Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Μερικά “Δήγματα” (16/1/2018) από τον Παναγιώτη Μπούρχα

Ένα πραγματικό πρόβλημα Οι τρεις Γιαννιώτες της ΚΟΕΣ του «Κινήματος Αλλαγής» Οι «κομμένοι» που γκρινιάζουν Η κατανομή των εδρών και η ΝΔ Ένας πιθανός ανασχηματισμός Που θα πάει το «δέντρο»;
Ένα πραγματικό πρόβλημα…
Η τοπική ΝΔ τώρα, προετοιμάζεται για την κοπή της βασιλόπιτας της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων, δια χειρός γραμματέα Λευτέρη Αυγενάκη, το ερχόμενο Σάββατο.
Με το σχόλιο του περασμένου Σαββάτου, όσον αφορά την οργανωτική εικόνα του κόμματος τοπικά, ήλθαν να συμφωνήσουν κάποιοι φίλοι που διατύπωναν την εξής σκέψη: «στον τρίτο όροφο της Πυρσινέλλα 14, όπου λειτουργούν τα γραφεία της ΝΟΔΕ, δεν υπάρχει κανείς. Το 26510-21700 είναι εκτός λειτουργίας. Θέλει ο άλλος να βρει πρόσκληση για την εκδήλωση του Σαββάτου. Αν υποθέσουμε πως δεν γνωρίζει κανέναν από τα μέλη της ΝΟΔΕ, τι κάνει ο ταλαίπωρος;».
Επειδή συμπάσχω, θα πρότεινα να μου στέλνει email και θα βρω τον τρόπο να διαβιβάσω τα αιτήματα…

Οι τρεις Γιαννιώτες της ΚΟΕΣ του «Κινήματος Αλλαγής»
Νίκος Γκόλας, αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής του Δήμου Ιωαννιτών, Σωτήρης Ζαρπαλάς, ο άνθρωπος του Νίκου Ανδρουλάκη στα Γιάννενα και Μάριος Βαβάτσικος...
στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, είναι οι τρεις που αργά την περασμένη Παρασκευή, ανακοινώθηκε ότι μετέχουν στην πολυπληθή Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.
Μιλάμε για το συνέδριο που θα διοργανώσει τον ερχόμενο Μάρτιο, 16-18, το Κίνημα Αλλαγής, προκειμένου να γίνει κόμμα, γιατί παρά την εκλογή προέδρου, δεν υπάρχει ακόμα ένα κόμμα αλλά συνιστώσες, όπως αυτές που είχε παλιά και ο ΣΥΡΙΖΑ…
Από τους προαναφερθέντες, οι δύο δεν ήταν έκπληξη. Έκπληξη ήταν ίσως ο Νίκος ο Γκόλας, για τον οποίο ήταν γνωστό ότι στήριξε στην εσωκομματική αναμέτρηση του Νοεμβρίου Καμίνη και ήταν ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονταν πίσω και από το περίφημο κείμενο με τις υπογραφές που άναψε τα πάθη, παραμονές εκλογών για όποιον θυμάται…
Οι άλλοι δύο είναι τοποθετημένοι στην Οργανωτική Επιτροπή ως εκφραστές των αντίστοιχων τάσεων όπως είπα, του Ανδρουλάκη ο μεν Ζαρπαλάς, πρώην εκλεγμένο μέλος και της καταργηθείσας Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ μέχρι πρόσφατα, του Γιώργου Παπανδρέου ο δε Βαβάτσικος.

…και οι «κομμένοι» που γκρινιάζουν…
Αυτοί που γκρίνιαξαν βλέποντας τα ονόματα της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ήταν ασφαλώς οι Φωφικοί, γιατί δεν είδαν στη λίστα, κανέναν από τα Γιάννενα.
Και δε μιλάμε για μια λίστα 20 ή 30 νοματαίων αλλά για καμιά πεντακοσαριά και βάλε, άτομα πανελλαδικά.
Έτσι, τουλάχιστον οι δύο πρώην βουλευτές, Κασσής και Οικονόμου, δεν πρέπει να είδαν με καλό μάτι αυτή την ανακοίνωση, αν και δε λέει και τίποτε… Μόνο πρόσκαιρες εντυπώσεις δίνει στους μετέχοντες στη λίστα. Η επιτροπή άντε να συνεδριάσει κανά δυο φορές το πολύ ακόμα.
Από όλους αυτούς, δεν είναι βέβαιο ότι άπαντες θα συμμετάσχουν ως εκλεγμένοι σύνεδροι στο συνέδριο της άνοιξης.
Κι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για την επόμενη μέρα του νέου κόμματος, είναι τα πλασαρίσματα μετά το συνέδριο: εκλογή νέων οργάνων και κυρίως, ο τρόπος με τον οποίο θα αναδειχθούν οι υποψηφιότητες του κόμματος, για τις βουλευτικές εκλογές.

Η κατανομή των εδρών και η ΝΔ
Η… όρεξη στη ΝΔ για τις επόμενες εκλογές, μου έλεγε τις προάλλες, έμπειρο στέλεχος της ΝΔ, έχει ανοίξει εξαιτίας της «απλοχεριάς» του εκλογικού νόμου για την εκλογική περιφέρεια των Ιωαννίνων, στις εκλογές του 2015.
Τις 4 από τις 5 έδρες της πενταεδρικής των Ιωαννίνων σπάνια στο παρελθόν, τις πήρε το πρώτο κόμμα και συνήθως η κατανομή μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων, ήταν διαφορετική: 3-2, 3-1-1 ή 2-2-1.
Η έδρα για τον τρίτο των εκλογών φαντάζει εξαιρετικά πιθανή, αλλά όπως μου έλεγε ο συνομιλητής μου, είναι πολύ δύσκολο να πάρει ως πρώτη η ΝΔ τέσσερις έδρες, όπως συνέβη με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εγώ πάντως, προγνωστικά με αυτό τον εκλογικό νόμο, δεν πιστεύω… ως εκ τούτου, είναι δικαιολογημένο το μεγάλο ενδιαφέρον για τη λίστα του κόμματος. Στα προχθεσινά… 

Όλα τα “ΔΗΓΜΑΤΑ” του Παναγιώτη Μπούρχα αναλυτικά ΚΛΙΚ ΕΔΩ