Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Εκπαιδευτικά προγράμματα της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρική Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων σχ. έτους 2017-18

Η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων συνεχίζει την υλοποίηση των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων, για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, στηρίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία, από το Δημοτικό έως και το Λύκειο.
Κατά τη φετινή σχολική χρονιά προσφέρονται τα ακόλουθα προγράμματα...
τα οποία σχεδιάζονται και υλοποιούνται αποκλειστικά από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Δράσεων & Εκδηλώσεων της «Βιβλιοθήκης Γνώσης και Συναισθημάτων» της Ζωσιμαίας:

ΝΕΟ! Πρόγραμμα (σχ. έτος 2017-18)
  • «ΜΠΟΥΜ! Ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.» (κατάλληλα διαμορφωμένο για παιδιά Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου)
Θυμός. Ένα συναίσθημα που βιώνουν έντονα τόσο τα μικρά παιδιά όσο και τα παιδιά στην προεφηβεία και εφηβεία, αντικατοπτρίζοντας την ένταση της ελληνικής κοινωνίας μέσα στον μικρόκοσμο της οικογένειας και του σχολείου.
Τι νιώθουμε όταν θυμώνουμε; Πώς αντιδρούμε; Πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από τη δίνη αυτού του δυνατού αλλά (αυτό)καταστροφικού συναισθήματος; Οι μαθητές, με τη βοήθεια ερεθισμάτων (κείμενα, video animation, μουσική, τέχνη) κατάλληλα επιλεγμένων για την ηλικία τους, θα έχουν την δυνατότητα να κατανοήσουν, να εκφράσουν και να διαχειριστούν το συναίσθημα του θυμού μέσα από δημιουργικές, διαδραστικές ασκήσεις.
  • «Ενας θεός για κάθε δουλειά; η πρώτη μου γνωριμία με την αρχαία Ελληνική Μυθολογία» (προσχολική ηλικία & Α’ Δημοτικού).
Οι μικροί μας μαθητές Προσχολικής ηλικίας και της πρώτης τάξης του Δημοτικού, συνδυάζοντας τη μυθολογία και τη φιλαναγνωσία, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να παίξουν με τους 12 θεούς του Ολύμπου.
Αφόρμηση αποτελούν τα βιβλία του Φίλιππου Μανδηλαρά και  των Κατερίνας Μουρίκη και Ιωάννας Κυρίτση-Τζιώτη «Οι 12 θεοί του Ολύμπου». Με πολλές παιγνιώδεις δραστηριότητες και κατασκευές, θα έρθουν πιο κοντά στην πλούσια ελληνική μυθολογία.
  • «παίζω…παίζεις; Δε με νοιάζει που διαφέρεις!» (δράση διαμορφωμένη ανάλογα με την ηλικία ).
Για τα μικρότερα παιδιά επιλέχθηκε το βραβευμένο από την UNESCO βιβλίο «Το κάτι άλλο», της Kathryn Cave, σε εικονογράφηση της Chris Roddell και απόδοση της Ρένιας Τουρκολιά-Κυδωνέως (εκδ. Πατάκη).  Για τα μεγαλύτερα παιδιά αφόρμηση αποτελεί το βιβλίο «Ο έμπορος της Φιλίας» της Aleix Cabrera από τη σειρά Δικαιώματα του Παιδιού (εκδ. Μεταίχμιο). Το θέμα που διαπραγματεύεται το νέο πρόγραμμα στηρίζεται στο 2ο Άρθρο (της ΜΗ-Διάκρισης) της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού του 1989, που την έχουν υπογράψει 191 χώρες και στη χώρα μας είναι νόμος. Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, φέτος συμπληρώνει 70 χρόνια προσφοράς και έργου στα παιδιά, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων πραγματοποιεί το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα «Τα Παιδιά Γράφουν και Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους, το 2016».
Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης στηρίζεται στο τρίπτυχο ΜΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ-ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΙΑ-ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ. Οι μαθητές με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν απόψεις αλλά και τα συναισθήματά τους, να αναγνωρίσουν την αξία της αρμονικής συνύπαρξης και του σεβασμού προς τον άλλον, και την ποικιλομορφία (video animation, παιχνίδια και τραγούδι).

  • «Γνωριμία με τους 12 θεούς του Ολύμπου» (Γ’ Δημοτικού κ.εξ.).

Οι βασικοί Ολύμπιοι Θεοί συστήνονται στους μικρούς μας φίλους. Ονόματα, ιδιότητες, παραστάσεις στις διάφορες μορφές της τέχνης και σύμβολα τότε και τώρα. Παιχνίδια γνώσης και με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην τοπική ιστορία-αρχαιολογία, σχετικά με το ιερό της Δωδώνης,  του Δωδωναίου Δία και της Διώνης.

  • «Από τις πινακίδες της Γραμμικής γραφής στα tablets» (για μαθητές Γ’ Δημοτικού-Α’ Γυμνασίου).

Ένα διαχρονικό ταξίδι στην ιστορία της αγραφής και του βιβλίου, από τις πήλινες πινακίδες της Προϊστορίας στις σύγχρονες πινακίδες tablets.
Η χρονογραμμή της Ιστορίας της Γραφής και του Βιβλίου ταξιδεύει ευχάριστα στο χρόνο και στους τόπους/πολιτισμούς, όπου πρωτοχρησιμοποιήθηκαν  τα είδη και τα υλικά γραφής. Παράλληλα, και με βιωματικό τρόπο, μέσω των αντικειμένων που διαθέτει το Εργαστήριο Συντήρησης της Ιστορικής μας Βιβλιοθήκης, ξετυλίγονται οι πτυχές από τις απαρχές του βιβλίου (χειρόγραφου και έντυπου). Μια μικρή προθήκη-μουσείο, φιλοξενεί σε χρονική σειρά, τα υλικά γραφής από την Προϊστορία (σφηνοειδής γραφή) έως τα σύγχρονα tablets. Με εκμαγεία αποδίδονται οι πήλινες πινακίδες από τη σφηνοειδή και ιερογλυφική γραφή έως τη Γραμμική Α’ (Δίσκος της Φαιστού) και Γραμμική Β’ .
Ένα ενδιαφέρον εργαστήριο, στα πλαίσια του προγράμματος, δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη γλώσσα των Μυκηναίων και της αποκρυπτογράφησης της Γραμμικής Γραφής Β’ ως μικροί Michael Ventris και John Chadwick.

  • «Οι μικροί βιβλιοθηκονόμοι» (δράση διαμορφωμένη αναλόγως της βαθμίδας εκπαίδευσης από Ε’ Δημοτικού-Α’ Γυμνασίου),

η οποία στοχεύει στη γνωριμία των μαθητών με τους χώρους, τους τρόπους οργάνωσης μιας σύγχρονης  βιβλιοθήκης, τις υπηρεσίες που προσφέρει και τους τρόπους αναζήτησης και εντοπισμού πληροφοριών στο έντυπο και ηλεκτρονικό της υλικό. Τι είναι βιβλιοθήκη, τι είναι και με τι ασχολείται ο βιβλιοθηκονόμος, τι είναι η βάση δεδομένων, πως τοποθετούνται τα βιβλία στα ράφια, πως βρίσκουμε το βιβλίο που μας ενδιαφέρει; Στη συνέχεια οι μαθητές αναλαμβάνουν δράση οι ίδιοι σαν μικροί βιβλιοθηκονόμοι, με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις ισχύουν για το σχολικό έτος 2017-18 και θα διαρκέσουν έως το τέλος της χρονιάς.
Οι επισκέψεις γίνονται προγραμματισμένα, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στη Γραμματεία της Βιβλιοθήκης,  κατά το πρωινό ωράριο λειτουργίας της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα έως και Παρασκευή 8:00- 14:00). Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να επισκεφθούν με τις τάξεις τους τη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων και να συμμετέχουν στα προγράμματα, μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο τηλέφωνο 2651 0 72863 ή να αποστέλλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  zosimaialib@.sch.gr, προκειμένου να καθορισθούν η ημέρα και ώρα επίσκεψης.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2651 0 72863, στην ιστοσελίδα της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης (zosimailib.sch.gr)