Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

“Δήγματα”: Σχολιάζει ο Παναγιώτης Μπούρχας

Η συζήτηση για τα τέλη στο δημοτικό συμβούλιο Η διαφοροποίηση Τσαμπαλά Και δε δίνουν γραφεία και τους ειρωνεύονται! Η συνέντευξη Καχριμάνη με τους δυο Δημάρχους (1) …και ο Γιαννούλης υποψήφιος… Βουλευτής (2) «Σύννεφα» πάνω από τη Λιμνοπούλα (1) Ειρήνη υμίν… (2)
Η συζήτηση για τα τέλη στο δημοτικό συμβούλιο
bourxas.gr
Με την διαχειριστική λογική διοίκησης με την οποία πορεύεται ως τώρα η δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα, κάνω την πρόβλεψη πως αν αποφύγει το μεγάλο λάθος, θα φτάσει ως τις επόμενες εκλογές, αποτελώντας το φαβορί για την επικράτηση και μια δεύτερη θητεία.
Αυτό έδειξε και η προχθεσινή συζήτηση για την έγκριση της τιμολογιακής πολιτικής στα ανταποδοτικά τέλη, κατά την οποία ο...
Θωμάς Γιωτίτσας, αρμόδιος αντιδήμαρχος, έδειξε να είναι αρκούντως διαβασμένος για να προλάβει ακόμα - ακόμα και τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς, όπως η πρόβλεψη των μέτρων που θα οδηγήσουν στη μείωση των εξόδων του Δήμου, ώστε να μη χρειάζεται να προχωρά σε μειώσεις τελών αλλά να ρίχνει ο ίδιος τις δαπάνες.
Ήταν τέτοια η ετοιμότητα του αντιδημάρχου οικονομικών που γνωρίζοντας πως ίσως κάποιοι να θυμούνταν τι έλεγε πέρσι, στην αντίστοιχη εισήγησή του – κάτι που κάνει κατά κόρον, ο Άρης Μπαρτζώκας – αναφέρθηκε στην περσινή του τοποθέτηση και μέτρησε τις αποστάσεις εκείνων των λεγομένων του από τη σημερινή δρομολόγησή τους.
Η όλη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο κατέληξε να έχει έναν διεκπεραιωτικό χαρακτήρα, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά μεγαλύτερες μειώσεις από εκείνες που προτείνει η δημοτική αρχή, οι δε δυνάμεις της ελάσσονος μειοψηφίας, ανάλογα με την αφετηρία τους, είτε να καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή ως υπηρέτη επιχειρηματικών συμφερόντων, είτε να προτείνουν, σωστά, μέτρα περιορισμού του κόστους των ανταποδοτικών υπηρεσιών.

Η διαφοροποίηση Τσαμπαλά
Μοναδικό «φάλτσο» για τη δημοτική αρχή, αποτέλεσε η διαφοροποίηση του Βασίλη του Τσαμπαλά, ο οποίος δεν ψήφισε την εισήγηση της πλειοψηφίας.
Ο Βασίλης από τότε που… τον έφυγαν από τη διοίκηση του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμων του Λεκανοπεδίου και αντικαταστάθηκε από τον Ηλία Αρλέτο, μάλλον έχει πάρει ανάποδες και αυτό πιστοποιείται από ουκ ολίγες ηχηρές διαφοροποιήσεις του εντός του δημοτικού συμβουλίου, το τελευταίο διάστημα, όχι απαραίτητα σε ψηφοφορίες.
Ο Τσαμπαλάς είναι «εργάτης» για τη δημοτική αρχή και κάνει καλή δουλειά στην Σχολική Επιτροπή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συνεργαζόμενος αγαστά με τη Βούλα την Τσίλη. Άλλο αυτό ωστόσο, και άλλο η δεδομένη πικρία του για την αντικατάστασή του στο ΣΥΔΛΙ, όπου επίσης, είχε βάλει σε τάξη τα πράγματα.
Τι κάνει τώρα, ο Δήμαρχος με τις διαφοροποιήσεις των στελεχών του, σε σημαντικά ή λιγότερο σημαντικά θέματα, είναι ένα ερώτημα στο οποίο έχει απαντήσει ο ίδιος ο Μπέγκας, αφήνοντας… όλα τα λουλούδια να ανθίσουν. Όπως έχω γράψει επανειλημμένως, αυτό δεν είναι εικόνα συντεταγμένης παράταξης αλλά εφόσον το επέτρεψε κάμποσες φορές ως τώρα, ο Δήμαρχος, θα πάει έτσι ως το τέλος, χωρίς να διαγράψει κανέναν δημοτικό του σύμβουλο.

Και δε δίνουν γραφεία και τους ειρωνεύονται!
Είναι ντροπή για τη δημοτική αρχή να μη δίνει λύση, εδώ και τρία χρόνια, στο πρόβλημα της εγκατάστασης της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» σε ένα γραφείο, όπως συμβαίνει με όλες τις άλλες παρατάξεις, ανεξαρτήτως δύναμης.
Αφού το θέμα έχει θίξει στο δημοτικό συμβούλιο άπειρες φορές, ο Άρης Μπαρτζώκας, τώρα, που τα ίδια τα μέλη της παράταξης δούλεψαν για να σουλουπώσουν μόνα τους, το γραφείο που τους παραχωρήθηκε γιαπί, πριν κάτι μήνες… ζητούν τη βοήθεια του Δήμου σε κάτι τελευταίες λεπτομέρειες. Ένα τηλέφωνο και μια γραμμή internet, ας πούμε…
Το ζήτησε προχθές ο επικεφαλής της παράταξης, για να εισπράξει την ειρωνεία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου που εξήρε την εθελοντική προσφορά των μελών του «Γιάννενα Τώρα»!
Εικάζω πως μάλλον ο Μπαρτζώκας δεν άκουσε την ειρωνεία και δεν αντέδρασε. Εγώ ξέρω πως θα αντιδρούσα…

Η συνέντευξη Καχριμάνη με τους δυο Δημάρχους (1)
Ως μια προσπάθεια να απαντήσει στους επικριτές του – λέγε με Πατούλη - που τον κατηγορούν πως «κάνει bullying» - δανείζομαι και μεταφέρω επακριβώς, φράση του προέδρου της ΚΕΔΕ που έχει ειπωθεί στα Γιάννενα – είδα την κοινή συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και των Δημάρχων των Δήμων Νικολάου Σκουφά της Π.Ε. Άρτας και Ζηρού της Π.Ε. Πρέβεζας, αντίστοιχα κ.κ. Ευστάθιου Γιαννούλη και Νικόλαου Καλαντζή.
Δεν θυμάμαι στο πρόσφατο παρελθόν τουλάχιστον, αντίστοιχο πάνελ συνέντευξης για δύο μεγάλα αναμφίβολα έργα αλλά σίγουρα όχι τα μεγαλύτερα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και τα οποία θα ωφελήσουν τα μέγιστα μία συγκεκριμένη περιοχή.
Είναι σαφές πως ο Περιφερειάρχης έχει ξεκινήσει τον προεκλογικό του αγώνα και πρώτους στη σειρά, βάζει τους παράγοντες εκείνους, τους προερχόμενους από τη ΝΔ, με τους οποίους έχει ψυχραθεί, για διάφορους λόγους, το τελευταίο διάστημα.

…και ο Γιαννούλης υποψήφιος… Βουλευτής (2)
Ο Στάθης Γιαννούλης είναι ένας εξ αυτών. Ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά είναι ένας από τους παλιότερους, εμπειρότερους και ικανότερους αυτοδιοικητικούς στην Ήπειρο.
Έχει συγκρουστεί με τον Περιφερειάρχη αλλά ποτέ δημόσια. Έχει διαφωνήσει μαζί του και δημόσια, όταν πρόκειται για το συμφέρον του μικρού Δήμου του. Έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη συγκεντρωτική λογική Καχριμάνη, να βάζει και να βγάζει έργα, ανάλογα με τη μοιρασιά που θεωρεί εκείνος καλύτερη…
Στην παρούσα φάση όμως, ο κ. Γιαννούλης προετοιμάζεται για εκλογές… Όχι αυτοδιοικητικές…
Ο Δήμαρχος Νικ. Σκουφά σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος βουλευτής στην Άρτα με τη ΝΔ και δεν έχει διάθεση στη δεδομένη στιγμή, να βάλλει απέναντί του κανέναν. Έτσι, παραμέρισε την πικρία του για τον Καχριμάνη και θα τον στηρίξει στις επόμενες εκλογές, αν του ζητηθεί από το κόμμα, αφού ο ίδιος δηλώνει στρατιώτης…

«Σύννεφα» πάνω από τη Λιμνοπούλα (1)
Την καλή εικόνα που μέχρι σήμερα, έχει να επιδείξει η διοίκηση του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων όσον αφορά τη συντήρηση, βελτίωση και λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων σε Λιμνοπούλα, Πανηπειρωτικό και «Ζωσιμάδες», απειλεί να αμαυρώσει μια σειρά περιστατικών το τελευταίο διάστημα.
Αρχής γενομένης από το καθυστερημένο άνοιγμα του κολυμβητηρίου της Λιμνοπούλας, για το οποίο πληροφορίες μου λένε πως ενδεχόμενη προτίμηση υπέρ κάποιων συγκεκριμένων εργολάβων, ήταν η αιτία της καθυστέρησης στην εγκατάσταση των χλωριωτών, αν και θα έπρεπε να είχε τελειώσει μέσα στο καλοκαίρι το θέμα αυτό…
Οι αλλαγές στη λειτουργία των δύο πισινών και το άνοιγμα του ωραρίου κοινού σε περισσότερες ώρες, προκειμένου να μπουν περισσότερα έσοδα στα ταμεία του ΠΕΑΚΙ, θα φανούν στην πορεία πόσο αποτελεσματικές ή όχι, είναι.
Την ίδια ώρα όμως, διάφορα περιστατικά έρχονται να ταράξουν τις σχέσεις μελών της Διοίκησης και εργαζομένων, με πρωταγωνιστή και πάλι τον υπεύθυνο του κολυμβητηρίου που επέμενε να λειτουργήσει πρωί Σαββάτου και Κυριακής - κι όταν λέμε πρωί εννοούμε στις 6 το αξημέρωτο (!) - η μεγάλη πισίνα, χωρίς παρόντα υπάλληλο! Τον εργαζόμενο θα υποκαθιστούσε ένα αναπληρωματικό μέλος της διοίκησης, κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά, στους κανονισμούς φύλαξης και ασφάλειας των εγκαταστάσεων… Οι συγκεκριμένες μάλιστα εγκαταστάσεις διαθέτουν εξειδικευμένο και άρα πανάκριβο, ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Ειρήνη υμίν… (2)
Τέλος, η απόφαση της διοίκησης για τη διευθέτηση του ωραρίου εργασίας σε υπάλληλο του ΠΕΑΚΙ, η οποία φέρεται να αναρτήθηκε στο «Διαύγεια» και με συνοπτικές διαδικασίες… να κατέβηκε, μετά την - καλή τη πίστη – συνεννόηση με το ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, μαρτυρά ένα κλίμα καχυποψίας που εμπεδώνεται τελευταία ανάμεσα σε διοικούντες και εργαζόμενους. Παρεμπιπτόντως, δεν παίρνω το μέρος των εργαζομένων ελαφρά τη καρδία, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, οι εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚΙ λειτουργούν με προσωπικό πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας, άρα είναι απαραίτητη η ανέφελη συνύπαρξη των δύο μερών. Νομίζω…
1/11/2017 bourxas.gr