Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

"Η τέχνη του ψηφιδωτού στο χρόνο" στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ηπείρου

Το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ηπείρου φιλοξενεί την έκθεση ψηφιδωτών δύο καταξιωμένων Ελλήνων ψηφοθετών της  Σοφίας Τσιάμη και του Γιάννη Μώρη, απόφοιτων της Σχολής Καλών Τεχνών της  Ραβέννας, της Ιταλίας, με πτυχίο στο Τμήμα Ζωγραφικής και τετραετή ειδίκευση στο ψηφιδωτό και στη Συντήρηση. 
Η εικαστική αφήγηση των έργων παρακολουθεί την καμπύλη ενός μακραίωνα πολιτισμού από την...
ελληνορωμαϊκή εποχή, την κλασσική περίοδο, την παλαιοχριστιανική, το βυζάντιο  και τους ελληνιστικούς χρόνους μέχρι τις μέρες μας. Τα ψηφιδωτά πρωτοεμφανίστηκαν σαν κάλυμμα δαπέδου σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα μαρτυρίες πριν τον 5ο π.χ. αιώνα. Κόσμησαν για πολλούς αιώνες εκτός των δαπέδων, τους τοίχους και τους θόλους των Ναών, τα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια.

Ο θεατής μέσα από την περιήγησή του θα ανακαλύψει την ομορφιά και την σημασία αυτής της τέχνης, την υψηλή αισθητική και η καλλιτεχνική δεξιοτεχνία, τη χάρη των χρωμάτων, τη γοητεία της λεπτομέρειας στα σχήματα, την ιερότητα και την κίνηση των μορφών.
Τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 στις 11.30 στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ηπείρου με την χορωδία «Ευμέλεια» του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 27ου Δημοτικού Σχολείου υπό την Διεύθυνση της κ. Ειρήνης Ντούση και της κ. Δήμητρας Ηγουμενίδη στο πιάνο.
Η έκθεση θα παραμένει ανοικτή καθημερινά 10.00-15.00 και Σάββατο και Κυριακή 12.00-14.00.
Σχολεία που ενδιαφέρονται για ομαδικές επισκέψεις στην έκθεση, παρακαλούνται να επικοινωνούν καθημερινά στα τηλέφωνα 26510-34469, και στο e-mail mail@gak.ioa.sch.gr.