Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

“Πανάκριβή μου ΔΕΥΑΙ”: “Πρωταθλήτρια” στο ακριβό νερό! - Έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων η συζήτηση που ζήτησε σύσσωμη η αντιπολίτευση

ΔΕΥΑΙ: «Ναυαρχίδα» ή «Σαπιοκάραβο»; Έχει πανάκριβο νερό και 173 υπαλλήλους με μέσο μισθό 2.881 €. Συγκριτικός πίνακας με το κόστος του νερού σε διάφορες πόλεις
Κοντά τέσσερις περίπου ώρες διήρκησε στο Δημοτικό Συμβούλιο η συζήτηση για τη ΔΕΥΑΙ. Δεν αποσαφηνίστηκε το ζήτημα της χρηματοδότησης του μεγάλου έργου επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού και των αποχετευτικών δικτύων, ενώ οι παρατάξεις κατέθεσαν προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία της επιχείρησης. 
Σε πολιτικό επίπεδο, η συζήτηση είχε αρκετή ένταση και πολλές αποχωρήσεις. Όλα ξεκίνησαν με τη δήλωση του δημάρχου κ. Μπέγκα περί «ιδιότυπης συμμαχίας», σχολιάζοντας το κοινό αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για συζήτηση επί του θέματος της ΔΕΥΑΙ και τη σύμπραξη των υπόλοιπων παρατάξεων με...
την παράταξη του κ. Γκόντα. 

Η αποχώρηση της παράταξης του κ. Γκόντα ήρθε λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, όταν ο κ. Μπέγκας σχολίασε με σκωπτικό τρόπο ότι «το ενδιαφέρον σας για τη ΔΕΥΑΙ είναι τόσο μεγάλο που οι εκπρόσωποί σας έλειπαν από τη συνεδρίαση για τον απολογισμό». Ο σχολιασμός αυτός αναφερόταν και στην παράταξη του Λάζαρου Νάτση, ο οποίος αποχώρησε λίγη ώρα αργότερα εξαιτίας ενός νέου σχολίου του δημάρχου περί «ανούσιου επικοινωνιακού παιχνιδιού της αντιπολίτευσης».

Τα οικονομικά
Κατά τη συνεδρίαση ξεκαθάρισε ότι η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είναι δύσκολη, καθώς έχει αυξημένες υποχρεώσεις, ενώ οι οφειλές από τους καταναλωτές συνεχώς αυξάνουν.
Δεν έμεινε ασχολίαστο το μεγάλο ύψος του μισθού των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΙ που κατά μέσο όρο είναι 2.881 € σύμφωνα με λεπτομερή στοιχεία του Δήμου Ιωαννιτών.

Συγκριτικές τιμές νερού σε διάφορες πόλεις
Σύμφωνα με πίνακα που αναρτήθηκε στη σελίδα της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» του κ. Μπαρτζώκα στο facebook, η ΔΕΥΑΙ αποδεικνύεται “πρωταθλήτρια ” στο ακριβό νερό.
Αναλυτικά ο πίνακας:








Η θέση της Δημοτικής Αρχής
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Δήμου Ιωαννιτών, «Για πρώτη φορά και με οργανωμένο σχέδιο η εξυγίανση και ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΥΑΙ - Μια επιχείρηση που η κακοδιοίκηση του παρελθόντος την “έριξε στα βράχια”»
Όπως αναφέρεται στη συνέχεια «Για πρώτη φορά μέσα από οργανωμένο σχέδιο εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού της ΔΕΥΑΙ, η σημερινή Δημοτική Αρχή δίνει μια καθημερινή και δύσκολη μάχη για να σταθεί στα πόδια της  μια πολύ σημαντική επιχείρηση, που ενώ παρέχει το κοινωνικό αγαθό του νερού, η κακοδιοίκηση του παρελθόντος την “έριξε στα βράχια”.
Όλα τα βήματα μιας διαρκούς “επιχείρησης διάσωσης της ΔΕΥΑΙ” που ξεκίνησαν από την αρχή της θητείας της παρούσης Δημοτικής Αρχής και αποδίδουν καρπούς,  περιέγραψε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας. Παράλληλα χρησιμοποιώντας τα αδιάψευστα στοιχεία των αριθμών ο Δήμαρχος κατέδειξε το πως η επιχείρηση οδηγήθηκε σε δεινότατη θέση τα  χρόνια που διοίκησε το Δήμο και τη ΔΕΥΑΙ η “Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία”,  η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, “φορτώνοντας” δυσβάσταχτα βάρη και  “αμαρτίες”στους πολίτες και στις επόμενες δημοτικές αρχές την ώρα που εκτόξευε στα ύψη το τιμολόγιο του νερού στα Γιάννενα. 
“Είμαστε η μόνη Δημοτική Αρχή που για πρώτη φορά το 2014 ξεκινήσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού της ΔΕΥΑΙ. Δουλεύουμε σκληρά για να σώσουμε “το καράβι από τα βράχια”  και σε αυτή την προσπάθεια είμαι  σίγουρος ότι έχουμε στο πλευρό μας την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των εργαζομένων στην επιχείρηση” είπε ο Δήμαρχος και κάλεσε την αντιπολίτευση να σταθεί στο πλευρό της Δημοτικής Αρχής στη μάχη που δίνει.
Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, το οποίο σχολιάζοντας το πολιτικά  ο κ. Μπέγκας είπε ότι “προκαλεί μεγάλα ερωτήματα αυτή η ιδιότυπη συμμαχία” διερωτώμενος στη συνέχεια πως είναι δυνατόν να “συμμαχούν” οι υπόλοιπες παρατάξεις με την παράταξη του κ. Γκόντα, που έχει την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση που οδηγήθηκε η ΔΕΥΑΙ.
Έχοντας τεθεί από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ στη διάθεση των δημοτικών συμβούλων εγκαίρως και αναλυτικά όλα τα στοιχεία που αφορούν στην επιχείρηση, ο κ. Μπέγκας ζήτησε στην έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου από όλες τις παρατάξεις που αιτήθηκαν τη συζήτηση να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους και να τοποθετηθούν επί του συνόλου. “Δεν κατάλαβα τι καινούργιο πρόσθεσε αυτή η συνεδρίαση που δεν έχουμε συζητήσει έως σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Περιμέναμε να ακούσουμε τις προτάσεις σας αλλά δεν τις ακούσαμε”, παρατήρησε ο Δήμαρχος, όταν ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης.

Το παρελθόν που υποθήκευσε το μέλλον
Όχι με διάθεση παρελθοντολογίας, αλλά  επειδή η πορεία μιας επιχείρησης έχει συνέχεια στο χρόνο, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του με στοιχεία στο παρελθόν που υποθήκευσε το μέλλον της ΔΕΥΑΙ.
Τα χρόνια 2000 έως 2011 αποτέλεσαν την κρίσιμη δεκαετία. Ήταν η περίοδος διοίκησης της ΔΕΥΑΙ από τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, που παρέλαβε μια υγιή επιχείρηση και “την έριξε στα βράχια”, όπως είπε ο κ. Μπέγκας
Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία για τη χρονιά του 2006 που αποτέλεσε αποκορύφωμα στην κακοδιαχείριση της επιχείρησης.  Στον ισολογισμό του 2006 αποτυπώνεται κύκλος εργασιών της ΔΕΥΑΙ 8 εκατ.  ευρώ και 11 εκατ. δανεισμός, 4 εκατ. ανείσπρακτες οφειλές άλλα 8 εκατ σε πιστωτές, ενώ καταγράφονται ζημιές 4,5 εκατ. ευρώ.
“Ένας οικονομολόγος που βλέπει 11 εκατομμύρια δανεισμό με κύκλο εργασιών 8 εκατομμύρια, αντιλαμβάνεται αμέσως που οδηγείται η επιχείρηση. Εκεί ήταν που το καράβι χτύπησε κυριολεκτικά στα βράχια και τίποτα δεν έγινε τα επόμενα χρόνια για να σωθεί η επιχείρηση, αντιθέτως συνεχίστηκε η ίδια πορεία μέχρι το 2011 ”, είπε ο κ. Μπέγκας,. Μάλιστα το 2016 ήταν η χρονιά των ... αθρόων προσλήψεων. Μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε κατά 40% το προσωπικό της ΔΕΥΑΙ   αφού από 150 εργαζόμενους που είχε η επιχείρηση το 2006 , την επόμενη χρονιά ο αριθμός τους έφτασε στους 210 εργαζόμενους, κυρίως μη εξειδικευμένο προσωπικό
Συν τοις άλλοις ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην γενικότερη παθογένεια του συστήματος των ΔΕΥΑ που έχει πανελλαδικά χαρακτηριστικά, διαβάζοντας το απόσπασμα από την πρόσφατη συνέλευση της Ένωσης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης που περιγράφει τα προβλήματα της υπό-στελέχωσης του υψηλού ενεργειακού κόστους, των μεγάλων δανειακών υποχρεώσεων και της πτώσης των εσόδων  λόγω οικονομικής κρίσης. 
 
Σχέδιο και δουλειά για την εξυγίανση της ΔΕΥΑΙ
Παραλαμβάνοντας μια επιχείρηση έτοιμη να βουλιάξει το 2014, η σημερινή Δημοτική Αρχή εκπόνησε ολοκληρωμένη μελέτη που καθόρισε τα βήματα εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού της, τα οποία και άρχισε να υλοποιεί αμέσως. Αυτά τα βήματα  περιέγραψε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ, απευθυνόμενος στους πολίτες μέσω της τοποθέτησης  του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ένα σχέδιο που  εφαρμόζεται με συνέπεια και σκληρή καθημερινή δουλειά, έχοντας ως  επιτακτικό πρόταγμα τη διάσωση μιας επιχείρησης που η σημερινή Δημοτική Αρχή επιμένει στο δημόσιο χαρακτήρα της, αφού  παρέχει το μεγαλύτερο κοινωνικό αγαθό, του νερού.
Βάση, λοιπόν, του ολοκληρωμένου σχεδίου εξυγίανση και εκσυγχρονισμού που υλοποιείται:
- Προχώρησε η  ψήφιση του νέου σύγχρονου Οργανισμού Λειτουργίας της ΔΕΥΑΙ που στηρίζεται σε τρεις διευθύνσεις.
“Ο παλιός οργανισμός είχε εννιά διευθύνσεις με επικάλυψη αρμοδιοτήτων άρα και μετάθεσης ευθυνών, με προϊσταμένους χωρίς υπαλλήλους. Αποτελούσε ένα μνημείο απόλυτου παραλογισμού, που τέτοιας ανάλογης μορφής δεν συναντούσες σε καμία ΔΕΥΑ στην Ελλάδα”, είπε ο Δήμαρχος.
-Προχώρησε η διαδικασία  για την προκήρυξη της θέσης του νέου Γενικού Διευθυντή.
“Ο νέος Γενικός Διευθυντής δεν μπορεί να είναι δια βίου διευθυντής. Αυτή είναι η δική μας λογική. Αυτά που ξέρατε από το παρελθόν ξεχάστε τα. Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΙ πρέπει να απολογείται στους πολίτες να κρίνεται και να αξιολογείται για το έργο του”, τόνισε ο κ. Μπέγκας 
-Εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στη ΔΕΥΑΙ σύγχρονο μηχανογραφικό σύστημα.
“Σε μια εποχή που η τεχνολογία ‘τρέχει’, στη ΔΕΥΑΙ η ‘καρδιά’ της επιχείρησης είχε να εκσυγχρονιστεί 30 χρόνια”, σημείωσε ο κ. Μπέγκας.
-Όλες οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΙ συγκεντρώθηκαν σε ένα κτίριο.
“Πετύχαμε την καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας, καλύτερη συνεργασία και οικονομία κλίμακας”, ανέφερε ο Δήμαρχος.
-Οργανώθηκαν ποιοτικοί χώροι συναλλαγής με τους πολίτες και συστήματα σύγχρονης εξυπηρέτησης, όπως π.χ. μοντέρνοι τρόποι συναλλαγής, I-banging κ.λ.π.
“Ναι, μπορεί να τα χαρακτηρίσει κανείς αυτονόητα όλα αυτά, αλλά τα αυτονόητα πράγματα είχαν πολλά χρόνια που δεν γίνονταν στη ΔΕΥΑΙ”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.
-Ξεκίνησε το δύσκολο έργο της είσπραξης των οφειλών στην επιχείρηση.
Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε τις ανείσπρακτες οφειλές “μια δυσβάσταχτη κληρονομιά στους πιο δύσκολους καιρούς” και απηύθυνε ένα πολιτικό ερώτημα στο σύνολο της αντιπολίτευσης: “Απαντήστε δημόσια τι προτείνετε. Πώς προτείνετε να το διαχειριστούμε αυτό το θέμα. Με κοινωνικά ή με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια; Πως διαχειρίζεσαι ένα τέτοιο θέμα στον καιρό της κρίσης;”
Διευκρίνισε πως οι μεγαλύτεροι οφειλέτες στη ΔΕΥΑΙ είναι φορείς του Δημοσίου (φυλακές, νοσοκομεία, πανεπιστήμιο, γηροκομείο) και σημείωσε πως παρά τη δύσκολη συγκυρία, με διάφορες δυνατότητες ρυθμίσεων και άλλα μέτρα, η διοίκηση της επιχείρησης καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να αυξηθούν οι εισπράξεις. 

Το τιμολόγιο του νερού- τα έργα της ΔΕΥΑΙ
“Αλήθεια δεν γνωρίζετε ποιος διαμόρφωσε το υψηλό τιμολόγιο στο νερό; Πότε δημιουργήθηκαν οι μεγαλο-οφειλέτες στη ΔΕΥΑΙ;”, αναρωτήθηκε ο Δήμαρχος “δείχνοντας” τα έδρανα της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης.
Επανέλαβε τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για το ότι η προσπάθεια εξυγίανσης της ΔΕΥΑΙ θα αποδώσει μείωση του τιμολογίου του νερού για τους πολίτες στο 2018 και σημείωσε πως δεν είναι της παρούσης να μιλήσει αυτή τη χρονική στιγμή με συγκεκριμένα ποσοστά μειώσεων, γιατί στη μνημονιακή εποχή με τους ατέλειωτους αιφνιδιασμούς πρέπει να συνυπολογιστούν όλα τα οικονομικά δεδομένα στο χρόνο λήψης της απόφασης.
Σε ότι αφορά τα έργα της ΔΕΥΑΙ, απαντώντας σε ερώτηση της αντιπολίτευσης για το εάν έχει χαθεί το έργο επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, ο Δήμαρχος ήταν κατηγορηματικός στο ότι τίποτα τέτοιο δεν συνέβη και πως οφείλει το Υπουργείο να προχωρήσει στην έγκριση ενός σχεδιασμού που έχει πλήρη ωριμότητα. “Εμείς είμαστε μαχητές, δεν θα σταματήσουμε να το παλεύουμε το ζήτημα αυτό, απαιτούμε από το υπουργείο να προχωρήσει έναν ώριμο σχεδιασμό και σας θέλουμε στο πλευρό μας σε αυτή τη μάχη”, είπε ο Δήμαρχος.

Βολές στην αντιπολίτευση
“Δε μας φοβίζει το ανούσιο επικοινωνιακό παιχνίδι της αντιπολίτευσης με τη ΔΕΥΑΙ, γιατί είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες. Αλήθεια τι ζητάτε; Τι κακό μας καταλογίζετε ότι κάναμε στη ΔΕΥΑΙ. Τα προβλήματα που δημιούργησε μια κακοδιοίκηση σχεδόν 20 χρόνων να αποσβεστούν πλήρως σε 2 χρόνια. Και σε τι χαλεπούς καιρούς”, είπε ο κ. Μπέγκας απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση διευκρινίζοντας ότι τα ‘βέλη’ κατευθύνονται προς την Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία.
Εξέφρασε ωστόσο την έκπληξη του και χαρακτήρισε  “περίεργη” τη συμμαχία των υπολοίπων παρατάξεων “με την παράταξη που οδήγησε στα βράχια το καράβι της ΔΕΥΑΙ. Την παράταξη που στα χρόνια της εικονικής ευδαιμονίας έκλεινε το μάτι στο πελατειακό σύστημα με τις αλόγιστες προσλήψεις, τις αλόγιστες δαπάνες, τον αλόγιστο δανεισμό, τις αλόγιστες εξυπηρετήσεις ώστε να διογκωθούν οι οφειλές προς τη ΔΕΥΑΙ”.   
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων έκλεισε την τοποθέτηση του για τη ΔΕΥΑΙ τονίζοντας πως “εμείς είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τον αγώνα για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΥΑΙ. Το σύστημα που έχει εθιστεί στην αδράνεια 20 χρόνια μπορεί να αντιδρά, αλλά εμείς έχουμε τη δύναμη να το εξελίξουμε και το κάνουμε”.
Σχολιάζοντας την αποχώρηση από τη συνεδρίαση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας λίγα λεπτά πριν αυτή ολοκληρωθεί, ο Δήμαρχος καυτηρίασε την προσπάθεια του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λειτουργήσει παραπλανητικά για να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες που έχει η παράταξη του, η οποία οδήγησε επί διοίκησης της τη ΔΕΥΑΙ σε δυσχερέστατη θέση»