλέγονται γιατί η κουτσουλιά είναι χρυσός, αφού όπως παραδέχτηκε σε δηλώσεις του ο κ. Πετρόχειλος, το ένα κυβικό άλλου υπολείμματος παράγει 15 κυβικά βιοαερίου, ενώ ένα κυβικό κουτσουλιάς κότας παράγει 15 φορές παραπάνω βιοαέριο! 

Το εργοστάσιο στα Φάρσαλα προβλέπεται να αξιοποιεί ως πρώτη ύλη περί τους 300.000 τόνους ζωικών και φυτικών αποβλήτων, ενώ κατ’ έτος, οι πέντε μονάδες στα Γιάννενα, σύμφωνα με τη μελέτη, απαιτούν 165.000 τόνους κουτσουλιά, 75.000 τόνους κοπριάς χοίρων, 100.000 τόνους τυρόγαλα και 10.000 τόνους ενσιρώματα αραβοσίτου. Η διαφορά στις ποσότητες βιομάζας είναι μικρή και δικαιολογείται από την ενεργειακή αξία της κουτσουλιάς – αυτής που θα έπρεπε η περιοχή να διαχειριστεί εδώ και χρόνια, με τις προσπάθειες των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων από εποχής Κασσή στον ΑΠΣΙ να μην ευοδώνονται και το όνειρο του Θωμά Μπέγκα για διαχείριση της κουτσουλιάς να παραμένει όνειρο.

Οι φόβοι των κατοίκων και των επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ για τη ζημιά στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν με την πλημμελή λειτουργία τους οι μονάδες αυτές, είναι δικαιολογημένοι

Αδικαιολόγητη είναι η αδράνεια της Ένωσης των εγκατεστημένων της ΒΙΠΕ, οι οποίες επιχειρήσεις θα θιγούν πρώτες από την κακή λειτουργία των μονάδων βιοαερίου – το ρεύμα που θα παράγεται εντός της ΒΙΠΕ θα πρέπει να πηγαίνει στον υποσταθμό ΔΕΗ της Ελεούσας και μπορεί να φανταστεί κανείς τον κυκλοφοριακό φόρτο που θα προκαλεί στην περιοχή, η καθημερινή μετακίνηση φορτηγών που θα μεταφέρουν τη βιομάζα κατά τόνους… στις μονάδες. Η εικόνα είναι τρομακτική όσο καθησυχαστικός κι αν εμφανίζεται ο εκπρόσωπος των εταιρειών κ. Πετρόχειλος.

Ποιος μπορεί να αποτρέψει την επένδυση;
Στο σημείο που βρισκόμαστε, μόνο με πολιτική βούληση της κυβέρνησης μπορεί να ελεγχθεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας για την αδειοδότηση των πέντε μονάδων.

Χρέος των βουλευτών των Ιωαννίνων είναι να παρέμβουν… χθες στον Υπουργό Περιβάλλοντος για το θέμα, όπως ακριβώς έπραξαν όλοι οιβουλευτές της Ηπείρου, το Μάιο του 2015, για την αποτροπή υλοποίησης της μονάδας βιοαερίου στα Μάρμαρα, της εταιρείας ΒΟΛΤΕΡ ΑΕ, μιας μονάδας με υποπολλαπλάσια δυναμικότητα – μόλις 100KW! Σε εκείνη την περίπτωση η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ανακλήθηκε. Τώρα, θα μπορούσαν να παρέμβουν οι βουλευτές για να αποτρέψουν τη λήψη της απόφασης από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Ο Ζιτσαίος Χρήστος Μαντάς θα πρέπει να το φέρνει βαρέως αν προχωρήσει αυτή η επένδυση και το επιτρέψει και ο ίδιος…

Εκτός εάν, οι «σύντροφοι» του ΣΥΡΙΖΑ πέραν των απόψεών τους για τα μνημόνια, έχουν μεταβάλλει και τις θέσεις τους για την «καλή» και την «κακή» ενέργεια, όπως ακριβώς συνέβη με τα πετρέλαια…
Διαβάστε όλο το άρθρο στο bourxas.gr