Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Χαιρετισμός δημάρχου Ιωαννίνων στο περιφερειακό Συνέδριο

Η εναρκτήρια ομιλία Δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα στο Περιφερειακό Συνέδριο:
Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι βουλευτές, Κυρίες και κύριοι
«Σας καλωσορίζουμε στην Ήπειρο, στην άπειρο χώρα, στον τόπο των μεγάλων ευεργετών και του διαφωτισμού.
Όσο ξερό και άγονο είναι το έδαφος της Ηπείρου τόσο πλούσιο...
φύτρωσε και ευτυχώς εξακολουθεί να φυτρώνει, το δέντρο της ευεργεσίας, του αλτρουισμού και της αλληλεγγύης.

Οι Ηπειρώτες ευεργέτες είναι οι μεγαλύτεροι ευεργέτες του έθνους κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
Οι πλούσιες δωρεές τους σε δύσκολους καιρούς υπήρξαν καταλυτικές για τη μόρφωση, τον πολιτισμό, τη διαπαιδαγώγηση, την απελευθέρωση της Ελλάδας και την κοινωνικοοικονομική της ανόρθωση.
Σας καλωσορίζουμε και στα Γιάννενα, την πρωτεύουσα της Ηπείρου, το σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών και σήμερα το σταυροδρόμι των δύο μεγάλων διεθνών οδικών αξόνων, τα Γιάννενα της λίμνης Παμβώτιδας και της αγωνίας για τη σωτηρία της.
Τα Γιάννενα της απαράμιλλης ομορφιάς της φύσης, αλλά και ενός τόπου με άξιους ανθρώπους.
Ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης αλλά και της παραγωγής και του μόχθου, της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας, της εξωστρέφειας και της δημιουργικότητας.
Στον τόπο όπου η παράδοση συναντά το σήμερα δημιουργώντας έναν μοναδικό και ξεχωριστό συνδυασμό σε πολλούς τομείς της ζωής, της επιστήμης, της τέχνης, του εμπορίου, του πολιτισμού και του τουρισμού.
Η διοργάνωση του 5ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Ήπειρο είναι από μόνης της ένα πολύ σπουδαίο γεγονός.
Και είναι σπουδαίο γιατί δίνει τη δυνατότητα να ανοίξει ένας διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και των τοπικών φορέων για τη δημιουργία ενός στοχευμένου σχεδίου που θα αφορά την περιοχή μας.
Η όλη διαδικασία και η συζήτηση δεν θα μπορούσε να γίνει ερήμην της κοινωνίας.
Δεν θα μπορούσε να γίνει γιατί πιστεύω ότι πλέον έχουμε όλοι καταλάβει πως δεν υπάρχει περιθώριο να επαναλάβουμε εγχειρήματα του παρελθόντος, γιατί η ανάπτυξη που βίωσε η Ελλάδα πριν την κρίση αποδείχθηκε ότι ήταν στρεβλή, παροδική και πιθανά εικονική.
Το αντικείμενο του συνεδρίου αφορά στην αναπτυξιακή ταυτότητα και στην δυναμική της Ηπείρου για την μετά-μνημονιακή εποχή.
Η δική μου αναφορά μπορεί να έχει ως επίκεντρο τα Γιάννενα, κινείται όμως σε ένα πλαίσιο που αφορά συνολικότερα την Ήπειρο.
Γιατί για εμάς δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη για το Δήμο μας, χωρίς να υπάρχει ανάπτυξη για την Ήπειρο.
Άλλωστε, σε γενικές γραμμές, τα κύρια χαρακτηριστικά που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά την ταυτότητα των Ιωαννίνων, την πρωτεύουσας της Ηπείρου αφορούν ολόκληρη την Περιφέρειά μας.
Έτσι  δεν θα πρέπει να εκλείπουν από τις αναπτυξιακές μας στοχεύσεις, κλάδοι που συνδέονται με το φυσικό περιβάλλον και τους πόρους του, τον πρωτογενή τομέα, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, τους δυναμικούς επιστημονικούς και επιμελητηριακούς θεσμούς, και το ανθρώπινο δυναμικό.
Ως Δημοτική Αρχή των Ιωαννίνων θεωρούμε ότι οι αναπτυξιακοί πυλώνες, οι πολύτιμες αξίες της περιοχής μας, είναι ο Πολιτισμός, ο Τουρισμός, ο Πρωτογενής τομέας, το ανέγγιχτο σε υψηλό ποσοστό Περιβάλλον με κορωνίδα τη Λίμνη Παμβώτιδα και βεβαίως η Επιστημονική Γνώση και η υψηλές υπηρεσίες Υγείας συνδυασμένα με τα Ανώτατα Ιδρύματα του τόπου.
Η αναπτυξιακή δυναμική αυτού του συμπλέγματος έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει την κοινωνική συνοχή, την οικονομική ανάκαμψη του τόπου, την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και κατ΄ επέκταση την βελτίωση της ποιότητας ζωής, που είναι το ζητούμενο για εμάς.
Η τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού είναι το πρώτο επίπεδο της διακυβέρνησης, το επίπεδο που είναι πιο κοντά στον πολίτη, και αποτελεί επίσης το πρώτο επίπεδο αλληλεπίδρασης με αυτόν.
Είναι το επίπεδο που αφουγκράζεται τις ανάγκες, διαπιστώνει τις αδυναμίες, γνωρίζει τα δυνατά σημεία, παρακολουθεί τις εξελίξεις, κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις, οραματίζεται, σχεδιάζει, υλοποιεί, αυτοαξιολογείται και επαναπροσδιορίζεται.
Όλα αυτά εμπεριέχονται στην έννοια του αναπτυξιακού της ρόλου.
Για να είμαστε σε θέση λοιπόν ως δήμαρχοι της Ηπείρου να υπηρετήσουμε με αξιοπρέπεια αυτόν τον ουσιαστικό μας ρόλο, να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα που οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν και να μην αναλωνόμαστε σε απλή διαχείριση μιας  αμείλικτης καθημερινότητας που έχει αντίπαλό την ατέρμονη γραφειοκρατία, την πολυδαίδαλη νομοθεσία, την κωλυσιεργία και σε πολλές περιπτώσεις την τυπολατρεία των διαφόρων ελεγκτικών μηχανισμών, θα πρέπει να συντρέχουν δύο αναγκαίες προϋποθέσεις.
Η πρώτη σχετίζεται με την ουσιαστική αυτοτέλεια η οποία εκτός όλων των άλλων σημαίνει πρωτίστως οικονομική αυτοτέλεια του Α΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης. Δηλαδή την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων.
Αν και εσείς κυρία Υπουργέ πιστεύετε το ίδιο με εμάς πρέπει να θωρακίσετε τον θεσμό ώστε να λειτουργήσει επιτέλους ως πραγματικός αυτοδιοικητικός μηχανισμός πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας , της διαφάνειας και της εκτίμησης κόστους – οφέλους. Προφανώς και δεν αναφέρομαι μόνο στην οικονομική διάσταση του ζητήματος, αλλά και στην αντίστοιχη κοινωνική και περιβαλλοντική που οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψην μας.
Η δεύτερη προϋπόθεση συνδέεται με την απλούστευση των διαδικασιών.
Όχι μόνο αυτών που σχετίζονται με την διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και με το σύνολο των λειτουργιών της αυτοδιοίκησης.
Μιλώ για την γραφειοκρατία η οποία γεννά τη διαφθορά και πρέπει να παταχτεί με κάθε τρόπο ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα αλλά και παραγωγικός χρόνος ο οποίος αυτή τη στιγμή πραγματικά σπαταλιέται χωρίς αποτέλεσμα
Αυτή είναι η πραγματική αυτοδιοίκηση που όλοι πρεσβεύουμε και που υπηρετεί πραγματικά τον πολίτη.
Για αυτήν μαχόμαστε.

Κυρίες και Κύριοι
Στα χρόνια της κρίσης σε μεγαλύτερο βαθμό, αλλά τολμώ να πω και πριν απ’ αυτά, η περιοχή μας ήρθε αντιμέτωπη με τη φτώχεια, την ανεργία, την υποαπασχόληση, τις δυσχερείς εργασιακές συνθήκες, τις αρνητικές επιπτώσεις και τον σκεπτικισμό για το μοντέλο ανάπτυξης, τη δυσχερή αντιμετώπιση της καθημερινότητας των ελευθέρων επαγγελματιών, τη δυσκολία βιωσιμότητας του πρωτογενούς τομέα και τα προβλήματα που δημιουργούνται στους αγρότες λόγω του ισχυρού διεθνούς ανταγωνισμού, του υψηλού κόστους παραγωγής, της μη καθετοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας και την τελική πιστοποίηση και τυποποίηση του προϊόντος καθώς και της μη διασύνδεσης της κατανάλωσης των προϊόντων με τον τουρισμό, κάτι που θα προσέδιδε άλλη δυναμική και μια πραγματική διέξοδο στο πρόβλημα.
Βρισκόμαστε όμως  στην καρδιά της Ηπείρου, στη πρωτεύουσα και  διαχρονικό μητροπολιτικό κέντρο της περιφέρειας και της ευρύτερης περιοχής.
Με σημαντικές δυνατότητες και προοπτικές.
Είναι σχεδόν  βέβαιο ότι στον κύκλο της ανάκαμψης της οικονομίας, τα Γιάννενα θα αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα και το δυναμισμό τους για να μπορέσουν να κάνουν ένα σημαντικό άλμα, σε συνάρτηση με το σχεδιασμό του Δήμου Ιωαννιτών για την πόλη της επόμενης 15ετίας.
Το συνέδριο που αρχίζει σήμερα μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο.
Μελετήσαμε με προσοχή όλες τις θεματικές συνεδρίες και τα ζητήματα που θα τεθούν αυτό το διήμερο και θα συμμετάσχουμε ενεργά.
Βέβαια, όπως ανέφερα και νωρίτερα, για εμάς υπάρχουν κι άλλοι πυλώνες για την ανάπτυξη της Ηπείρου που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν κι άλλες θεματικές συνεδρίες.
Επιτρέψτε μου όμως να μιλήσω γι’ αυτούς στην κεντρική μου ομιλία στη λήξη του συνεδρίου.
Πριν κλείσω, θα ήθελα να τονίσω ότι σαν Δήμος οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και το έχουμε ήδη κάνει, την αποτελεσματική συνεργασία μας με την κυβέρνηση σε ορισμένα ζητήματα όπως χαρακτηριστικά:
1. Η επιστροφή του Πάρκου Πυρσινέλλα στο Δήμο.
2. Η παραχώρηση των παλαιών στρατιωτικών φυλακών με πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ της δημιουργίας Πάρκου
3. Η παραχώρηση των παλαιών στρατιωτικών φούρνων με πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ της ανέγερσης ενός νηπιαγωγείου
4. Και φυσικά, την οριστική επίλυση του ζητήματος της αναβάθμισης σε επίπεδο υποδομών και επιχειρησιακής ικανότητας του αεροδρομίου Ιωαννίνων, με το οποίο συμπληρώνεται ένα δίκτυο υποδομών μεταφορών που θα αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης για τον τόπο, αναμένοντας βέβαια την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων και την έλευση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης.
Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω και πάλι όλους στα Γιάννενα κι εύχομαι οι εργασίες του συνεδρίου να είναι εποικοδομητικές και τα συμπεράσματά του να αποτελέσουν τη μαγιά για την αναπτυξιακή πρόοδο της Ηπείρου καθώς και την έναρξη μιας δυναμικής πορείας που θα παρακολουθείται συστηματικά και θα καταγράφει μετρήσιμα αποτελέσματα.
Σας ευχαριστώ.