Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

ΒΩΒΟΥΣΑ-Ένα πρωτότυπο Εργαστήρι Πολυφωνίας

Ένα πρωτότυπο Εργαστήρι Πολυφωνίας θα συνταξιδέψει φέτος με το Φεστιβάλ Βωβούσας. Στα “άυλα” υλικά του, πολυφωνικά τραγούδια της αγάπης και της ξενιτιάς από όλες τις περιοχές της ηπειρώτικης πολυφωνίας. Τραγούδια που, όπως γράφει ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, ή σε ανατριχιάζουν ή δεν μπορείς να τα αντέξεις.
Τραγούδια από το Πωγώνι, τη Δερόπολη, τον Βούρκο, την Χειμάρρα. Και μαζί, διφωνίες από όλα τα ελλαδικά και ελληνόφωνα είδη πολυφωνίας, από τον Βώλακα Δράμας ως την...
ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία.Και πέρα από αυτά, φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί που ψηλαφίζουν τα σύγχρονα όρια της πολυφωνικής έκφρασης, αναζητούν τον τόπο των φωνών, την απήχηση των τόπων και της φύσης στον “αχό” των τραγουδιών, τον μουσικό διάλογο φωνών, πουλιών και αέρα.


Μια πρωτόγνωρη εμπειρία σε ένα προνομιακό περιβάλλον, στη Βωβούσα και την περιοχή της, τα δάση και τις όχθες μιας απάρθενης περιοχής.Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί και συλλογική επιτόπια καταγραφή, χαρτογραφώντας τη θέση της Βωβούσας στον χάρτη των φωνών. Οι καρποί του Εργαστηρίου θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση όπου θα κοινωνηθούν ζωντανά τραγούδια, αυτοσχεδιασμοί, αποτυπωμένοι ήχοι και εικόνες.

Οι συντελεστές:
Διδάσκοντες στο σεμινάριο οι Αλέξανδρος Λαμπρίδης και Αλίκη Γκανά, με μεγάλη διδακτική εμπειρία σε εργαστήρια πολυφωνίας σε σειρά πόλεων της Ελλάδας και του εξωτερικού, πρωτοστάτες του πολυφωνικού συνόλου “Χαονία” και του Πολυφωνικού Καραβανιού το οποίο και συνδράμει και συνταξιδεύει με το Εργαστήρι Πολυφωνίας.

Πρόγραμμα:
ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ
16:00 – 19:00 μμ Φωνή, φωνήεν, ομοφωνία, αντιφωνία, πολυφωνία. Οι φωνές της ηπειρώτικης πολυφωνίας. Δομή και ρόλοι. Σώμα και πολυφωνικό τραγούδι, κίνηση, “χορός με το στόμα”. Η “γης” κι ο τόπος των τραγουδιών. Τραγούδια από Μέτσοβο, Γράμμο, Μουργκάνα, Πωγώνι.

ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ
11:00 – 14:00 Γεωγραφία και τοπογραφία της ηπειρώτικης πολυφωνίας. Τα “τραγούδια θάλασσα”και ο αχός των τόπων. Πολυφωνία και φυσική ακουστική, ήχοι της φύσης. Η γείωση των φωνών. Τραγούδια για τα βουνά και τα ποτάμια από Πωγώνι, Παρακάλαμο, Άνω Πωγώνι, Δερόπολη.
17:00 – 18:30, κάτω από το Γεφύρι της Βωβούσας Συλλογική επιτόπια καταγραφή: το τραγούδι στον τόπο του, η Βωβούσα.

ΤΡΙΤΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
11:00 – 14:00 Πολυφωνία και χρόνος, ρυθμός και σφυγμός. Τραγούδια από Άνω Δερόπολη, Χειμάρρα. Το ελλαδικό κι ελληνόφωνο τόξο πολυφωνίας. Τραγούδια από Βώλακα Δράμας και Κάτω Ιταλία. Η απογείωση των φωνών. Εισαγωγή στον πολυφωνικό αυτοσχεδιασμό.
21:30 Συναυλία του πολυφωνικού συνόλου “Χαονία” και του Εργαστηρίου Πολυφωνίας

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
11:00-12:00 Πολυφωνικός αυτοσχεδιασμός στο Γεφύρι της Βωβούσας.
Πρακτικές πληροφορίες:
Αριθμός ατόμων: 20
Κόστος: €90 (στη τιμή περιλαμβάνονται τέσσερα πλήρη γεύματα κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου).
Κατεβάστε εδώ την φόρμα συμμετοχής. Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο είναι απαραίτητη η συμπλήρωσή & αποστολή της στο info@vovousafestival.gr) μαζί με το αποδεικτικό τραπέζης.
Δηλώσεις συμμετοχής έως 30 Ιουνίου