Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Αλαζονική δήλωση Καχριμάνη: «Το πιο εύκολο είναι να πάω να γίνω βουλευτής αύριο και να βγω και πρώτος»

Κατά της απλής αναλογικής, έκτακτο συνέδριο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου αποφάσισαν οι Περιφερειάρχες
Οι εργασίες του 5ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας(ΕΝΠΕ), ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου. Το έκτακτο συνέδριο που αποφασίστηκε, θα κληθεί να καθορίσει τη στάση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, τόσο στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, όσο και σε άλλα θεσμικά ζητήματα.
Εκπλήξεις έκρυβε η ομιλία του κ. Καχριμάνη, η οποία χαρακτηρίστηκε αλαζονική και δεν είναι λίγοι όσοι εκτίμησαν ότι αφήνει(;) την Περιφέρεια. Σύμφωνα με τη...
σχετική απόφαση που ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία, ζητείται να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για τη μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών να παρουσιάσει άμεσα τις θέσεις του για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση ώστε με συμμετοχή της ΕΝΠΕ και των συναρμοδίων υπουργείων, να εκπονηθεί ο «οδικός χάρτης» που θα προσδιορίζει και θα κατευθύνει τα βήματα της μεταρρύθμισης, το χρονικό πλαίσιο καθώς και το εύρος των αλλαγών. Θέση της ΕΝΠΕ, όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση του συνεδρίου, είναι ότι «η αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου που διέπει την Αυτοδιοίκηση πρέπει να εξασφαλίζει καταρχήν τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του θεσμού».


Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από τη βαθιά κρίση, η μεταφορά αρμοδιοτήτων με τους αντίστοιχους πόρους στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα βοηθήσει στην ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών στον σχεδιασμό και την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της χώρας.
Ακόμη, με την απόφαση του Συνεδρίου της, η ΕΝΠΕ επαναβεβαιώνει την πάγια θέση της για κατάργηση του θεσμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ενώ κρίνει επιβεβλημένη τη θεσμοθέτηση ενός και μόνου, ενιαίου ελεγκτικού οργάνου για τον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.
Για το θέμα της ενδοπεριφερειακής αποκέντρωσης και του τρόπου εκλογής των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών η ΕΝΠΕ καλεί το αρμόδιο υπουργείο να συζητήσει διεξοδικά και από μηδενική βάση το θέμα. Σχετικά με τη συζήτηση του νέου εκλογικού συστήματος για την Αυτοδιοίκηση, η Ένωση Περιφερειών θεωρεί ότι πρέπει να προκύψει μια ολοκληρωμένη και καθαρή πρόταση, η οποία να τεθεί σε ευρεία διαβούλευση ώστε να τύχει ευρύτερων συναινέσεων.
Επίσης, με την απόφαση του συνεδρίου, ζητείται η προστασία της πρώτης κατοικίας, η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, η επικαιροποίηση νομοθεσίας και σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, η αύξηση στο 40% της ποσόστωσης φύλου στις εκλογές αλλά και στα θεσμικά όργανα, ενώ με ομόφωνο ψήφισμά του τάσσεται ενάντια στην εκποίηση μονάδων της ΔΕΗ.

Η ομιλία του κ. Αλ. Καχριμάνη
Με στοιχεία έντονης αλαζονείας η ομιλία του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη ο οποίος μεταξύ άλλων είπε «Εμένα, το πιο εύκολο είναι να πάω να γίνω βουλευτής αύριο και να βγω και πρώτος. Δεν είναι ηθικό, ούτε τίμιο».
Μπορεί ο καθένας να θεωρεί τον εαυτό του καλύτερο όλων, αλλά σαφώς συχνά η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του και η “υποβάθμιση” όλων των λοιπών, σίγουρα δεν συνάδει…
Κατά τα λοιπά λάβρος κατά της απλής αναλογικής εμφανίστηκε ο κ. Καχριμάνης.
Αναλυτικά:
«Κύριοι Υπουργοί. Κύριοι συνάδελφοι,
ακούσαμε εδώ σήμερα τις προτάσεις ένθεν και ένθεν.
Εγώ έχω την τύχη, τυχαία το 1991 να γίνω Δήμαρχος Μετσόβου και από τότε επί 3 τετραετίες με ποσοστά που έφταναν στο 70% να υπηρετήσω την πατρίδα μου το Μέτσοβο. Μετά έγινα Νομάρχης Ιωαννίνων και είχα την τύχη να παίρνω εκλογές από την πρώτη Κυριακή. Αντιμετώπισα στις προηγούμενες εκλογές τον κύριο Αργύρη, ο οποίος ήταν και δύσκολος ως άνθρωπος στην αυτοδιοίκηση, πράγμα που δεν είχαν όταν κυρία Υπουργέ, ήμασταν αντίπαλοι, γιατί σας διέκρινε ένα ήθος, το οποίο πρέπει να το ομολογήσω δημόσια. Και είχα και την τύχη να τελειώσω απ’ την πρώτη Κυριακή.
Προχθές, Παρασκευή, είχαν οι Δήμαρχοι στα Γιάννενα, το Συνέδριό τους. Κι εγώ τη νύχτα, θέλετε από εμπειρία, θέλετε από καθήκον, πείτε το όπως θέλετε, σηκώθηκα όλη την νύκτα και πήρα πρωτοβουλίες, από την Πρέβεζα μέχρι τα ορεινά της Κόνιτσας και απέφευγα ό,τι μπορούσε να γίνει πολύ δύσκολο για την πατρίδα μου. Ξέρετε, εάν είχα την απλή αναλογική και έπρεπε να συγκαλέσω το Συμβούλιο, δε θα είχε μείνει τίποτα, κύριε Υπουργέ. Σας το λέω, για να το ξέρετε.
Σήμερα, ακούσαμε μια κουβέντα εδώ. Αποτελεσματικότητα. Και σας τα λέει ένας άνθρωπος, που είχε τη διαδρομή, να κερδίζει από την πρώτη εκλογή. Να μην έχει ανάγκη τη δεύτερη Κυριακή, που ο νομοθέτης την έκανε. Και είπε “για να υπάρχει συναίνεση και να υπάρχει διοίκηση, βάζω τη δεύτερη Κυριακή για να μη βγαίνει ο κάθε τυχάρπαστος με έναν συνδυασμό που μπορεί να κατεβάσει και να έχει 5-6 συμβούλους”.
Δε μιλάω για το ΚΚΕ, μιλάω για τυχάρπαστους, που θα υπάρχουν μ’ αυτές τις συνθήκες και θα ελέγχει τη Διοίκηση του κάθε Δημαρχείου. Ξέρουμε στο Δημαρχείο. Τον έβγαζε από Αντιδήμαρχο, άλλαζε στρατόπεδο την άλλη μέρα.
Προσέξτε, το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό. Δεν είναι τυχαίο ότι από το ’64 δίνουν το δικαίωμα της δεύτερης Κυριακής, δηλαδή, της ευρύτερης συναίνεσης, όποιος περάσει το 50%.
Θα είναι έγκλημα για την πατρίδα αυτό που θα επιχειρήσετε, κύριε Υπουργέ. Βάλτε το καλά στο μυαλό. Εμένα, το πιο εύκολο είναι να πάω να γίνω βουλευτής αύριο και να βγω και πρώτος.
Δεν είναι ηθικό, ούτε τίμιο.
Το τίμιο είναι να αγωνιστούμε γι’ αυτήν την πατρίδα, που μέχρι σήμερα εμείς, ειδικά οι 13 Περιφερειάρχες, δεν έχουμε δώσει το δικαίωμα, ούτε της μικρό-πολιτικής. Αγωνιζόμαστε να περάσουμε όλοι απέναντι και να μη μας λοιδορούν οι ξένοι.
Εάν επιχειρήσετε την απλή αναλογική, να ξέρετε, θα είσαστε υπεύθυνοι για ό,τι θα συμβεί αύριο στην πατρίδα. Όλοι μαζί, να αγωνιστούμε για την αποτελεσματικότητα και να αλλάξουμε επιτέλους, να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο.
Άκουσα, θέλουμε πολύ προσωπικό. Ξέρετε τι λέω, όταν μαζεύω την κάθε Διεύθυνση; Πόσοι κάναμε control σήμερα αν τα 30 ευρώ που παίρνουμε τα βγάλαμε;
Αυτό είναι το πρόβλημα της πατρίδος. Όλοι δυνατόν να αγωνιστούμε, να μη μας λοιδορεί κανένας. Να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο. Από κουβέντες, από επιδερμικότητα χορτάσαμε.
Άλλη Ελλάδα θέλουμε. Και την Ελλάδα την άλλη την δίνουν οι συνεργασίες μέτωπο με μέτωπο. Έτσι κάναμε και στον τομέα του πρωτογενούς. Έτσι πρέπει να κάνουμε σε όλα.
Μην παρασύρεστε από τις ιδεολογίες του καθενός ότι είναι πανάκεια η απλή αναλογική. Θα ήσασταν Κυβέρνηση εσείς σήμερα εάν υπήρχε η απλή αναλογική, μαζί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες; Τίποτα δε θα ήσαστε.
Σεβαστείτε την πατρίδα. Αυτό έχω να πω