Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Φάρμακα στα σούπερ μάρκετ τον Δεκέμβριο

Σημαντική προσδοκία για φθηνότερες τιμές στα εκτός συνταγής φάρμακα λόγω του ανταγωνισμού
του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Δεν πάει καιρός που οι συνδικαλιστές των φαρμακοποιών διατράνωναν τη διάθεσή τους να μετατρέψουν τους χώρους τους σε «προεκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ» προκειμένου να αποτρέψουν την πώληση φαρμάκων εντός των σούπερ μάρκετ επειδή, δήθεν, θα έφερναν μεγάλες αυξήσεις στις τελικές τιμές και θα επιβάρυναν οικονομικά τους Ελληνες. 
Οσο και αν οι ακραίες αυτές φωνές παραμερίστηκαν ακόμα και από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς...
(ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος που έχει ήδη αποδοκιμαστεί είναι τέως πρόεδρος του κλάδου), μένει να δούμε τις αντιδράσεις τους τώρα που όντως οι τιμές ανέβηκαν -παρότι στην εξουσία είναι μια αριστερή κυβέρνηση- και ο δρόμος για την πώληση σκευασμάτων από τα σούπερ μάρκετ εντός των επόμενων μηνών δείχνει να ανοίγει.

Ειδικότερα, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί από το προηγούμενο διάστημα, τα σούπερ μάρκετ μέσα στον Δεκέμβριο θα πάρουν τη σκυτάλη για να διαθέτουν τα λεγόμενα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα, όσα δηλαδή δεν χρειάζονται κάποιου είδους συνταγή. Πρόκειται για μια εξέλιξη που προ ετών θα σήμαινε μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση του κλάδου, ωστόσο τώρα δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι. Οι αντιδράσεις είναι υποτονικές, ενδεικτικές της υποκρισίας πολιτικών και συνδικαλιστών του χώρου. Πηγές αναφέρουν ότι ο ΕΟΦ κάνει τις πρώτες βολιδοσκοπήσεις, οι φαρμακευτικές εταιρείες ετοιμάζονται και η αγορά θα ανοίξει.
Η συγκεκριμένη αλλαγή εκτός των πολιτικών χαρακτηριστικών που διαθέτει, καθώς όλοι θυμούνται τις αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τη συμμαχία που είχε αναπτυχτεί στο πρότυπο όλων όσα συνέβησαν προ ημερών και με την ομάδα οδηγών ταξί υπό τον κ. Θύμιο Λυμπερόπουλο, αναμένεται να έχει θετικό αποτύπωμα στην αγορά, καθώς οι βιομηχανίες θα αυξήσουν τις πωλήσεις τους (ας μην ξεχνάμε ότι το φάρμακο είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για τη δυναμική εγχώρια φαρμακοβιομηχανία), οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα τονώσουν επίσης τους τζίρους τους, ενώ και οι καταναλωτές θα έχουν μια σημαντική εναλλακτική λύση. Ξεκάθαρα πάντως οι φαρμακοβιομηχανίες φαίνεται να υπολογίζουν πάρα πολύ στη νέα αυτή συνθήκη που διαμορφώνεται και αναμένεται να αλλάξει τα πάντα. Τα φάρμακα που θα παρουσιαστούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι περίπου 200 -με τον αριθμό τους, όμως, να αυξάνεται μελλοντικά-, τα οποία θα αφορούν χαμηλής έντασης και επικινδυνότητας παθήσεις, όπως κεφαλαλγία, ναυτία, με απλές οδηγίες χρήσης.
Σημειολογικά, η πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετ σημαίνει μια ανατροπή όλων όσα γνωρίζαμε και μία ακόμα υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις ήδη πάρα πολλές που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι στο πεδίο των συμπληρωμάτων διατροφής υπήρξε πρωτοφανής πρόοδος της αγοράς εξαιτίας της πώλησης μερικών εξ αυτών στα σούπερ μάρκετ και την ευρεία λιανική.

Μαζικές αυξήσεις στα ΜΗΣΥΦΑ
Την ίδια στιγμή, επί ημερών μιας αριστερής κυβέρνησης, άνοδο παρουσίασαν οι τιμές στα ΜΗΣΥΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα) στο διάστημα του πρώτου εννεαμήνου του έτους. Η κατάσταση, παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, δείχνει να έχει ξεφύγει, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται έως και κατά 150%. Και όλα αυτά ενώ ακόμα δεν έχει θεσμοθετηθεί το παρατηρητήριο τιμών φαρμάκων το οποίο η κυβέρνηση έχει τάξει εδώ και δύο χρόνια και φυσικά δεν έχει υλοποιήσει, με αποτέλεσμα οι Ελληνες να πληρώνουν παραπάνω χρήματα δίχως να γνωρίζουν πότε θα μπει τέλος σε όλο αυτό.
Και ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση και ο ΕΟΦ, λίγο πριν τα σούπερ μάρκετ μπουν στον χορό της πώλησης φαρμάκων, επικοινωνούν, για προφανείς προπαγανδιστικούς λόγους, ότι υπήρξε πρόστιμο για πώληση φαρμάκων σε σούπερ μάρκετ της Χίου παρά το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες θα αλλάξουν όλα.