Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα: "Τα Διόδια μπορεί και πρέπει να καταργηθούν. Οδικοί άξονες ελεύθεροι για τους εργαζόμενους"

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα σχετικά με την κατάργηση των διοδίων, αναφέρει τα εξής:
«Συγκέντρωση - διαμαρτυρία την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου στα διόδια Δροσοχωρίου. Με γρήγορους ρυθμούς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρά στο ξεπούλημα της Εγνατίας οδού και ταυτόχρονα δουλικά ετοιμάζει την προίκα των διοδίων για τον ιδιώτη αγοραστή.
Στις 14 Δεκέμβρη μπαίνουν σε λειτουργία τα πρόσθετα διόδια στην Εγνατία οδό. Στην περιοχή μας μπαίνουν σε λειτουργία τα διόδια στο Δροσοχώρι.
Πλάι στους...
μισθούς πείνας, την απληρωσιά και την ανεργία οι εργαζόμενοι βιώνουν μέσω των διοδίων μια επί πλέον άμεση και οριζόντια φορομπηξία. Ιδιαίτερα για τμήματα εργαζομένων που είναι αναγκασμένοι να κάνουν συχνή χρήση των οδών καθημερινά (εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες κλπ) το πρόβλημα είναι οξυμένο.

Η προπαγάνδα για τα «αναλογικά διόδια», που δήθεν είναι δίκαια, και οι προσφυγές στα «δικαστήρια»,  είναι μια «απάτη» που έχει σκοπό να χρυσώσει το χάπι της φορομπηξίας μέσω των διοδίων και να ξεπλύνει τις μεγάλες ευθύνες τοπικών πολιτικών παραγόντων που είναι συνυπεύθυνοι για την πολιτική επιβολής των διοδίων που εφαρμόζεται.
Αυτό που συμβαίνει δε με την «Εγνατία οδό» αποτελεί σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Σε έναν οδικό άξονα που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου με χρήματα των εργαζομένων, έρχονται να τον φορτώσουν με διόδια. Η επέκταση αυτών των διοδίων στην Εγνατία οδό αποτελεί «προίκα» προς τους ιδιώτες επιχειρηματίες στους οποίους σχεδιάζεται να εκχωρηθεί η Εγνατία Οδός.
Στην  ουσία μέσω της επιβολής διοδίων στους οδικούς άξονες έχουμε «κατοχή εθνικού εδάφους» από τράπεζες και επιχειρηματίες και αισχρή κερδοσκοπία με βάση την κατοχή αυτή.
Το πολιτικό σύστημα της χώρας μας σε μια ιδιότυπη συμμαχία (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) εφαρμόζει το δόγμα «όποιος είναι χρήστης πληρώνει» μετατρέποντας σε εμπορικά προϊόντα βασικές κοινωνικές ανάγκες, όπως παιδεία, υγεία, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, οδικοί άξονες. Στην ουσία μπορεί να απολαμβάνουν τα αγαθά αυτά οι «έχοντες και κατέχοντες» δηλαδή μια μικρή μειοψηφία της κοινωνίας ενώ η μεγάλη μάζα των εργαζομένων μπαίνει στο περιθώριο και την μιζέρια.
Τα αιτήματα μας:
• Οι οδικοί άξονες αποτελούν δημόσια περιουσία και πρέπει να είναι ανοικτοί και ελεύθεροι για όλους. Κατάργηση όλων των διοδίων.
• Να φύγουν οι ιδιωτικές εταιρείες από την εκμετάλλευση των οδικών αξόνων και η συντήρησή τους να περάσει εξ’ ολοκλήρου στο δημόσιο.
• Η συντήρηση των οδικών αξόνων είναι υποχρέωση της πολιτείας μέσω της φορολογίας, η οποία θα έπρεπε να είναι σε αναλογία με το εισόδημα του καθενός και το πόθεν έσχες του.

Συγκέντρωση – διαμαρτυρία την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου
στα διόδια Δροσοχωρίου
Αναχώρηση μετά τη συγκέντρωση της απεργίας μπροστά από την περιφέρεια
ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
Συμμετέχουν: Αριστερή παρέμβαση στην Ήπειρο (ΑΡΠΗ), Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα,
Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία (ΔΡΑΣΥ), ΕΛΜΕ Ιωαννίνων»