Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

“Δήγματα”: Σχολιάζει ο Παναγιώτης Μπούρχας

Οι γέφυρες του Σπίρτζη Έκοψε πολλά εισιτήρια Ο άγνωστος Υπουργός Τα εγκαίνια του γραφείου Θετική εισήγηση από Εκλογοδικείο για Μπέζα στη Θεσπρωτία; Το σχολείο στο Ματσούκι ►Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου
Οι γέφυρες του Σπίρτζη
Η δε εμπνευσμένη ονομασία του συνεδρίου, «Γέφυρες ανάπτυξης με την Ήπειρο», εικάζω πως ήταν εμπνεύσεως του τεράστιου ή σωστότερα, του τεραστιότατου Σπίρτζη, ο οποίος για χιλιοστή, εξακοσιοστή, πεντηκοστή όγδοη φορά, ευρισκόμενος στην Ήπειρο, λέει τη φοβερή παρομοίωση για...
το γεφύρι της Πλάκας που έπεσε και η εθνοσωτήριος το ξανασηκώνει, όπως σηκώνει και την ταβλιασμένη από τα μνημόνια Ελλάδα.

Σου λέει ο Χρηστάρας, «έργα, δρόμους, γέφυρες δεν πρόκειται να δουν από εμάς, ας τους παραμυθιάζουμε τουλάχιστον, να τα φαντάζονται». Προτείνω δε την επόμενη φορά, να σκιτσάρουν και παρόμοια μακετούλα για να είναι πιο πειστικό το αφήγημα…
Ο Χρηστάρας δεν προλαβαίνει τον εαυτό του εν τω μεταξύ, με τα ψέματα που λέει και μπερδεύτηκε προχθές και την Κυριακή στην Ηγουμενίτσα κι ενώ τα τοπικά «συντρόφια» του, του είχαν συστήσει τη φορά που έλεγε – Δεκέμβριος 2016 – πως το τρένο είναι ακριβό, να αλλάξει την κουβέντα και απλά να υπόσχεται σιδηρόδρομο αλλά ο άνθρωπος το ξέχασε και τον έπιασε κρίση ειλικρίνειας. Και είπε το ίδιο που είπε από τα γραφεία της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, πριν από δέκα μήνες. Αλλά δε φταίει αυτός… Φταίνε τα θρασεία ΜΜΕ των Ιωαννίνων που τον χλευάζουν αλλά του αρέσει… (αλήθεια αυτό το χιούμορ του Υπουργού, του έχουν πει πολλοί ότι αρέσει;).

Δεν κατάλαβα τέλος, γιατί ο Σπίρτζης απευθύνονταν στον Αλέκο – το δικό μας Αλέκο, τον Περιφερειάρχη, όχι αυτόν της διαφήμισης «έλα Αλέκο!» - στον ενικό. Και του είπε σε μια αποστροφή του λόγου του, «δεν χρειάζεται να απολογείσαι εσύ για τον Σουφλιά!!!». Τούρκος θα αισθάνθηκε εκείνη την ώρα ο Περιφερειάρχης, ανακαλώντας στη μνήμη του τα τσάμικα και τα κοντοσούβλια που έτρωγε με τον Σαρακατσάνο, στην παράδοση της Εγνατίας Οδού…
Ας όψεται όμως, η αβρότης του οικοδεσπότη…

Έκοψε πολλά εισιτήρια…
Προφανώς και η απήχηση του διήμερου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Ηπείρου στα Γιάννενα, δεν κατάφερε να συνεγείρει τα πλήθη και να κινητοποιήσει τους ενθουσιασμένους από τις επιδόσεις της κυβέρνησης Ηπειρώτες ώστε να πάνε να ακούσουν τα στελέχη να απαριθμούν τα επιτεύγματα της - σχεδόν – τριετίας, δια ζώσης.
Στην κατηγορία αυτή θα κατέτασσα έναν ηλικιωμένο κύριο που είδα να ρωτά μεγαλοφώνως όποιον έβρισκε μπροστά του, τα εξής: «ποιος είναι ο Σταθάκης;», «ποιος είναι ο Παππάς;», «Ποιος είναι ο Σπίρτζης;» κτλ. Ήθελε πιθανά να τους σφίξει το χέρι για τις επιτυχίες, του πρώτου στην ανάπτυξη – ήταν το χαρτοφυλάκιο που χειρίστηκε με εξαιρετική επιτυχία ο Χανιώτης πολιτικός στις δύο πρώτες κυβερνήσεις του Αλέξη – και του δεύτερου, στον πόλεμο με την διαπλοκή, αφού ως γνωστόν ο Παππάς, πριν κάνει το μπαμπά του αφεντικό στον ΟΑΣΘ, πάλεψε με τα τέρατα, τους καναλάρχες και τους έκανε τα… 2…
Διαφορετικά, μπορεί και να του είπαν πως αυτοί κάνουν τα καλά τα ρουσφέτια, οπότε να απευθύνθηκε αρμοδίως…
Κατά τα λοιπά, είδα στην πλειοψηφία του ακροατηρίου Συριζαίους, ασφαλίτες, τους δημοσίους υπαλλήλους που ανάγκασαν με τον τρόπο τους, οι προϊστάμενες αρχές των οργανισμών που υπηρετούν να δώσουν το παρόν – γεια σου, κυρ Βασίλη Διοικητά! – και κάποιους ελεύθερους επαγγελματίες ή στελέχη της ιδιωτικής αγοράς που ένοιωσαν την υποχρέωση να ανταποδώσουν την επίσκεψη που τους έκανε νωρίτερα ο τάδε Υπουργός…
Βγαίνει συνεπώς, αβίαστα το συμπέρασμα ότι το συνέδριο είχε τρελή επιτυχία.

Ο άγνωστος Υπουργός…
Γίνεται θόρυβος κάποια στιγμή, την ώρα που μιλούσε ο Σπίρτζης και βλέπω μια παρέα γνωστών πολιτικών στελεχών και λέω από μέσα μου «ποιος Υπουργάρας είναι τούτος».
Ακούω στο καπάκι τον Σπίρτζη να καλησπερίζει τον Παναγιώτη, κοιτάω καλύτερα και βλέπω, τον πρώην Υφυπουργό Υποδομών, πρώην Πασόκο, νυν αντιπρόεδρο των ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Σγουρίδη, συνοδευόμενο από την κομπανία των τοπικών ΑΝΕΛ…

Τα εγκαίνια του γραφείου…
Το γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών το οποίο στεγάζεται στο Δημαρχείο Ιωαννίνων εγκαινίασε τη Δευτέρα, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, συνοδευόμενος από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκείνο που δεν κατάλαβα, είναι γιατί στα εγκαίνια δεν ήταν και η Όλγα η Γεροβασίλη, η οποία προ ημερών είχε ανακοινωθεί ως η Υπουργός που θα έκοβε εκείνη την κορδέλα των εγκαινίων της δομής αλλά τότε, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του γεγονότος από το γραφείο τύπου του Δήμου Ιωαννιτών, είχε έλθει η επανάληψη στο ορθό, που έλεγε πως τα εγκαίνια αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας.
Ο λόγος ήταν πως επιθυμούσε να παραστεί στα εγκαίνια ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αλλά τελικά ήταν μόνο αυτός και όχι και η Όλγα.
Να θεωρήσω ότι η Όλγα παρεξηγήθηκε με τον Αμερικάνο και για σπάσιμο δεν εμφανίστηκε;

Θετική εισήγηση από Εκλογοδικείο για Μπέζα στη Θεσπρωτία;
Αναστάτωση μεταξύ των βουλευτών διαφόρων κομμάτων, έχει προκαλέσει η είδηση, ότι ο εισηγητής του εκλογοδικείου έχει εισηγηθεί να γίνει δεκτή η ένσταση κατά της εκλογής του βουλευτή Θεσπρωτίας της ΝΔ Βασίλη Γιόγιακα, την οποία κατέθεσε ο πρώην Υπουργός Αντώνης Μπέζας.
Η ένσταση εξετάστηκε πριν από 20 μέρες περίπου και η αιτία είναι πως ο Βασίλης Γιόγιακας, ως γιατρός καρδιολόγος είχε σύμβαση με το ΕΟΠΠΥ, πράγμα που απαγορεύεται από το νόμο, αφού οι βουλευτές δεν πρέπει να έχουν εμπλοκή με το δημόσιο και οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΠΥ, που έχουν οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί μπορεί να θεωρηθεί σύνδεση έστω και έμμεσα με το Δημόσιο.
Η αποδοχή της ένστασης από το εκλογοδικείο αναμένεται να παρασύρει μαζί με το βουλευτή Θεσπρωτίας της ΝΔ, άλλους 15 ως 20 βουλευτές, γιατρούς και φαρμακοποιούς οι οποίοι είχαν σύμβαση με τον ΕΟΠΠΥ. Ενδεχομένως μέσα σε αυτούς είναι και η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία με καθυστέρηση μεταβίβασε την κυριότητα του εξεταστικού της κέντρου στον γιο της από τον πρώτο γάμο.

Το σχολείο στο Ματσούκι
Λύση άμεσα στο πρόβλημα της μιας θέσης εκπαιδευτικού στο δημοτικό σχολείο του Ματσουκίου, καλείται να βρει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και ο προϊστάμενος της Α/βάθμιας Γρ. Τζίμας, γιατί η δασκάλα είναι έγκυος – με το καλό, εύχομαι ολόψυχα…
Το σχολείο έχει 3 μαθητές αλλά η δύσκολη εγκυμοσύνη αναγκάζει τη δασκάλα να το πηγαίνει από αναρρωτική σε αναρρωτική, οπότε τα παιδιά χάνουν τα μαθήματα, αν και η άδεια που δικαιούται η εκπαιδευτικός δε μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από τα Χριστούγεννα.
Δεν γνωρίζω τι προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ο φίλος ο Γρηγόρης όμως, είμαι σίγουρος θα φροντίσει το ταχύτερο δυνατό για τα μαθήματα των τριών παιδιών…

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου
Ο Ευκλείδης έφυγε γρήγορα, αφού πρόλαβε να φάει τις μπουγάτσες του και να τις εξυμνήσει ταυτόχρονα, αν και ως Παοκτσής σίγουρα έχει φάει καλύτερες μπουγάτσες στη Σαλονίκη.
Ως εκ τούτου, θεωρώ το εν λόγω… «χάιδεμα αυτιών» του Ευκλείδη αποτυχημένο, γιατί είναι βέβαιο πως τα Γιάννενα δεν φημίζονται για τις μπουγάτσες τους.
Ο Ευκλείδης ήρθε, δεν ήρθε όμως, το Εφάκι, η Αχτσιόγλου γιατί περίμενε τους τροϊκανούς στο Χίλτον, ξεκινάνε βλέπετε οι διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση.
Ο Τσίπρας έκανε δυο επισκέψεις σε Ηγουμενίτσα και Γιάννενα, με στόχευση την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα στη Σαγιάδα, αλλά δεν κατάλαβα με ποια ακριβώς λογική επισκέφθηκε το ΚΔΑΠ της Μητρόπολης Ιωαννίνων, δημιούργημα της ΜΚΟ «Αποστολή», της Αρχιεπισκοπής Αθηνών… Είναι το ΚΔΑΠ που στα πρόσφατα εγκαίνια δεν ήλθε, αν και αναμένονταν, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, του οποίου το όνομα φέρει το νέο ΚΔΑΠ, γεγονός που είχε αποδοθεί σε μια διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και το Μητροπολίτη Ιωαννίνων.