Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Στην Ήπειρο είχαμε σταματήσει να μιλάμε

Σημαντική η συμβολή του υποψήφιου Περιφερειάρχη Ηπείρου Σπύρου Ριζόπουλου με τα κείμενά του
Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε με καταιγιστικό ρυθμό η Ήπειρος να έρχεται συχνά στην επικαιρότητα. Ο λόγος για τις τοποθετήσεις και τα κείμενα του Σπύρου Ριζόπουλου, ο οποίος φαίνεται ότι θα διεκδικήσει τη θέση του Περιφερειάρχη Ηπείρου. Πολλά έχουν ειπωθεί / γραφεί για αυτό το όνομα και για το ότι «πολιτεύεται γραφόμενος», αλλά και για το ότι εκλογές δεν γίνονται από την Αθήνα.
Αυτό είναι αλήθεια. Όπως επίσης είναι αλήθεια και το ότι με...
τις τοποθετήσεις του θέτει την ατζέντα. Είναι τουλάχιστο αν μη τι άλλο αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι ένας άνθρωπος γράφει από την Αθήνα, εντοπίζει πράγματα που οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» δεν έβλεπαν…

Βέβαια, μόνο και μόνο που κάποιος γράφει είναι πολύ προτιμότερο από αυτό που συνήθως συμβαίνει στο δημόσιο βίο μας, π.χ. από το να «γαβγίζει» στα κανάλια. Έχουμε λοιπόν μια εντατική παραγωγή πολιτικού λόγου και αυτό είναι το ενδιαφέρον και το σημαντικό στοιχείο στην όλη υπόθεση.

Ως άνθρωπος των γραμμάτων ανοίγει με την πένα του ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. Ήδη έχει θίξει σημαντικά θέματα. Δεν εννοούμε την κριτική που ασκεί στο νυν περιφερειάρχη, διότι είναι προφανές και αυτονόητο ότι αυτό το κάνει για λόγους καθαρής ιδιοτέλειας.

Πέρα από το ιδιοτελές όμως, είναι γεγονός ότι άνοιξε η συζήτηση για τα διόδια στο Δροσοχώρι, τη λίμνη και τα αδέσποτα στα Γιάννενα, ο δρόμος για τα Τζουμέρκα, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τώρα τελευταία το πρόβλημα στη ΒΙΠΕ Πρέβεζας και η αποκατάσταση του γεφυριού στην Πλάκα.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα. Πριν μερικές ημέρες ο Σπ. Ριζόπουλος έγραψε ένα άρθρο για την επίθεση που δέχθηκε ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος στα Γιάννενα. Ενώ το θέμα θα μπορούσε να αναλωθεί τοπικά και να περάσει στα ψιλά, τελικά το άρθρο αναπαράχθηκε εν μέρει από την εφημερίδα «δημοκρατία» ενώ θίγεται και στο οπισθόφυλλο των σημερινών «Νέων».

Χρήσιμα συμπεράσματα μπορεί να βγάλει κάποιος και από το άρθρο του Σπ. Ριζόπουλου με θέμα το «Ελληνικό» στο οποίο στέκεται δίκαια μεταξύ των αρχαιολόγων και της Lamda Development. Αν κάποιος τολμάει να τα βάλει με τον Λάτση για κάτι που θεωρεί ότι προασπίζει το δημόσιο συμφέρον, μάλλον ανάλογη στάση θα έχει και στα τοπικά…

Το ζήτημα συνεπώς δεν είναι μόνο το κλασικό ερώτημα για το ποιος θα τερματίσει πρώτος στην εκλογική διαδικασία, όπου εκ των πραγμάτων θα υπάρξει νικητής. Το ζήτημα είναι ότι η Ήπειρος κερδίζει ήδη, μόνο και μόνο με το άνοιγμα του διαλόγου, της συζήτησης και της αντιπαράθεσης. Γιατί αυτό από μόνο του θα αποτελέσει ανανέωση.

Σημ. Ο Σπ. Ριζόπουλος αρθρογραφεί στο Rizopoulos Post

πηγή: epirusnews.eu