Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Η Κίνηση “ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ” με αφορμή τη ρύπανση στην έξοδο της τάφρου στην Κληματιά

Ανεβάζει τους τόνους η Κίνηση Πολιτών «Καθαρός Καλαμάς» μετά τα τελευταία περιστατικά σοβαρής ρύπανσης στην έξοδο της τάφρου στην Κληματιά, όπου μετά τη βροχή, μια μεγάλη έκταση κατακλύστηκε κυριολεκτικά από λύματα, ξεσηκώνοντας τους κατοίκους.
Είναι γεγονός και παγιωμένη πλέον κατάσταση πως η τάφρος της Λαψίστας έχει μετατραπεί σε μια ατέλειωτη εστία μόλυνσης που από το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων...
καταλήγει στον ποταμό Καλαμά με όλες τις καταστροφικές συνέπειες για το ποτάμι, το περιβάλλον του και βέβαια την τοπική κοινωνία.
Η ανακοίνωση της Κίνησης «Καθαρός Καλαμάς»
Η Κίνηση “ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ” με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στην έξοδο της τάφρου στην Κληματιά, όπου μετά τη βροχή κατακλύστηκε κυριολεκτικά ο τόπος από λύματα, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της.
Είναι γεγονός και παγιωμένη πλέον κατάσταση πως η τάφρος της Λαψίστας έχει μετατραπεί σε μια ατέλειωτη εστία μόλυνσης που από το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων καταλήγει στον ποταμό Καλαμά με όλες τις καταστροφικές συνέπειες για το ποτάμι, το περιβάλλον του και βέβαια την τοπική κοινωνία. «Δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο. Δεν αντέχουμε. Δεν μπορούμε ν’ αναπνεύσουμε», δηλώνουν αγανακτισμένοι οι κάτοικοι, ζητώντας άμεσα “τη λήψη μέτρων από τους αρμόδιους καθώς υποφέρουμε και κανένας δεν ενδιαφέρεται» .
Τι απαντούν οι αρμόδιοι;
Ότι φταίει που είχε καιρό να βρέξει και πως “οι ασυνείδητοι” με τις παράνομες συνδέσεις της αποχέτευσης στο δίκτυο ομβρίων βρήκαν την ευκαιρία να αδειάσουν τα λύματα κι έτσι πέρασαν στην τάφρο. Αυτό που για πολλοστή – και δυστυχώς απ΄ ότι φαίνεται όχι τελευταία φορά – συμβαίνει στην τάφρο της Λαψίστας πρέπει να σταματήσει.
Το σχέδιο για τη Διαχείριση των Υδατικών πόρων έχει εγκριθεί και προβλέπει συγκεκριμένες οδηγίες και μέτρα. Γιατί δεν εφαρμόζεται;
Την περασμένη άνοιξη είχαμε το περιστατικό της βλάβης του ενός από τα δυο αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΙ στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων που δέχονται τα “επεξεργασμένα” απόβλητα των βιομηχανιών εντός της ΒΙΠΕ για να τα οδηγήσουν σαν αστικά λύματα στο Βιολογικό για επεξεργασία, με αποτέλεσμα όχι μόνο τη ρύπανση-μόλυνση της περιοχής αλλά και σύμφωνα με καταγγελίες μαρτύρων την απόρριψή τους στην τάφρο με ότι αυτό συνεπάγεται. Τι έκανε η Περιφέρεια; Πρόστιμο χιλίων ευρώ στη ΔΕΥΑΙ που θα κατατεθούν υπέρ του “Πράσινου Ταμείου”.
Και η ζωή συνεχίζεται με μία από τα ίδια. Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες.
Αμέτρητες καταγγελίες, αναφορές, μηνύσεις πέφτουν στα “μαλακά” ή αρχειοθετούνται. Η Κίνηση επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της. Εκτός από συναντήσεις με αρμόδιους φορείς, βουλευτές, υπουργούς, προτίθεται να καταφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος προκειμένου να πιέσει με κάθε τρόπο για το μείζον ζήτημα της εφαρμογής της νομοθεσίας ώστε να αποτραπεί η μη αντιστρεπτή πορεία για την ανάκαμψη του Καλαμά.
Για το Δ.Σ. ο Πρόεδρος
Μίτσης Παναγιώτης


Η συνέντευξη του προέδρου της κίνησης στη BHMA TV