Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

“Δήγματα”: Σχολιάζει ο Παναγιώτης Μπούρχας

Τα ’σπασαν Καχριμάνης – Τσιρογιάννης; Οι φωνές του Πολάκη Μια μεταρρύθμιση για ψήφους Προτάσεις καινοτόμες Χαλαρώστε «σύντροφοι» Μπαλάφας ο επίσημος
Τα ’σπασαν Καχριμάνης – Τσιρογιάννης;
Μια ένταση στις σχέσεις του Χρήστου Τσιρογιάννη με τον πολιτικό του μέντορα Αλέκο Καχριμάνη, αναδεικνύει μια επιστολή του δεύτερου προς τον πρώτον, αναφορικά με ένα θέμα που...
δεν κατάφερα να διακριβώσω.  
Στο gnomiartas.gr το οποίο παρεμπιπτόντως, δεν θα έλεγε κανείς πως διάκειται και θετικά απέναντι στον Δήμαρχο Αρταίων, διαβάσαμε προχθές για μια επιστολή σε οξύτατο ύφος του Περιφερειάρχη Ηπείρου προς τον Δήμαρχο, με την οποία του ξεκόβει πως ούτε οι διαδικασίες τηρούνται ούτε τα χρήματα υπάρχουν, για να ενταχθούν σε προγράμματα κάποια έργα που ως φαίνεται, ζητά ο Δήμαρχος, από την Περιφέρεια.   

Στην επιστολή που δημοσιεύει το Αρτινό site, περιέχονται φράσεις όπως - αντιγράφω αυτούσια - «…Όλα αυτά θεωρούμε ότι σας είναι γνωστά και ειλικρινά απορούμε για την επιμονή σας, να προκαλείτε εντυπώσεις, κυρίως όμως να καλλιεργείτε τοπικιστικές αντιθέσεις, που δεν έχουν σχέση με την σημερινή εποχή και κυρίως με την περιφερειακή διάσταση που έχει και πρέπει να έχει το Ε.Π. Ήπειρος 2014 – 2020». 

Από το Δήμο Αρταίων λένε πως επιστολή προς την Περιφέρεια έχει υπάρξει, αλλά τέτοια απάντηση δεν έφτασε ακόμα στο Δήμο. Και φαντάζομαι πως δεν είναι ακόμα στην… Κανέτα το γράμμα, γιατί η ημερομηνία του εγγράφου που επικαλείται το δημοσίευμα είναι 17/10. Οι φορείς – αποδέκτες της επιστολής ωστόσο, είναι πολλοί, οπότε εύκολα επιβεβαίωσα πως η επιστολή με την υπογραφή Καχριμάνη υπάρχει όντως. Και είναι σκληρή, σε έστω υπηρεσιακή γλώσσα, με τρόπο που προδίδει πως κάτι δεν πάει καλά στις σχέσεις Περιφερειάρχη – Δημάρχου.

Η έκπληξη είναι μεγάλη, αν θυμηθούμε πως ο κ. Τσιρογιάννης διετέλεσε σύμβουλος του Περιφερειάρχη από το 2011 ως τον Αύγουστο του 2014, στην πρώτη του θητεία και εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος στην Άρτα, το 2010 πρώτος με 5.900 ψήφους, που όμως, παραιτήθηκε, μετά από ένσταση συνυποψήφιού του, και έχασε την έδρα στο Περιφερειακό συμβούλιο, εξαιτίας της θέσης που κατείχε ως αναπληρωτής προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υπηρεσίας.

Όλα τα ερείσματα τα έχει ανάγκη ο Περιφερειάρχης για να διεκδικήσει την τρίτη εκλογή του αφού είναι γνωστό πως εσχάτως, επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με όσα Νεοδημοκρατικά στελέχη τα χάλασε τα τελευταία χρόνια. Και τέτοιες κόντρες με Δημάρχους, όπως του δεύτερου μεγαλύτερου Δήμου της Ηπείρου, δεν θα του κάνουν καλό.

Οι φωνές του Πολάκη
Θα ήθελα να είμαι από μια γωνιά, να απολαμβάνω τον Πολάκη τον Παυλάρα, την περασμένη Τρίτη, στη συνάντησή του με τα στελέχη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων…
Εκεί, μεταξύ των άλλων θεμάτων που τέθηκαν από τον αναπληρωτή Υπουργό, ήρθε και η στιγμή που ο Κρητικός άπλωσε τις χεράρες του και άρχισε να δείχνει με νόημα, με το βλέμμα αλλά και το δάχτυλο… κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Και μιλούσε αυτή την ώρα για το κόστος της καθαριότητας που διεκπεραίωνε επί χρόνια, εργολάβος.
Είναι η γνωστή υπόθεση που πριν από λίγο καιρό, έστειλε στον Εισαγγελέα η διοίκηση του νοσοκομείου, με το ερώτημα της στοιχειοθέτησης ευθυνών ή αδικημάτων σε σχέση με το υψηλό κόστος της καθαριότητας που υπερέβαινε κατά πολύ, το εργασιακό κόστος για τις εκατόν τόσες εργαζόμενες… «Τόσες επί τόσο η καθεμία, συν εισφορές, βγαίνει 110.000 ευρώ, ο ανάδοχος βάζει στην τσέπη 250.000 ευρώ, πολλά δεν είναι;» σκέφτηκαν σοφά οι νυν διοικούντες, αφού βέβαια, επί ένα εξάμηνο υλοποιούσαν κι αυτοί τη σύμβαση.
Λέει λοιπόν, προχθές ο Πολάκης: «τα υπολογίζω από δω, τα υπολογίζω από κει, και δε μου βγαίνουν… Να στοίχιζε η καθαριότητα με τις συγκεκριμένες εργαζόμενες, 150.000 ευρώ, άντε 160.000 ευρώ, άντε 170.000 ευρώ, άντε 200.000 ευρώ. Αλλά 250.000;;;» και όσο ανέβαζε τα νούμερα, τόσο ανέβαζε και τον τόνο της φωνής του και λούφαζαν κάποιοι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι.
Το κακό όμως, είναι πως δύσκολα θα αποδειχθεί κάτι παράτυπο, εφόσον οι διαδικασίες ακολουθούσαν τη νομιμότητα και έφεραν τις υπογραφές των Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, αυτό που θα γίνει, είναι το νοσοκομείο… μύλος, καθώς μαθαίνω ότι οι θιγόμενοι από την υπόθεση υπηρεσιακοί παράγοντες προσέφυγαν ή θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της διοίκησης για συκοφαντική δυσφήμηση και το κλίμα βαραίνει επικίνδυνα.
Θα αναρωτηθεί τώρα εύλογα κανείς: και τι να έκανε η διοίκηση; Ίσως και να έπραξε σωστά, τι να πω…

Μια μεταρρύθμιση για ψήφους…
Έχω καλόπιστη διάθεση να πιστέψω στην ειλικρίνεια του καλοκάγαθου Υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, για την αναδιάρθρωση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης που επιχειρεί αυτόν τον καιρό το Υπουργείο Παιδείας.
Αν ξεκινήσουμε από τη βάση πως τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας χρειάζεται να μπουν σε μια δεύτερη «Αθηνά», μελετημένη και τεκμηριωμένη, ώστε να ισχυροποιηθούν οι μονάδες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και αν πλάι σε αυτό, βάλλουμε και το πλάνο της ίδρυσης διετών προγραμμάτων σπουδών με τεχνική κατεύθυνση… τείνω να πιστέψω, ξεχνώντας το πόσο… τσίρκο είναι γενικώς… πως η εθνοσωτήριος κυβέρνηση Αλέξη – Πάνου επιτέλους σοβαρεύτηκε και αποφάσισε να προσφέρει έργο στον τόπο.

Αμ δε…
Φίλος πανεπιστημιακός, προερχόμενος από το χώρο της Ανανεωτικής αριστεράς αλλά εσχάτως απογοητευμένος από τα… κατορθώματα του ΣΥΡΙΖΑ, μου μετέφερε τηλεφωνικό διάλογό του με τον Υπουργό Παιδείας, τις μέρες που ο τελευταίος βρίσκονταν στα Γιάννενα για το αναπτυξιακό συνέδριο. Του τηλεφώνησε λοιπόν ο Υπουργός, φίλοι από τα παλιά όντες, και τον ρώτησε μεταξύ άλλων, ποια είναι η γνώμη του για τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ κτλ. Ο άνθρωπος του είπε κάποια πράγματα αλλά η απάντηση του Υπουργού που δε διαφώνησε μαζί του, τον άφησε κάγκελο! «Σωστά όλα αυτά, αλλά δεν μας φέρνουν ψήφους…» του είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Υπουργός!
Οπότε, βγάλτε το συμπέρασμα πως θα τα κάνουν λαμπόγιαλο και στην παιδεία, μπας και κερδίσουν ψηφαλάκια…
Όχι πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ δεν θα δούμε, αλλά ούτε Τεϊοποίηση των ΑΕΙ…

Προτάσεις καινοτόμες…
Η Άρτα παίρνει τη «Γεωπονική Ιωαννίνων» - το εξήγγειλε ολόκληρος Πρωθυπουργός! – η Άρτα μπορεί να πάρει και την Καλών Τεχνών ώστε να ενωθεί μαζί της το Τμήμα Λαϊκής Μουσικής, η Πρέβεζα θέλει να γίνει Πανεπιστημιακό τμήμα το ΤΕΙ Λογιστικής (!!!), η Ηγουμενίτσα δε μίλησε ακόμα αλλά φαντάζομαι κάτι θα ζητήσει κι αυτή – τους κάνω μια πρόταση, το Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο να ενωθεί με το Αγγλικής Φιλολογίας που δεν έχει το Πανεπιστήμιο, αφού πρώτα ιδρυθεί! - οπότε αντί συνένωσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, το παιδί θα βγει γκαβό και θα λέγεται «Πανεπιστήμιο Ηπείρου και περιχώρων»…
Νονός ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης…

Χαλαρώστε «σύντροφοι»
Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για το φυσικό αέριο στην Ήπειρο, το 2020 και βλέπουμε… δεν ακούστηκε για πρώτη φορά στα Γιάννενα.
Το λέω αυτό στους «συντρόφους» που έπιαναν το κεφάλι τους το βράδυ της Τρίτης και έλεγαν μεταξύ τους: «Πσσσσσς τι είπε ο άνθρωπος τώρα! Θα μας φέρει φυσικό αέριοοοοοοοο»!!!!
Τους καλώ να ενθουσιάζονται λιγότερο, γιατί τον Οκτώβριο του 2014, ο Υπουργός τότε, Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης είχε για πρώτη φορά κάνει γνωστό, πως μετά τις αποτυχημένες απόπειρες διέλευσης αγωγού φυσικού αερίου από την Ήπειρο, εξετάζονταν από τότε από τη ΔΕΠΑ, εναλλακτικές λύσεις παροχής του καυσίμου, με τη μορφή μικρών κέντρων τροφοδοσίας.
«Δεν δίνω καμία υπόσχεση για άμεση λύση του προβλήματος. Έχω ζητήσει μελέτη σκοπιμότητας από τη ΔΕΠΑ. Σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, μπορεί να είναι μία ρεαλιστική λύση», είχε πει τότε ο Υπουργός. Η μελέτη αυτή πιθανόν εδέησε… να τελειώσει και φτάνουμε στο δια ταύτα.
Το ερώτημα είναι αν υπάρχει το χρήμα για να κατασκευαστούν οι υποδομές ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ του μέλλοντος θα κατηγορεί τις κυβερνήσεις που θα ακολουθήσουν μετά τις επόμενες εκλογές πως αθέτησαν τους δικούς του σχεδιασμούς…

Μπαλάφας ο επίσημος
Στις ανακοινώσεις των επισήμων των παρελάσεων, της «πρώτης φοράς Αριστεράς», προηγούνται οι κομματικές οργανώσεις…
Παλιότερα, τους εκπροσώπους της κυβέρνησης σε κάθε παρέλαση τους μαθαίναμε από την Περιφέρεια και την πρώην Νομαρχία. Τώρα μας ενημερώνει σχετικώς, πρώτα η Νομαρχιακή Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ και μετά η Περιφέρεια. Άλλα ήθη…