Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Αναγκαία η συνεργασία για τα αδέσποτα

Μονόδρομος καθίσταται η συνεργασία του συνόλου των φορέων που έχουν σχετική ή παράλληλη αρμοδιότητα με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
Όσο η πολιτεία βέβαια δεν προχωρά σε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και σε ό,τι αυτό προβλέπει για τη διαχείριση των αδέσποτων και των δεσποζόμενων ζώων, τα προβλήματα είναι δεδομένα ότι θα αυξάνονται.
Κάπως έτσι, παρότι εδώ και έναν περίπου μήνα στο δήμο Ιωαννιτών έγινε...
ένα μεγάλο βήμα με την υπογραφή της σύμβασης με κτηνίατρο που διατέθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, η κατάσταση και στον αστικό ιστό της πόλης, αλλά και στο Πανεπιστήμιο είναι απογοητευτική.
Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε που το θέμα των αδέσποτων και της διαχείρισής τους τέθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από εκπροσώπους του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών ως ένα από τα κορυφαία ζητήματα προτεραιότητας που πρέπει να αντιμετωπιστούν από το Δήμο και τις πρυτανικές αρχές.
Η απάντηση δόθηκε από τη δημοτική αρχή, με κάποιους αστερίσκους όμως αφού ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας επισήμανε ότι υπάρχουν σαφή όρια στις αρμοδιότητες, αλλά και ζητήματα στα οποία την αποκλειστική ευθύνη φέρει η Πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της.
«Όταν συμφωνήσαμε και υλοποιήσαμε τη συμφωνία για να τοποθετήσουμε τις ταΐστρες σε συγκεκριμένα σημεία, κάποιοι από το Πανεπιστήμιο μετέφεραν τις τροφές και συνέχιζαν να ταΐζουν τα ζώα μπροστά στο φοιτητικό εστιατόριο, ενώ άλλες φορές επέτρεπαν στα αδέσποτα να τρώνε τα αποφάγια εντός της λέσχης. Εκεί δεν μπορεί να παρέμβει ο Δήμος και είναι αρμοδιότητα άλλων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δ. Κατηρτσίδης όσο και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Χαρ. Μπρέχας τόνισαν ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ιατρικές πράξεις για το σύνολο των αδέσποτων του Πανεπιστημίου και θα ακολουθήσει η επανένταξή τους.
Μέχρι σήμερα ο δήμος Ιωαννιτών έχει παρέμβει κάνοντας διαχείριση και επανένταξη σε 151 αδέσποτα στο Πανεπιστήμιο, όπως ανέφερε ο κ. Μπρέχας.