Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Περί χολέρας, ή όταν φοβόμαστε/δεν ξέρουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους

Ασθενής κατέληξε μετά από νοσηλεία στα Νοσοκομεία Πρέβεζας και Άρτας.
«Γιατί όλοι απέφυγαν να πουν την λέξη Χολέρα εξ' αρχής, επιτρέποντας στην παραφιλολογία να ανθήσει; Θα έφευγε η Χολέρα ή δεν θα ερχόταν αν δεν προφέραμε το όνομά της;»
Γράφει ο Παθολόγος Γιώργος Παππάς*
Ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων και ανταπαντήσεις από τις αρμόδιες διοικητικές και επιστημονικές αρχές, εκτεταμένη παραφιλολογία στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, μια στάση για διευκρινίσεις:
1. Από την θανούσα, επιβεβαιώνει και το ΚΕΕΛΠΝΟ με την ανακοίνωσή του, ότι απομονώθηκε ένα στέλεχος Δονακίου. Δεν διευκρινίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ τι σόι Δονάκιο είναι αυτό και υπάρχουν δεκάδες: άλλα αθώα και άλλα χειρότερα και από αυτό της χολέρας (όπως το vulnificus, με υψηλότατη θνησιμότητα σε ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο). Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι...
βρήκε "nontoxigenic vibrio", μη τοξινογόνο Δονάκιο επί το Ελληνικότερον. Τον όρο αυτό τον χρησιμοποιούμε για τα Δονάκια Χολέρας που δεν παράγουν την βαρύτατης νοσηρότητας τοξίνη που συνδέεται με τη νόσο Χολέρα. Αλλά είναι Δονάκια Χολέρας, το ΚΕΕΛΠΝΟ ντρέπεται να πει την λέξη.

2. Προφανώς ΔΕΝ υπήρξε αυτή καθ' αυτή χολέρα. Γιατί εξαρχής δεν υπήρξαν συμπτώματα. Η χολέρα είναι μια βαρύτατη γαστρεντερίτιδα που οδηγεί σε αφυδάτωση αν δεν έχει την κατάλληλη φροντίδα. Την προκαλούν τα δύο τοξινογόνα Δονάκια Χολέρας, το Ο1 και το Ο139. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μη-τοξινογόνα δεν καλούνται Δονάκια Χολέρας. Απλά δεν προκαλούν χολέρα, μια ήπια γαστρεντερίτιδα προκαλούν (στην Ιταλία βρήκαν από το 2009 ήδη ότι το 3,4% από τις κοινές γαστρεντερίτιδες προκαλούνται από τέτοια "απλά" Δονάκια Χολέρας, ειδικά το καλοκαίρι, και ειδικά σε συσχέτιση με κατανάλωση ωμών θαλασσινών [1]). Ασθενείς με ηπατική νόσο ξανά, αλλά και ανοσοκατασταλμένοι, ασθενείς με καρκίνo, ΑΙDS, μπορεί να εμφανίσουν σοβαρότερη εικόνα από τέτοια μη-τοξινογόνα Δονάκια Χολέρας, έως σηψαιμία. Υποθέτουμε ότι οι αρμόδιες αρχές γνωρίζουν/ διερεύνησαν αν υπήρχε τέτοιο υπόβαθρο στο συγκεκριμένο περιστατικό.

3. Έχει στην Μεσόγειο τέτοια μη-τοξινογόνα Δονάκια Χολέρας; Ναι, όπως και στις περισσότερες θαλάσσιες ζώνες της Ευρώπης που διερευνήθηκαν. Να φοβόμαστε δηλαδή; Όχι, ο μέσος άνθρωπος, ακόμη κι αν καταναλώσει μολυσμένα θαλασσινά με υπερβολικό φορτίο Δονακίων, ΔΕΝ θα πάθει κάτι, ή θα πάθει μια ήπια, αυτο-ιούμενη τροφική δηλητηρίαση. Ακόμη κι αν συναντήσει κανείς τα τοξινογόνα Δονάκια της Χολέρας (δύο είναι), ο μέσος άνθρωπος, σε περιβάλλον επαρκούς παροχής υγείας, θα νοσήσει ελεγχόμενα. 

4. Πρέπει να προσέχουμε κάτι; Εξυπακούεται ότι άτομα με υποκείμενο χρόνιο ηπατικό νόσημα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση ωμών θαλασσινών, το ίδιο και άτομα με όλων των τύπων ανοσοκαταστολή. Εξυπακούεται ότι άτομα με χρόνια νοσήματα πρέπει να συμβουλεύονται τον προσωπικό τους γιατρό για περιορισμούς ασφαλείας σε θέματα τροφής/ δραστηριοτήτων.

5. Γιατί όλοι απέφυγαν να πουν την λέξη Χολέρα εξ' αρχής, επιτρέποντας στην παραφιλολογία να ανθήσει; Θα έφευγε η Χολέρα ή δεν θα ερχόταν αν δεν προφέραμε το όνομά της; "Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας στον γενικό πληθυσμό" που λέει και το ΚΕΕΛΠΝΟ, πάντα όμως συντρέχει λόγος ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού, τόσο επί της πρόληψης, όσο και επί των γεγονότων (που ΔΕΝ λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ)

Αναφορές
[1]. Ottaviani D, et al. Int J Food Microbiol 2009;132:47-53
 
* Γιώργος Παππάς, Παθολόγος, gpele@otenet.gr



Σχετικά links είδησης: